אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלן הראשי באוצר: העלאה חדה בשכר המינימום תפגע בתעסוקת צעירים צילום: בועז אופנהיים

הכלכלן הראשי באוצר: העלאה חדה בשכר המינימום תפגע בתעסוקת צעירים

לדברי יואל נווה, "המעסיק מסתכל על כדאיות ההעסקה, לא רק על השכר"; בתחילת השבוע אמר שר האוצר לפיד כי הוא תומך בהעלאת שכר המינימום - אך יש לעשות זאת בזהירות

19.11.2014, 11:47 | רוני זינגר

הכלכלן הראשי במשרד האוצר יואל נווה מזהיר כי העלאה מיידית ודרסטית בשכר המינימום עשויה להשפיע על תעסוקת צעירים - "עלייה משמעותית של שכר המינימום עשויה להשפיע על כל שאנשים שמחפשים עבודה לא יימצאו, בעיקר צעירים חסרי ניסיון. המעסיק מסתכל על כדאיות ההעסקה, לא רק על השכר אלא גם על ההפרשות לפנסיה, קרן השתלמות וגורמים אחרים שמשפיעים על עלות העבודה. לכן יש לזה השלכות והשאלה איך זה נעשה ובאיזו דרך", אמר נווה. בתחילת השבוע אמר שוב שר האוצר יאיר לפיד , כי הוא תומך בהעלאת שכר המינימום אך הוסיף לצד זה כי ״יש לעשות את הצעד הזה בזהירות ולראות איך עושים את זה נכון״, ומנה שורה של נפגעים פוטנציאליים ממהלך זה אם לא תעשה עבודה מעמיקה לפני כן בעניין.

קראו עוד בכלכליסט

יואל נווה, צילום: בועז אופנהיים   יואל נווה | צילום: בועז אופנהיים יואל נווה, צילום: בועז אופנהיים

נווה הציג את תכנית הכנסות המדינה הצפויות לשנת 2015 שעומדות על 293.2 מיליארד שקלים. מתוכם, ההכנסות הצפויות ממסים יעמדו על 260.8 מיליארד שקלים ועל זה יש להוסיף 32.4 מיליארד מתמלוגים על משאבי טבע, מפעלים עסקיים, תשלומי ריבית, תמלוגי חברות ממשלתיות, דמי שימוש בנכסים ממשלתיים ועוד.

נווה אמר עוד כי כל הסימנים מצביעים על האטה במשק, אך הוסיף כי עדיין לא מדובר במיתון. נווה אמר כי משנת 2012 רואים שיעורי צמיחה נמוכים יותר והוסיף כי פוטנציאל הצמיחה של המשק בשנים הבאות נמוך בכ - 3% מכפי שצפה האוצר עד לפני כשנתיים שלוש. נווה תלה את הדבר בשורה של סיבות בהן התאוששות איטית של הסחר העולמי, קצב צמיחה נמוך של הכלכלות בעולם, שחיקה בתחרותיות של המשק הישראלי, השפעות גיאו-פוליטיות, גידול באבטלה והשפעות וקצב צמיחה של האוכלוסייה בגילאי עבודה שפחת מאוד לרמה של 1.1% לעומת הגידול בכלל האוכלוסיה בשיעור של 1.6%, בהקשר זה ציין נווה כי שיעור התעסוקה בישראל נכון לעכשיו גבוה יחסית בהשוואה למדינות ה OECD ואולם אמר כי בעתיד הגידול בשיעור ההשתתפות יהיה נתון יותר. מנגד, ציין נווה התאוששות בגבייה בחודשים אוגוסט-אוקטובר לאחר שהיתה ירידה בחודשים יוני-יולי. נווה הוסיף עוד כי הפיחות בשקל יתרום לתחרותיות של המשק ב - 2015.

נווה חזר על תחזית הצמיחה השמרנית שמציג האוצר לשנה הבאה שעומד על 2.8% וזאת לעומת תחזית צמיחה של 3% שהציג בנק ישראל. תחזית ההכנסות תתעדכן בהמשך, בין היתר למשל בהתאם לשיעור מימוש הטבות כמע״מ 0, חוק שעלותו על פי הערכת משרד האוצר, עומד על כ- 2 מיליארד שקלים.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
מאחל לך שאתה תחיה משכר מינימום בשכירות! אנשים כמוך הורסים כלכלה!
במקום להלוות כספים שפישג רכש בדולרים לאנשי עסקים בארץ קניתם איגרות חוב של אמריקה, רגמניה ואוסטרליה! עוזרים לכלכלה שלהם! כאני בא לטול הלואה המבנק הוא את הכסף שמלוה לי לוקח מבנק ישראל! מלווה לי את הכסף שלי בריבית של 11%! למה שבנק ישראל לא ילווה לי? כי זה לא משתלם לבנקים הפרטיים! עשירים קובעים מדיניות בארץ!
אברהם , ביתר עילית  |  20.11.14
15.
ההיגיון שלך הוא לא כל כך פשוט כי ההשוואה מוטה
אתה משווה בין מוצר צריכה לבין כוח עבודה. כוח עבודה אין לו ממש תחליף. התחליף היחידי הוא להעמיס עוד על העובדים האחרים או לסגור את העסק. עסק שלא יכול להתמודד עם עלייה של כמה שקלים בשכר מינימום, אולי דינו להיסגר גם כך. עכשיו, ברור שאם כוח העבודה עולה, אז גם הביקוש לעובדים יורד. אבל זה לא ממש נכון. בדרך כלל עסק מרוויח ולא רק מתאזן. ולכן יכול לספוג גם את העלות הנוספת. בטח כשמדד המחירים והתוצר עלו, אז העסק מקבל יותר כסף על כל מוצר. לשיטתך, לא היה בכלל צריך להעלות את שכר המינימום אף פעם מקום המדינה, כי זה תמיד יעשה אבטלה. הפלא והפלא, השכר עלה ואנחנו בתעסוקה כמעט מלאה. המשק מסתגל וגם אם יש עסקים שנסגרים, עסקים אחרים נפתחים. מצב בו אנשים עובדים ולא מסוגלים להתקיים הוא מסוכן יותר כי עלול לדרדר את אותם האנשים למצבים קיצוניים.
תגובה לאורן 4  |  19.11.14
לכל התגובות