אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ניתוח כלכליסט

גלעד ארדן ניצח את בזק, אך מהפכת המחירים רחוקה

אחרי מהפכת המחירים בסלולר שוק התקשורת הקווית, הנשלט בידי הדואופול של בזק ו־HOT, היה היעד הבא. אלא שתנאי הרפורמה שעליה חתם ארדן השבוע מבטיחים שחבילות הכוללות רק אינטרנט לא יוזלו משמעותית. חיסכון מהותי צפוי רק בחבילות שמשלבות שירותים נוספים

19.11.2014, 07:28 | אופיר דור

ביומו האחרון בתפקיד חתם שר התקשורת היוצא גלעד ארדן סופית על יציאה לדרך של אחת הרפורמות המורכבות ביותר שהוביל משרדו - רפורמת השוק הסיטונאי בתשתיות התקשורת הקוויות, שבמסגרתה תחויב בזק להחכיר את תשתיותיה לחברות מתחרות, במטרה שאלה יוכלו למכור אותן ישירות ללקוח במחיר מופחת. אלא שבדיקת "כלכליסט" מעלה כי הרפורמה לא תביא למהפכת מחירים בחבילות הטלפון הביתי והאינטרנט כפי שעשתה מהפכת הסלולר ב־2012, וההוזלות המשמעותיות צפויות רק בחבילות היקרות יותר או בחבילות המשלבות שירותים נוספים כמו סלולר או טלוויזיה.

קראו עוד בכלכליסט

כיום פועלות בשוק שתי שחקניות בלבד עם תשתית קווית בפריסה ארצית, בזק ו־HOT, כך שרק שתיהן יכולות למכור לצרכן הסופי תשתית אינטרנט. בתחום הטלפוניה הקווית אמנם פועלות עוד שחקניות (כמו סלקום ופרטנר), אך הן מציעות שירות שנחשב פחות טוב מזה של בזק ו־HOT, משום שהוא מועבר על גבי האינטרנט הפתוח ולא על תשתית ייעודית.

רפורמת השוק הסיטונאי נידונה בוועדות שונות של הממשלה החל מ־2008, אך לא קרמה עור וגידים עד עכשיו. במסגרת הרפורמה חברות כמו סלקום, פרטנר, 018 אקספון, טריפל סי וגולן טלקום יוכלו לקנות קווי אינטרנט וטלפוניה מבזק במחיר מופחת בסיטונאות ולמכור אותם ללקוח הסופי. חלקן צפויות גם להציע חבילות משולבות שיכללו במחיר אחד סלולר לצד האינטרנט והטלפוניה הביתית, ובהמשך אף להציע שירות טלוויזיה משלהן במסגרת החבילה בדומה לטריפל שמציעה כיום HOT.

שר התקשורת גלעד ארדן, צילום: עמית שעל שר התקשורת גלעד ארדן | צילום: עמית שעל שר התקשורת גלעד ארדן, צילום: עמית שעל

בשלב הראשון חובת ההחכרה תחול רק על בזק, אולם במשרד התקשורת אמורים לחייב בעתיד גם את HOT וכך לשבור סופית את הדואופול בשוק הקווי.

הצעד המורכב ביותר מבחינת משרד התקשורת היה קביעת המחירים שלפיהם תחויב בזק להחכיר את התשתית שלה לשחקנים החדשים. תהליך זה נמשך כשנה ובמהלכו עתרה בזק נגד המשרד בדרישה לקבל מידע נוסף על המודל החישובי שלו. לבסוף הכריע ארדן כי התעריפים הסיטונאיים שישלמו השחקנים החדשים ינועו בין 40 שקל ל־60 שקל ללא מע"מ עבור קו אינטרנט, בהתאם למהירות הגלישה, עם או בלי טלפון קווי.

סלקום ופרטנר ישתמשו באינטרנט לשימור הסלולר

בדרך למחיר הסופי לצרכן יש להביא בחשבון את הוצאות התפעול של השחקניות החדשות, שמתווספות למחיר התשתית הסיטונאי, ומוערכות בכ־20 שקל ללקוח בממוצע (ללא מע"מ). כתוצאה מכך, נראה כי יהיה קשה להן לייצר מהפכת מחירים שתחתוך את מחירי חבילות האינטרנט והטלפון הקווי בחצי, כפי שקרה בשוק הסלולר. זאת כמובן בהנחה שאף אחת מהן לא תחליט למכור את השירותים במחיר הפסדי כדי לחדור לשוק.

הפער בין העלות עבור השחקנים החדשים (המחיר הסיטונאי בתוספת הוצאות התפעול) לבין המחיר שבו מוכרת בזק כיום את שירותיה לצרכן צפוי לנוע בין שקלים בודדים במקרה של חבילת אינטרנט בלבד לעשרות שקלים בודדים לחבילה משולבת של אינטרנט וטלפון.

לשחקנים החדשים, כך נראה, לא ישתלם במיוחד להציע ללקוח רק תשתית אינטרנט, משום שהרווחיות שהם יוכלו לגזור על מחיר שיהיה תחרותי מול בזק ו־HOT צפויה להיות אפסית.

מנגד, החבילות המשולבות יוכלו לשמש את סלקום ופרטנר ככלי שימור ללקוחות הסלולר שלהן, שיסייע להן לשמור על נתח השוק שלהן בתחום.

