אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בדיקת כלכליסט

Lumia 930: המוהיקני האחרון של נוקיה

סמארטפון הדגל החדש של החברה הוא האחרון שיצא תחת השם נוקיה, עם השלמת רכישתה בידי מיקרוסופט. ועדיין, מדובר בטלפון מרשים ועתיר יכולות, עם מסך משובח ומצלמה שהיא אולי הטובה בעולם. במה הוא נופל ממתחריו האנדרואידיים?

19.11.2014, 16:50 | ניצן סדן
נוקיה יודעת לבנות יופי של טלפונים. למכור אותם זה קצת יותר קשה - בגלל שהצרכן הממוצע רץ למותגים כאייפון, גלקסי ואקספריה וגם משום שמכשירי העילית שלה תמיד היו צעד אחד מאחורי המתחרים הגדולים; המסך היה קצת יותר קטן, הרזולוציה קצת פחות מרשימה, הגוף קצת יותר כבד.

קראו עוד בכלכליסט

לא עוד; מכשיר הלומיה 930, סמארטפון הדגל של ווינדוס פון, מיישר קו עם הגדולים ואף עוקף אותם בכמה תחומים. ה-930 הוא מכשיר הדגל האחרון של נוקיה תחת המיתוג הנוכחי שלה כיצרנית טלפונים; יורשו (שיש לקוות שיזכה לשם קצת יותר סקסי מ"940"), כבר ימותג תחת "מיקרוסופט לומיה".

עיצוב ומבנה: בגדי לומיה החדשים

ה-930 הוא דוגמה טובה לדור האחרון של מכשירי נוקיה, בעלי עיצוב שאינו מתבסס על יחידת פוליקרבונט אחודה כי אם על שילוב שלו עם אלומיניום. כבר ראינו את הסנונית הראשונה לעיצוב הזה בטלפון הלומיה 925, אך ב-930 שופרה ושויפה מסגרת המתכת והמכשיר נראה יוקרתי יותר. השילוב בין גב פלסטי ומסגרת מתכתית נראה קצת פחות מרשים במכשיר הבדיקה שלנו, שצבעו שחור - אך מרהיב בדגמים הירוקים, הכתומים והכחולים.

לא הכי דק, אבל עדיין נוח לאחיזה ושימוש, צילום: ניצן סדן לא הכי דק, אבל עדיין נוח לאחיזה ושימוש | צילום: ניצן סדן לא הכי דק, אבל עדיין נוח לאחיזה ושימוש, צילום: ניצן סדן

טוב לראות שיש עדיין חברה שלא מתביישת להוציא לשוק מכשירי דגל בעלי גוף צבעוני. ה-930 מורכב היטב ונוח לאחיזה. משקלו 167 גרם - קצת יותר משל מתחרים בגודל דומה והוא גם לא הכי דק בשוק, אבל עדיין לא קשה להשתמש בו, גם ביד אחת. מגירת חריץ ה-SIM עוצבה מחדש, כך שתוכלו לפתוח אותה גם ללא סיכה או מפתחון המתכת הייעודי שנוהגות חברות לספק עם הטלפונים שלהן.

הגודל מצוין לשימוש ביד אחת, צילום: ניצן סדן הגודל מצוין לשימוש ביד אחת | צילום: ניצן סדן הגודל מצוין לשימוש ביד אחת, צילום: ניצן סדן

ממשק ומערכת הפעלה: אם יש לך שמש

ל-930 יש מסך AMOLED בגודל 5 אינץ' ולו רזולוציה של 1,920 על 1,080 פיקסל, בצפיפות 441 פיקסלים לאינץ'. איכות הצבע מצוינת וגם ניתנת להתאמה אישית בצורה ידנית או לפי פרופילי צבע חמים וקרים. איכות הצבע של מסכי סמסונג, LG ו-HTC אמנם טובה יותר, אך ההבדלים מינוריים מאוד. המסך הוא בטכנולוגיית Clear Black של החברה, שמאפשרת ניגודיות מצוינת גם תחת תאורה ישירה חזקה ובהירות שמגיבה לאור השמש, מה שהופך אותו לאחד המכשירים היחידים בישראל שנוח לצפות במסך שלו גם בחוץ.

ממשק האריחים המוכר, צילום: ניצן סדן ממשק האריחים המוכר | צילום: ניצן סדן ממשק האריחים המוכר, צילום: ניצן סדן

הסמארטפון מריץ את ווינדוס פון 8.1 בגרסתה האחרונה, שכוללת וילון התראות אה-לה-אנדרואיד, אפשרויות התאמה אישית נוספות ואת קורטנה, הסייעת הקולית של מיקרוסופט אותה סקרנו בהרחבה בעבר. כל יכולותיה קיימות במכשיר - מקביעת פגישות ותזכורות, דרך חיפוש והגדרת משימות ועד להלצות על סטיב ג'ובס, אנדרואיד וחיקויים שיקסמו לקהל הגיקי. היא עדיין לא דוברת עברית - אך מבינה גם אנגלית עילגת במיוחד. החיסרון היחיד בממשק הוא היעדר האפשרות להגדיל את האריחים במסך הראשי לגודל שמכסה את כל רוחב המסך.

