אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ערוץ 10 נערך להמשיך לשדר גם ללא משקיע צילום: אלדד רפאלי

בלעדי לכלכליסט

ערוץ 10 נערך להמשיך לשדר גם ללא משקיע

הערוץ, שנמצא בסכנת סגירה, הצהיר בימים האחרונים בפני הרשות השנייה כי יוכל לשרוד גם ללא משקיע. בחודש אוקטובר הציג הערוץ רווח תפעולי של 1.5 מיליון שקל

25.11.2014, 06:57 | אופיר דור

חודש וחצי לסיום הזיכיון של ערוץ 10, דוחפים בערוץ לקבלת רישיון להמשך פעילותו גם ללא משקיע. מנכ"ל הערוץ יוסי ורשבסקי הציג בימים האחרונים לרשות השנייה את התוכנית העסקית של הערוץ ל־2015, ולפיה יוכל לעמוד על רגליו גם ללא תמיכה חיצונית - מה שיאפשר להעניק לו רישיון שידור ל־15 שנים נוספות.

קראו עוד בכלכליסט

בערוץ מנסים להגיע להסדר פריסת חובות מול הרשות השנייה והאוצר, כדי שיוכל לשלם אותם בהדרגה מתוך התזרים השוטף שלו. החוב המרכזי של הערוץ הוא חוב דמי זיכיון של 33 מיליון שקל שהערוץ הפסיק לשלם בסוף 2013.

ל"כלכליסט" נודע כי במפגשים שנערכו בין אנשי ערוץ 10 לרואי החשבון של אשת העסקים ההולנדית־יהודית נינה סטרומס, הציג הערוץ נתונים שלפיהם בספטמבר־אוקטובר רשם הערוץ EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של 1–2 מיליון שקל בחודש. על פי ההערכות, מגמה זו תימשך גם ב־2015 ותאפשר לערוץ לשלם את חובותיו למדינה.

המעבר מהפסד של מיליוני שקלים בחודש לרווח נבע מצעדי התייעלות דרמטיים שביצע ורשבסקי באוגוסט, שבמסגרתם פוטרו 20 עובדים, קוצץ השכר לכל העובדים המשתכרים יותר מ־10,000 שקל, צומצמו עלויות התפעול של אתר נענע10 שעבר מבניין עצמאי למשרדי הערוץ, ונפתחו ההסכמים עם מפיקים חיצוניים. כמו כן נרשם שיפור ברייטינג של חברת החדשות של ערוץ 10.

הפגנה נגד סגירת ערוץ 10 באוגוסט האחרון. הבעיה המרכזית נוגעת לדמי הזיכיון, צילום: אוראל כהן הפגנה נגד סגירת ערוץ 10 באוגוסט האחרון. הבעיה המרכזית נוגעת לדמי הזיכיון | צילום: אוראל כהן הפגנה נגד סגירת ערוץ 10 באוגוסט האחרון. הבעיה המרכזית נוגעת לדמי הזיכיון, צילום: אוראל כהן

סטרומס הודיעה שהיא משהה את המגעים עם ערוץ 10 לאור אי־הבהירות הרגולטורית, אך בערוץ דיווחו לרגולטור כי קיים משקיע ישראלי משמעותי שקרוב לחתימה על מסמך הבנות. עם זאת, נראה שעיקר המאמצים מכוונים בערוץ לקידום מסלול של קבלת רישיון ללא משקיע. הנימוק העיקרי שבגינו לא ניתן לערוץ רישיון עד כה הוא היעדר יציבות פיננסית ארוכת טווח, שכן בעל השליטה בערוץ יוסי מימן אינו יכול להזרים עוד כסף אליו. התוצאות הכספיות האחרונות עשויות לשנות את התמונה.

ברשות השנייה לא גיבשו עמדה סופית בנוגע לבקשת ערוץ 10 לקבלת רישיון ללא משקיע. ברשות ובאוצר מנסים לגבש בימים האחרונים הבנות ביחס להמשך דרכו של הערוץ. התובנה המתגבשת בשני הגופים היא שרה"מ בנימין נתניהו לא מתכוון לקדם את החקיקה לפיצול מוקדם של ערוץ 2, בעקבות הלחצים שהופעלו עליו בנושא בעיקר מכיוון חברת חדשות 2 שהתנגדה לפיצול.

נתניהו נפגש עם מנכ"ל חדשות 2 אבי וייס זמן קצר לפני שהחליט להקפיא את התוכנית להוצאת קשת ורשת לערוצים נפרדים עם חברות חדשות נפרדות. ברשות השנייה ובאוצר מבינים את החשיבות בהמשך קיומו של ערוץ 10 כערוץ נוסף לצד ערוץ 2, ומנסים לקדם תוכנית שתעקוף את הצורך בתהליכי חקיקה מסובכים שידרשו מעורבות של הדרג הפוליטי. התנאי הראשון לכך הוא הפחתת הערבויות הדרושות לקבלת רישיון מ־160 מיליון שקל לכ־40 מיליון שקל.

כמו כן, כדי שהערוץ ישרוד יש צורך להפחית את מחויבויות התוכן שלו, העומדות על 280 מיליון שקל לשנה. ללא שינוי ההשקעה המינימלית בתוכן אין לערוץ סיכוי לעמוד על הרגליים באופן עצמאי. הדרג המקצועי ברשות השנייה כבר המליץ על הפחתת הערבויות ומחויבויות התוכן. הפחתת ההשקעה בתוכן דורשת החלטה של מועצת הרשות ואישור של ועדת הכלכלה, שהיו"ר שלה אבישי ברוורמן תומך בכך.

בסופו של דבר הבעיה המרכזית של ערוץ 10 נוגעת לחובות דמי הזיכיון שצברה, שגם באוצר וגם ברשות נחושים שלא לוותר עליהם. החוק קובע כי ערוץ יקבל רישיון רק אם לא נרשמה לחובתו הפרה משמעותית של כללי הרשות השנייה. מבחינה משפטית, קשה להגדיר את אי־עמידת הערוץ בתשלום דמי הזיכיון כהפרה זניחה.

מה מבקש ערוץ 10 מהרגולטור כדי לשרוד

  • הקלה בערבויות

הפחתת הערבויות הדרושות לערוץ לצורך קבלת רישיון מ־160 מיליון שקל לכ־40 מיליון שקל

  • פחות השקעה בתוכן

הפחתה של מחויבויות הערוץ מ־280 מיליון שקל בשנה ל־110 מיליון שקל

  • פריסת החוב על דמי זיכיון

לערוץ חוב בגובה 33 מיליון שקל שהוא אינו משלם מסוף 2013

  • פרשנות מקלה של הכללים

הגדרת ערוץ 10 כמי שלא ביצע הפרה משמעותית של כללי הרשות השנייה כדי שיוכל לקבל רישיון

תגיות