אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרלמנט האירופי שוקל לדרוש את פיצול גוגל צילום: שאטרסטוק

הפרלמנט האירופי שוקל לדרוש את פיצול גוגל

זאת, במסגרת חקירתה בגין הפרות חוזרות ונשנות של חוקי מונופול באיחוד; למהלך יש רוב בפרלמנט, אך החלטתו היא בגדר המלצה בלבד וכנראה שאין לענקית האינטרנט סיבה לדאגה בשלב זה

22.11.2014, 12:16 | הראל עילם

חברים בפרלמנט האיחוד האירופי דנים בתוכנית לצעד ענישה חריף במיוחד נגד גוגל: פיצול החברה לחברות קטנות יותר - כך דיווח אמש (ו') הפייננשל טיימס. ענקית החיפוש נמצאת כעת תחת מספר חקירות בנוגע להפרות של חוקי מונופול.

קראו עוד בכלכליסט

מספר חברי פרלמנט העלו ניסוח תקדימי להצעה שכוללת שורה רחבה של חקיקות בנוגע להגנה על הצרכן בתחום הדיגיטל. לפי ההצעה, גוגל תאלץ לבצע ספין-אוף למנוע החיפוש שלה, שיהפוך למרכז של חברה אחת ללא כל קשרים עסקיים לשאר גוגל. שאר השירותים המקוונים של החברה יישארו בידי החברה הקיימת. סיגמר גבריאל, שר הכלכלה הגרמני, העלה הצעה דומה במאי האחרון אבל טען שרגולציה היא פתרון טוב יותר.

הניסוח של ההצעה לא מציין את גוגל באופן ישיר, אבל מתייחס לשוק החיפוש ואומר כי הוא "חשוב במיוחד לשמירה על תחרותיות". בנוסף, נאמר כי על האיחוד האירופי לשקול גם פתרונות ארוכי טווח כגון פירוק מנועי החיפוש משאר האינטרסים הכלכליים והמסחריים. בנוסף, ה"פיננשל טיימס" טוען כי שתיים משלוש המפלגות הגדולות בקואליציה בפרלמנט - מפלגת העם האירופית והמפלגה הסוציאל דמוקרטית - תומכות במהלך. ביחד, הן מחזיקות ברוב הנדרש עבור המהלך – 410 חברים מתוך 751. דוברת החברה סירבה להגיב לידיעה, אבל לפי הדיווח בכירים בגוגל "זועמים" ושמעו על כך לראשונה רק בימים האחרונים לאחר שחבר פרלמנט פנה אליהם להבהרות.

לאנשי גוגל אין עדיין סיבה לדאגה מיידית. תחילה, עדיין לא ברור האם הנוסח האגרסיבי ייכנס להצעה הסופית. שנית, ההצבעה על ההצעה תהיה רק ביום חמישי הבא. גם אז, לפרלמנט האירופי אין כל סמכות בנושא והוא אינו יכול לפרק את גוגל בעצמו  -דבר זה נופל לידי הנציבות האירופית, הרשות המבצעת שגם מטפלת בחקירות הרשמיות ומגישה את הצעות החוק הרשמיות.

עם זאת, הפרלמנט יכול להעביר לנציבות המלצה רשמית ולדרוש ממרגרט ווסקר, המנהלת המרכזת בנציבות את כל החקירות נגד גוגל, לנקוט בעמדה קשוחה יותר מול החברה. בשנים האחרונות, ההשפעה של הפרלמנט במערכת הביוקרטית הסבוכה של האיחוד האירופי עלתה משמעותית. אנדרס שוואב, חבר פרלמנט התומך בהצעה, אמר ל"ניו יורק טיימס" כי "פירוק נמצא על הפרק. אי אפשר שלא לשקול זאת. יש לנו תמיכה רבה ואת הרוב הנדרש".

הנציבות מתקשה לרסן את גוגל, שלמרות קנסות קטנים יותר לאורך השנים לא שינתה את התנהלותה. הנציבות איימה בעבר כי תקנוס את גוגל במיליארדי יורו במידה שלא תשתף פעולה, ולפי הדיווחים גם שוקלת צעדים קשים במיוחד.

שורה של טענות נגד גוגל

גוגל נחקרה על ידי הנציבות לאורך השנים האחרונות במגוון רחב מאוד של נושאים, מהחדירה לפרטיות של רכבי גוגל סטריט-ויו, "שאיבת תוכן" ללא אישור במנוע החיפוש מאתרי חדשות, קידום שירותי גוגל בתוצאות החיפוש שלה, תנאים דרקוניים בחוזי ההתקשרות בינה ובין יצרניות אנדרואיד, זכויות יוצרים בספרים דיגיטליים, שיתוף פעולה עם סוכנויות הביון האמריקאיות ועוד.

הנציבות גם העבירה את התקנה המאלצת את גוגל ליישם את הזכות להישכח, כך שאזרחים יכולים להסיר תוצאות חיפוש הנוגעות להם מהאינדקס של גוגל. במקרה אחר, גוגל אולצה לשנות את הדרך שבה היא קוראת בחנות האפליקציות גוגל פליי לקטגוריית משחקים חינמיים. זאת, בעקבות מקרים בהם ילדים צברו חיובים של אלפי יורו במשחקים, להפתעת הוריהם.

 

 

אבל הנושא המרכזי העומד על הפרק הוא ההתנהלות המונופלית של גוגל כנגד חברות אינטרנט המציאות שירותים מקוונים אחרים. החקירה נפתחה לפני כחמש שנים, וגוגל והנציבות נמצאים כעת בדיונים על הצעת פשרה. עם זאת, לפי ג'ואקין אלמנה, החוקר הקודם הממונה על התיק של ענקית החיפוש, החברה אינה משתפת פעולה והצעות הפשרה שלה "רכות מדי". הוא דחה את ארבעת הצעות הפשרה הקודמות של החברה.

בעקבות הכך, הנציבות זכתה לביקורת נוקבת מצד שאר הגופים באיחוד האירופי - בעיקר נציגים מגרמניה, המובילה את נושא החקיקה המגנה על פרטיות הגולשים - על ההתנהלות "הרפה" שלה כלפי גוגל, בהתחשב בכך שהחקירה נמשכת על פני יותר מחמש שנים ללא תוצאות.

תגיות