קורטנה מקריאה חדשות, צילום: ניצן סדן קורטנה מקריאה חדשות | צילום: ניצן סדן קורטנה מקריאה חדשות, צילום: ניצן סדן

מצלמה: חזקה במיוחד בחושך 

לנוקיה יש את טכנולוגיית הצילום המתקדמת ביותר בשוק. מכשיר הדגל שלה אמנם לא זכה בחיישן 41 מגה-פיקסל אימתני ובעדשה בעלת זום אופטי, אך מצלמתו כנראה תתקשה לאכזב גם את הביקורתיים שבצלמים. יש לה חיישן של 20 מגה-פיקסל וייצוב תמונה פיזי שמשפר את האיכות בתאורה נמוכה ובתנועה, עדשת קארל זייס וממשק צילום משובח.

מצלמת ה-930, צילום: ניצן סדן מצלמת ה-930 | צילום: ניצן סדן מצלמת ה-930, צילום: ניצן סדן

מדובר באפליקציית המצלמה של מכשיר הלומיה 1020, המצלמפון הטוב בעולם. היא מאפשרת לכם לנהל בקלות מצבי צילום תוך שליטה בכל רכיבי התמונה - איזון לובן, חשיפה, מהירות תריס, מפתח צמצם ועוד. ביכולתה לצלם מאקרו (אובייקטים קרובים במיוחד לעדשה) בצורה טובה מאוד, להתמודד היטב עם פריימים מורכבים בהם מספר מקורות תאורה ועוד. בסך הכל, מדובר באחת ממצלמות המובייל הטובות ביותר בעולם.

ממשק המצלמה, צילום: ניצן סדן ממשק המצלמה | צילום: ניצן סדן ממשק המצלמה, צילום: ניצן סדן

אפליקציות הצילום המובנות מאפשרות למקד מחדש תמונה שצולמה, לבחור תמונה מיטבית ותכונות נוספות כיצירת תמונת סטילס ובה אלמנט שנע מחזורית כמו אנימציית GIF, צילום מהיר במיוחד וצילום פנורמה. המצלמה הקדמית, לעומת זאת, פחות מרשימה.

המצלמה הקדמית פחות מרשימה: היא מצוידת בחיישן של 1.2 מגה-פיקסל ללא אופטיקה מרשימה או טכנולוגיית ייצוב מתקדמת. התוצאה היא תמונות מגורענות למדי, במיוחד בתאורה בעייתית, לא משהו שיספק את המפונקים שבחסידי הסלפי.

ייצוב התמונה בולט באיכותו בעת צילום וידאו - נקודה שנוקיה השקיעה בה משמעותית יותר מרוב מתחרותיה. בעוד ששולי הפריים לעיתים מטושטשים מעט בשל השילוב בין תיקון התמונה שמבצעת התוכנה ותנועות המייצב הפיזי, מרכז התמונה חד וחלק. נקודה נוספת שראוי להזכיר היא איכות הקלטת האודיו. ל-930 יש סט מיקרופונים רגישים שמסננים היטב רעשי רקע ואף מנתחים צליל חורג כדי למנוע צפצופים וחריקות בהקלטת האודיו. הצלחתי לצלם סרטון גם בפאב סואן, כשהמוזיקה ברקע נשמעת באופן צלול להפתיע על אף עוצמתה.

מולטימדיה ואפליקציות: לשחק בכל מקום

איכות התצוגה הגבוהה הופכת את המכשיר לנוח במיוחד לצפייה בסרטים ואף יותר מזה - בעת משחק. הבהירות הגבוהה מאפשרת לכם לשחק בכל מקום ובתנאי תאורה משתנים, גם תחת אור השמש - מה שלא ניתן לעשות ברוב הסמארטפונים המתחרים.

משחק תחת תאורה חזקה, צילום: ניצן סדן משחק תחת תאורה חזקה | צילום: ניצן סדן משחק תחת תאורה חזקה, צילום: ניצן סדן

המיקרופונים האיכותיים של הטלפון עושים עבודתם גם בעת שימוש באפליקציות רשמקול. איכות השמע ב-930 טובה מאוד, אך לא יוצאת דופן. נוקיה לא השתמשה במפענחי אודיו מתקדמים כפי שעשתה במכשירי הדגל שלה בעבר. הייתי שמח לדווח לכם על איכות האוזניות של הטלפון - אך מדובר במוצר שמגיע ללא אוזניות באריזתו, מדיניות תמוהה מאוד של היצרנית. שימו לב, שעל אף ששירותי הניווט של נוקיה מוצלחים מאוד, יהיה עליכם להוריד עבורם מפות שרלוונטיות לישראל לפני שתוכלו להשתמש בהן (עניין של סביב 200 מגה-בייט).  

