אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח חמור: לצ. לנדאו קרקע בעשרות מיליוני שקלים שרשומה ע"ש קבוצת שפיר צילום: אוראל כהן

דו"ח חמור: לצ. לנדאו קרקע בעשרות מיליוני שקלים שרשומה ע"ש קבוצת שפיר

הותר לפרסום בעקבות עתירת "כלכליסט": דו"ח חסוי שהכינו נאמניה הקודמים של צ. לנדאו שנקלעה להקפאת הליכים, חושף קיומו של נכס מקרקעין בשווי של לפחות 65 מיליון שקל שהוחזק כ"נכס חבוי", ורשום פורמלית על שמה של קבוצת שפיר

20.11.2014, 16:41 | ענת רואה ותומר גנון

דו"ח חמור על הקשר שבין החברה הקבלנית צ. לנדאו שנקלעה להקפאת הליכים, לחברת שפיר הותר היום (ה') לפרסום לבקשת "כלכליסט" באמצעות עו"ד עומר אשכר ממשרד ליבליך מוזר. 

קראו עוד בכלכליסט

הדו"ח הוגש לשופט איתן אורנשטיין ע"י נאמניה הקודמים של צ. לנדאו, שלום (שולי) גולדבלט וחגי אולמן, אשר טוענים כי הם חקרו את היחסים בין צ. לנדאו לקבוצת שפיר ובעליה, ועל פי ממצאי החקירה כפי שהתבררו עד למועד סיום תפקידם נראה כי צ. לנדאו היא הבעלים החוקי של הקרקע בערך עשרות מיליוני שקלים וכי מדובר בנכס חבוי שאיננו רשום על שם צ. לנדאו אלא על שם קבוצת שפיר, והתגלה בעקבות החקירה.

לפי הנאמנים, מדובר בנכס מהותי שהתמורה ממימושו יכולה להוות כשלעצמה בסיס להסדר נושים שכן כל חובותיה של צ. לנדאו מסתכמים ב-80 מיליון שקל.

בבקשת "כלכליסט" נטען כי יש לחשוף את הדו"ח בהינתן ששפיר פרסמה טיוטת תשקיף והיא עומדת לצאת בעת הקרובה להנפקת מניות לציבור, ואין אזכור של המידע שבדו"ח בטיוטת התשקיף. אורנשטיין ביקש את תגובת הנאמנים הנוכחיים של צ. לנדאו, ועו"ד ישראל בכר הודיע אתמול שאין מניעה מבחינתו להסיר את החיסיון והגיש בקשה במקביל לאשר פרסום להציע הצעות לרכישת הקרקע.  

 , צילום: נמרוד גליקמן צילום: נמרוד גליקמן  , צילום: נמרוד גליקמן

קבוצת שפיר עוסקת בתחום ההנדסה הבניין והתשתיות, ונחשבת מהגדולות בישראל בתחום. הקבוצה היא בבעלות ובשליטת משפחת שפירא: האחים ישראל שפירא, הראל שפירא, גיל שפירא וחן שפירא. בדו"ח הנאמנים נכתב כי לאורך השנים התקיימו יחסים "שניתן להגדירם כמיוחדים וקרובים" בין צ. לנדאו לקבוצת שפיר.

לפי הדו"ח, שפיר מגורים היתה בעלים של קרקע באור יהודה בשטח כולל של 9 דונם, המיועדים כיום לבניית 180 יחידות דיור. לפי הנכתב שווי המקרקעין המוערך הינו 80-65 מיליון שקל.

לפי ממצאים שאספו הנאמנים הזמניים, בדצמבר 2009 נחתם הסכם אופציה בין שפיר מגורים לבין האחים שפירא לפיו ניתנה לאחים שפירא אופציה לרכוש את המקרקעין משפיר מגורים, שהיא חברה בבעלותם. ביוני 2010 נחתם הסכם הסבת אופציה, לפיו האחים שפירא הסבו לצ. לנדאו את הסכם האופציה והחברה התחייבה לשלם לאחים שפירא 35% מהתקבולים נטו שצ. לנדאו תהיה זכאית להם בקשר לקרקע.  

