אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא התאחדות התעשיינים: "גם 5,000 שקל שכר מינימום זה יותר מדי" צילום: עמית שעל

נשיא התאחדות התעשיינים: "גם 5,000 שקל שכר מינימום זה יותר מדי"

צביקה אורן מתייחס למאבק יו"ר ההסתדרות להעלות את שכר המינימום ל-5,300 שקל: "מה שניסנקורן מדבר עליו לא יהיה". אמר כי עובדים שמקבלים בונוסים לא זקוקים להעלאה וכי אין להגביל את שעות העבודה של העובדים

19.11.2014, 18:32 | דוד רפאלי

נשיא התאחדות התעשיינים, ויו"ר נשיאות הארגונים העסקיים צביקה אורן התייחס הערב (ד') לנושא שכר המינימום. "גם 5,000 שקלים שכר מינימום זה יותר מדי - וזה יהיה חוסר אחריות משווע מצידי להסכים לכך. מה שניסנקורן מדבר עליו לא יהיה - לא יהיה 5,300 שקל."

קראו עוד בכלכליסט

הדברים נאמרו בפתח במסיבת עיתונאים בועידת התעשייה ה-2 היום (ד') באילת. זאת על רקע המאבק של ההסתדרות להעלאת שכר המינימום ב-1,000 שקלים מ-4,300 לכ-5,300 שקל, כאשר האוצר מבקש להעלות את שכר המינימום ב-200 שקלים בלבד, ל-4,500 שקל. "אני לא חושב שההסתדרות צריכה לשבות עכשיו בגלל זה".

אורן הבהיר "אני חושב שצריך להעלות את שכר המינימום, אבל יש כמה עקרונות. ראשית הויכוח צריך להתנהל מסביב להכנסת המינימום ולא רק השכר – כי מגזרים רבים מקבלים גם תוספות ובונוסים – ולהם לא צריך להעלות את השכר". עוד הוא הוסיף כי "יש לנצל את ההזדמנות ולהגמיש את אפשרויות ההעסקה של העובדים. יש חוק אנכרוניסטי שקובע שעובד לא יכול לעבוד יותר מכך-וכך שעות נוספות בשבוע. אסור לעובד גם אם הוא רוצה – אני חושב שזה צריך להיות בחירה של העובד, ושהחוק יקבע שאי אפשר להכריח את העובד לעבוד יותר שעות נוספות ממה שהוא מוכן. בנוסף אני חושב שגם הממשלה צריכה להשתתף ולתרום למאמץ, למשל על ידי ביטול ההעלאה המתוכננת במס המעסיקים".

צביקה אורן. "ההסתדרות לא צריכה לשבות בגלל זה", צילום: אילן בשור צביקה אורן. "ההסתדרות לא צריכה לשבות בגלל זה" | צילום: אילן בשור צביקה אורן. "ההסתדרות לא צריכה לשבות בגלל זה", צילום: אילן בשור

אורן סיפר על הקשיים בקליטת עובדים במפעלי התעשייה – "מתוך 20 אנשים שאני קולט, אולי שניים נשארים אחרי שנה. אני מציע שיהיו תנאים נוספים לקבלת שכר המינימום – למשל שזה יותנה בהישארות העובד לפחות שנה במקום העבודה. אין לי בעיה שאחרי שנה, נשלם לעובד רטרואקטיבית, שלא יגידו שאני מנסה לחסוך על גב העובדים".

כשנשאל מדוע לא יזם את המהלך בעצמו הסביר אורן כי נושא שכר המינימום הוא שנוי במחלוקת: "יש דעות שאומרות שזה רע. ה-OECD קבע ששכר מינימום גבוה מדי מוציא עובדים משוק העבודה. לדעתי היה עדיף להעלות את מס ההכנסה השלילי, ולהפוך אותו לרציף, כך שהעובדים יקבלו אותו לאורך כל השנה ולא רק בסופה – כי שם זה ירי לתכלית, שם רק אנשים שבאמת מגיע להם - מקבלים אותו. רק ששם זה יוצא רק מהאוצר ולא מהמעסיקים – ואחת הבעיות שלנו התעשיינים היא שהממשלה רואה בנו לפעמים צינור להעברת סובסידיות. כשזה כסף של מישהו אחר זה הרבה יותר קל". אורן חזר שוב על עמדתו כי הוא מעדיף כי יעלו לתעשיינים מיסים ישירים, מאשר שיבצעו פעולות שהמשמעויות שלהם היא מיסוי עקיף של המפעלים – שכן מיסים ישירים מוטלים רק על המפעלים הרווחיים, בעוד שמיסים עקיפים מוטלים גם על המפעלים המפסידים והמדשדשים ומאיימים להפיל אותם לגמרי.