כן, יש אופיס, צילום: ניצן סדן כן, יש אופיס | צילום: ניצן סדן כן, יש אופיס, צילום: ניצן סדן

למכשיר יש מבחר גדול של אפליקציות מובנות, ביניהן כלי הניווט Here של נוקיה, אפליקציית StoryTeller שהופכת את התמונות שצילמתם ליומנים בהתאם למיקום בו צולמו, אפליקציה שמרכזת תכנים, הודעות ועדכונים משלל רשתות חברתיות, כלי שיתוף קבצים, ארנק דיגיטלי, רדיו FM (שיצרנית אנדרואיד רבות לא מתקינות, משום מה) ועוד. גם הפעם, האפליקציה שהכי חסרה לי היא City Lens, כלי המציאות המוגברת של נוקיה ואולי אחת מאפליקציות המובייל הכי מגניבות בשוק. היא לא נתמכת בטלפון משום שהרזולוציה שלו גבוהה מדי עבורה. נוקיה, מה נסגר? מוטב לכם להקצות צוות פיתוח שיפתור את העניין בהקדם, שכן מדובר במוצר שיכול לתת יתרון על פני מתחרים גדולים וחזקים. במקום סיטי לנס, קיבלנו ב-930 את בינג Vision - סורק טקסט וברקודים.   

ביצועים וזמן סוללה: סוללה חזקה, זמן פעולה בינוני

ל-930 יש מעבד קוואלקום בעל ארבע ליבות במהירות 2.2 גיגה-הרץ, 2 גיגה-בייט של זיכרון פעולה ומרחב אחסון פנימי שעומד על 32 גיגה-בייט. על הנייר, המעבד שלו חלש משל מכשירי אנדרואיד מקבילים, אך חשוב לזכור שווינדוס פון היא מערכת הפעלה יעילה בהרבה, ששומרת על חוויית שימוש אחידה גם במכשירים חלשים וגם במוצרי פרימיום כ-930. ואכן, הטלפון פועל ללא דופי גם כשמעמיסים עליו אפליקציות רבות בו זמנית, משלבים גלישה ושירותי מיקום ועוד עוצרים באמצע לרגע כדי לבקש מקורטנה למצוא חומוסיה קרובה. ווינדוס פון פשוט נכתבה כך שהיא פועלת ללא לגים, עם קצב משלה שהוא נעים וזורם.

כל אפליקציה או משחק יפעלו במהירות, צילום: ניצן סדן כל אפליקציה או משחק יפעלו במהירות | צילום: ניצן סדן כל אפליקציה או משחק יפעלו במהירות, צילום: ניצן סדן

ל-930 יש סוללת 2,420 מיליאמפר-שעה שהיא חזקה למדי, אבל לא מתמודדת היטב עם המסך התובעני. שימוש סביר יכול להוציא ממנה קצת יותר מיום וחצי, אבל מי שנוהג לצפות בסרטונים רבים באיכות גבוהה או לחטוא בחצי שעה עד שעה של משחק ביום, יגלה שהסוללה מספיקה לקצת פחות מיממה. לנוקיה יש טכנולוגיית סוללות לא רעה, שהוכחה היטב בפאבלט ה-1520 בעל זמן הסוללה הארוך בקטגוריה. כנראה שסוגיית זמן הסוללה תשתפר בדגם הבא. המכשיר מתחמם במאמץ, בעיקר בחלק העליון של גבו. תרגישו את ההתחממות הזו היטב כשתשחקו במשחקים תובעניים, אך בשימוש סטנדרטי הוא נשאר קריר.

סיכום ואלטרנטיבות: ווינדוס פון פרימיום

ה-930 הוא בשורה עבור חובבי ווינדוס פון, אשר סוף סוף מוצע גם עבורם סמארטפון עילית כאן בישראל. משתמשים שיעברו אליו מאנדרואיד ו-iOS לא יתאכזבו מן הטלפון עצמו, אך עדיין יצטרכו להסתדר עם מבחר אפליקציות מצומצם בהרבה, במיוחד בזירת המשחקים. למשתמשי אנדרואיד אזכיר גם שרוב האפליקציות השוות באמת בחנות ווינדוס פון הן בתשלום, בניגוד לאפליקציות בחנות גוגל.

בזירת ווינדוס פון, יש רק טלפון אחד שמתעלה עליו ומשלב עיצוב, ביצועים, תכונות מיוחדות וסקסאפיל: גרסת ה-One M8 למערכת ההפעלה. מחירו דומה והוא לא נמכר בצורה סדורה בישראל. כשמסתכלים על יתר מכשירי העילית בשוק, ניתן לראות שהאייפון 6 נופל ממנו בזמן הסוללה, באיכות המצלמה וביכולות ההפעלה הקולית ושהגלקסי S5 מציג חבילה דומה בעיצוב מרשים פחות.

הלומיה 930 נופל באיכות התצוגה שלו משל מה-G3 של LG וה-Z3 של סוני - אך התצוגה שלו בהירה יותר וקריאה בהרבה תחת אור השמש בהשוואה למתחריו האנדרואידיים. יתרון נוסף שלו הוא בביצועי המצלמה בתאורה חלשה. דווקא מצלמת הסלפי פחות טובה משל המתחרים. המכשיר עולה החל מ-2,850 שקל, לפי מנועי השוואת מחירים - יקר מהגלקסי S5 ומה-LG G3 ומהנקסוס 5 וה-OnePlus One (אם תצליחו להשיג אחד).

תגיות