עו"ד שלום (שולי) גולדבלט, אחד הנאמנים הקודמים  , צילום: אוראל כהן עו"ד שלום (שולי) גולדבלט, אחד הנאמנים הקודמים | צילום: אוראל כהן עו"ד שלום (שולי) גולדבלט, אחד הנאמנים הקודמים  , צילום: אוראל כהן

לפי הנאמנים, הצדדים דיווחו לרשות המסים על הסכם הסבת האופציה והתמורה עבור האופציה באותה עת היתה 150 אלף שקל וכי נראה ששולמה בזמנו ע"י החברה לאחים שפירא.

בהמשך הדו"ח נטען כי בדצמבר 2011 מימשה צ. לנדאו את האופציה ומכוח זאת נחתם הסכם לרכישת הקרקע בין החברה לבין שפיר מגורים, כשהוצא מכתב משפיר לרשות המסים.

על פי ההסכם רכשה צ. לנדאו את המקרקעין תמורת 1.8 מיליון שקל ונראה כי שילמה לשפיר את התמורה שנקבעה בהסכם. בינואר 2012 שלחה שפיר מגורים לרשות המסים דיווח והנאמנים קובעים כי ממצאים שונים מאששים את העובדה שהתמורה שולמה וצ. לנדאו רכשה את מלוא זכויות הבעלות בקרקע.

עם זאת לדבריהם, בדיקה בטאבו מלמדת כי נכון להיום הקרקע אינה רשומה על שם החברה אלא על שם שפיר. הנאמנים טוענים כי הם איתרו שני הסכמי אופציה נוספים שאמנם חתומים ע"י צ. לנדאו והאחים שפירא, אך אינם נושאים תאריך וכפי הנראה לא דווחו לרשות המסים ובמסגרת הסכם אלו ניתנה כביכול לאחים שפירא אופציה לכפות על צ. לנדאו למכור לה את המקרקעין תמורת 3 מיליון שקל בלבד. לטענת הנאמנים הסכמים אלה, כאמור, אינם נושאים תאריך ונראה שלא דווחו לרשות המסים כך שקיים ספק לגבי תוקפם.

יצוין, כי לאחר סיום כהונתם של הנאמנים שכתבו את הדו"ח - עוה"ד שולי גולדבלט וחגי אולמן, התמנו במקומם עורכי הדין בכר ועומר גדיש. עו"ד גדיש דיווח כבר במועד מינויו כי יש למשרדו, כהן וילציק קמחי ושות', קשר לקבוצת שפיר שכן המשרד ליווה את חברת שפיר הנדסה ימית ואזרחית בשני פרוייקטים שאינם קשורים לחברה. כתוצאה מכך הודיע הנאמן בכר שהוא מטפל באופן בלעדי בכל הנוגע לדוח החקירה בעניינה של שפיר.

משפיר הנדסה נמסר בתגובה כי "מדובר בפעולות עסקיות היסטוריות בין חברות פרטיות, אשר תוארו בתשקיף החברה. מדובר בקרקע בעיר אור יהודה, שנשארה ללא זכויות בנייה עקב העברת הזכויות לפרויקט שמבצעת שפיר בעיר החברה העניקה זכות בקרקע לבעלי המניות שהסבו אותה לצ. לנדאו עבור אחוזים מהתמורות העתידיות, כאשר כל הפעולות האלה מגובות בדיווחים מלאים שנמסרו לרשויות השונות. לאחר שהוסבו לה הזכויות הצליחה צ. לנדאו להשביח את הנכס ואין חולק כי הנכס בבעלות צ. לנדאו. יש לציין, כי הרישום בטאבו התעכב בגלל סוגיית מיסוי המקרקעין. הנכס נמכר ב-2011 וכל סוגיה אחרת הקשורה אליו היא עניין שבין צ .לנדאו לנאמני החברה".

תגיות