 

נגד קידום הייבוא

 

בהמשך, בנאום הפתיחה של הוועידה תקף אורן את מסקנות ועדת הייבוא שהתפרסמו בשבוע שעבר: "מדינות מפותחות מחפשות לייצא כמה שיותר ולייבא כמה שפחות. הן נוקטות בכל האמצעים הדרושים כדי לתמרץ ייצוא, הן מממנות קרן ייצוא, משקיעות בחדשנות, משפרות פיריון ועושות כל מה שצריך כדי שנוכל לייצא יותר ולייבא פחות. גם אזרח רגיל מבין שכשהוא קונה מוצר מיובא הוא מספק מקומות עבודה ורווחים במדינה אחרת על חשבון מקומות עבודה בארץ הזאת.

"היית מצפה שדווקא מדינה כמו ישראל שתלוייה כל כך בייצוא, דווקא המדינה הזאת לא טורחת להקים ועדה לקידום הייצוא - אלא ועדה לקידום הייבוא. מישהו חושב שיש בזה היגיון? מישהו נתקל באיזו מדינה שהקימה ועדה לקידום הייבוא? זה כמו להקים ועדה לקידום אבטלה ולירידה בצמיחה. מה ההיגיון? הוועדה הזאת הציגה את מסקנותיה לפני שבוע. נורא ואיום - אתה לא מבין מאיפה זה בא. מאיפה עזות המצח וחוסר האחריות הזה להוריד תקנים. נהיה פח הזבל של העולם. כל יצרן שייצר מוצר שלא כל כך הצליח לו - מישהו יספר לו שיש מדינה שאפשר לשלוח אליה את הזבל, כי הם קונים, אבל בזול".