סלקום, פרטנר או אקספון יידרשו לתמחר חבילה משולבת של אינטרנט במהירות 40 מגה עם טלפון קווי כולל 300 דקות במחיר שינוע בין 90 שקל (העלות עבורן) לבין 135 שקל (המחיר של בזק).

בחוות דעת שפרסם משרד התקשורת בתחילת השנה הוא העריך שבזק עשויה לאבד כ־600 אלף לקוחות אינטרנט וטלפוניה קווית בתוך ארבע שנים כתוצאה מיישום הרפורמה, אך נראה שמדובר בתסריט קיצוני יחסית.

בדרך להבראה ארדן ולפיד חתמו על העלאת תעריפי הדואר שרי התקשורת והאוצר אישרו את המלצות ועדת רייך שכוללות גם הארכת שעות הפעילות בסניפי הדואר וחלוקת חבילות עד בית הלקוח בתוספת תשלום אופיר דור, 7 תגובותלכתבה המלאה

גם אם השחקנים החדשים לא יחתכו את החשבונית החודשית כפי שקרה בסלולר, הם יציעו ללקוחות הרבה יותר בחירה ממה שיש להם היום. הסכנה המאיימת בהקשר זה על HOT גדולה אפילו יותר מאשר על בזק. זאת משום שהיא סובלת ממשבר שירותי ותדמיתי לא פשוט ותצטרך לעבוד קשה כדי לשמור על נתח השוק שלה.

הרפורמה אמורה לצאת לדרך בחצי שנה הקרובה

לפי משרד התקשורת, הרפורמה בשוק הקווי אמורה לצאת לדרך בפועל בתוך 3–6 חודשים, אולם בדרך עלולים לצוץ מכשולים רבים. בבזק מאוד לא אוהבים את הדרך שבה התנהל התהליך מולם, ובחברה קראו להחלטה של ארדן לחתום על הרפורמה בשעותיו האחרונות בתפקיד "מחטף".

בזק צפויה לפנות לבג"ץ בניסיון לערער על ההחלטה ואולי לעכב את התהליך. בנוסף הרפורמה דורשת ממנה להגיע להסכמות בנושאים הנדסיים וטכניים רבים שיאפשרו לשחקנים החדשים לחכור את התשתית, וזה לא יהיה קל. כל אלו מסבירים את הסקפטיות של חלק מגורמים בשוק התקשורת לגבי הצלחת התהליך כולו.

החיים של השחקנים החדשים בכניסה לשוק לא יהיו קלים משום שבשנה האחרונה ביצעה בזק שדרוגים אגרסיביים מאוד של מהירות הגלישה ללקוחותיה, כך שכיום יותר משליש מלקוחות החברה מנויים לקצב המקסימלי של 100 מגה. במסגרת השדרוגים שופרה המהירות של הלקוח מבלי להעלות את המחיר שהוא משלם. המהלך יקשה את החדירה של שחקנים חדשים לשוק משום שהוא מצמצם את טווח הרווחיות שלהם.

במשרד התקשורת פרסמו שלשום שימוע בנוגע לפיקוח על המבצעים של בזק, כדי למנוע ממנה להציע מחיר לצרכן הסופי שיהיה קרוב מדי למחיר הסיטונאי עד שלאף שחקן לא יהיה כדאי להיכנס לשוק. לא מדובר בחשש תיאורטי מאחר שהשבוע הכריזה רשות ההגבלים העסקיים כי בזק ניצלה ב־2011 את מעמדה כמונופול ובאמצעות תמחור אגרסיבי במיוחד חסמה מתחרים אחרים.

צעד משמעותי משלים שעליו חתם ארדן ביומו האחרון בתפקיד הוא הקלה בתחום הרישיונות לחברות התקשורת. כיום צריכות החברות להוציא רישיון עבור כל שירות שהן מציעות: ספק אינטרנט, טלפון קווי וטלפון סלולרי. שיטה זו מנעה מחברות כמו אקספון וגולן טלקום להיכנס לתחום הטלפוניה הקווית למשל. במתכונת החדשה תוכל החברה להוציא רישיון כללי עם דרישות מופחתות שיאפשר לה לעסוק בכל תחומי התקשורת.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
חייבים תחרות - נמאס שיש רק שתי חברות
אני לקוח בזק כבר כבר 3 ימים בלי אינטרנט .. וטכנאי יבוא רק מחר בשעות שאני צריך לקחת חופש מהעבודה בשביל להיות בבית ... עד מתי ? מה אני כלקוח יכול לעשות ? לעבור להוט ? שם זה יותר טוב ? העיקר שדרגתי ל 100 מגה .. וגיליתי שהאפלוד נשאר אותו דבר כמו ב 30 מגה ... מתי המיזם של הסיבים האופטים ? נכון, אינטרנט זה לא מוצר חיוני כמו חשמל או מים .. אבל הייתי מצפה לשרות יותר טוב.
j  |  19.11.14
5.
הוצאות תפעוליות של 20 ש"ח לחודש ללקוח ? על מה ?
לא הגיוני בעליל. הכל היום נעשה במערכות ממוחשבות. טיפול של מהערכת הממוחשבת בעוד 10, 20, 3000, 100000 חשבוניות נוספות, הוא בעלות שולית אפסית לחלוטין. העלות הכוללת, אפסית גם היא - שכן, גם כל הדוור, נעשה באמצעות דואר אלקטרוני, וללא עלות משלוח. אז, נגיד, עלות תפעול ללקוח מסתכמת ב 15 שח -- לשנה - כשקל אחד בחודש.
19.11.14
לכל התגובות