תגיות

82 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

82.
אתה חי בסרט שאנחנו מפסידים מחילופי עובדים. רק מרוויחים. הרי ידוע שמטאטא חדש הוא מטאטא טוב
עובד שנשאר הרבה זמן זה רק הוצאות, הולכות וגדלות ולא מדברים על זה שהוא חושב שלפחות חצי מהעסק של אבא שלו. הוא מבקש העלאות, עלויות השכר שלו וההפרשות גדלות, פיצוי פיטורים, דמי הבראה, הודעה מוקדמת ותאמין לי שזה יותר מידי בשביל רוב העובדים שחצי מהזמן משחקים בכאילו הם עובדים ומדברים ושולחים הודעות בטלפון. זו האמת וכולם יודעים אותה, אז די לסחטנות, כי לא הצלחתם על ידי כישורים אישיים והשקעה במקום העבודה להתקדם ולהרוויח יותר, אז אתם מנסים על ידי כפייה ולחץ להשיג את זה. פשוט תתביישו ותשאלו מה לא בסדר אתכם מאשר מה לא בסדר עם מקום העבודה.
חמי , תל אביב  |  21.11.14
80.
שכר מינימום
מפספסים את הנקודה העיקרית. גם הכותב וגם המגיבים מפספסים את הנקודה העיקרית. אין ספק ששכר המינימום צריך לעלות משמעותית. הייתי שמח ,גם כמעסיק, ששכר המינימום יעמוד על 6500 לפחות. ברור שהרבה יותר כייף לעבוד עם שמחים ורגועים יותר . אבל כאן ישנם שתי בעיות שלשניהם אפשר היה לא להגיע (וצפיתי אותם כבר לפני עשרים שנה ) וגם היום קשה ,אבל ניתן לפתור בהחלטות אמיצות של העולם המערבי. 1. ברור שהעלאת שכר המינימום תבריח עבודות עתרי עבודות כפיים פשוטות (טכסטיל ,מפעלי פלדה , והרכבות למיניהם ) למזרח ,לאפריקה לירדן ,מצריים ולמקומות עם שכר זעום . מצד אחד אולי נכונה הגישה שאין מקום לעבודות כאלה בארץ בגלל חוסר כושר התחרות אבל לא צריך לשכוח שיש אנשים המסוגלים לעבוד רק בעבודות מסוג זה . אפשר להשאיר אותם כמובטלים ולשלם להם דמי אבטלה אבל יש כאן גם בעיה חברתית ונפשית של אנשים שירגישו חסרי תועלת ובעלי תדמית עצמית נמוכה. 2. הבעייה השנייה היא זאת שלמעשה גורמת לראשונה. לפני עשרות שנים החליטו בעולם המערבי על ה " כפר הגלובלי " עים סחר חופשי . וכאן התחילה הנפילה החופשית של העולם המערבי. איך ייתכן סחר חופשי בין מדינות רווחה המעונינות לשלם שכר מינימום גבוה לבין מדינות עים שכר של 200 דולר לחודש ואפילו פחות? אז אפשר וצריך לשלם שכר יותר גבוה ,אבל להפקיר את התעשיה לתחרות לא הוגנת . יש לבחור באחת משתי האופציות 1.להטיל מכסי מגן מול מדינות עים שכר נמוך 2. עדיף לאלץ את כל המדינות לשלם שכר דומה כתנאי לפתיחת השוק כלפיהם כך שהתחרות תהיה בתנאים דומים וגם שלתושבי כל המדינות יהיה כח קניה והם גם יקנו מהמערב ולא רק ימכרו לו ושמישהו יתעורר כבר - עדיין אולי אפשר לשנות.
מינו בעעל מפעל הרכבה אלקטרונית , כרמיאל  |  20.11.14
79.
חוצפה ישראלית
נו, מה ציפיתם? אוכלי חינם אלו חיים על חשבוננו ועוד יש לו את העוז והחוצפה ככה לדבר? רק שיסתכל על כל התגובות. אחד בעדו מכל העם. המפעלים כולם שייכים גם לעובדים. הרווחים צריכים להתחלק בין המפעל והעובדים. המנהלים הם חלק בלתי נפרד מהעובדים והם לא צריכים להרוויח יותר משאר העובדים. הרי זה בדיוק מה שמר אורן אומר שניתן לחיות משכר נמוך אז למה לא ליישם זאת? יש להעלות את שכר המינימום בהדרגה כל שנה עד לגובה המינימאלי למחייה של משפחה ועד שכל השכר במשק יהיה שווה אפילו אם יהיה 20,000 לחודש. ואפילו יותר. העיקר שהשכר יהיה שווה לכולם. אין להרשות העלאת מחירים בשום פנים ואופן, למעט מוצרים זעלות הייצור גדולה באופן מיוחד. כל השכר חוזר למשק בתור צריכה. חלק קטן יישמר כפקדונות וחסכונות לגיל הפנסיה. יאללה כבר תעלו.
דוד , ירושלים  |  20.11.14
78.
העלאת שכר המינימום לא תועיל כלל אלא תזיק
העלאת שכר המינימום תביא לאפקט ההפוך בדיוק, שכר המינימום יעלה, עלות הייצור של מוצרי המזון ומוצרי הצריכה תעלה בהתאמה ואיתה המחירים. התחרות בייצוא תירד משמעותית ומפעלים רבים מתחומי האלקטרוניקה והתעשייה המסורתית יפטרו עובדים. חברות ההיטק שוב פעם לא ירגישו כיוון ששם לא מרוויחים מינימום (אפילו לא המזכירות) והפערים בעיקר ייגדלו או במקרה הטוב יישארו כמו שהם, ורק האבטלה תיגדל. אבל מי אנחנו שנעזור לחבורת הגאונים הפופוליסטיים האלו להפריח סיסמאות שבסוף הופכות לתוכניות כושלות... הרי אדון ניסקורן שכח תי פעם אחרונה באמת עבד וניהל משהו (אם בכלל) בהצלחה לכל הצדדים וחבל
Shlomi , צפון  |  20.11.14
לכל התגובות