אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להיט ויראלי: האפליקציה שתבטיח שלא תצטננו החורף

להיט ויראלי: האפליקציה שתבטיח שלא תצטננו החורף

SickWeather מציגה על מפה את האזורים המועדים למחלות באמצעות ניתוח פוסטים מפייסבוק ומטוויטר. "חזינו את עונת השפעת בארצות הברית חודש וחצי מראש", סיפר מפתח האפליקציה גרהאם דודג' ל"כלכליסט", והסביר למה עם אבולה המצב יותר מסובך

25.11.2014, 08:55 | עומר כביר
כמו כל סיפור טוב, גם זה של גרהאם דודג' התחיל במשבר. "יום אחד היה לי קלקול קיבה, ורציתי לדעת אם זה משהו מדבק שאני עלול להעביר לקרוב משפחה. היה לי אז תינוק בבית", סיפר דודג' בראיון ל"כלכליסט". "לא ידעתי אם זה וירוס או הרעלת מזון, ולגופים המקצועיים לא היה מידע, אבל חבר שגר באזור תיאר בפייסבוק מחלה עם סימפטומים דומים. חשבתי שיהיה נהדר אם יהיה כלי שיעדכן אותי בזמן אמת על מחלות באזור מגוריי, והבנתי שמדיה חברתית יכולה לשמש לזה". .

קראו עוד בכלכליסט

מיד אחרי שהתאושש מהמחלה פנה דודג' לשני חברים, ג'יימס סייג'ור ומייקל בלט, והשלושה יצרו את SickWeather - פלטפורמה שמזהה התפרצויות של מחלות נפוצות באמצעות דיונים ברשתות חברתיות.

גראהם דודג גראהם דודג', מייסד החברה | צילום: James Allison גראהם דודג

הפלטפורמה, שזמינה בשנה האחרונה ברשת וכאפליקציה לאייפון, הושקה החודש גם בגרסת אנדרואיד. בעולם היא מעוררת עניין על רקע החורף המתקרב אל חצי הכדור הצפוני ושלל המחלות שהוא מביא עמו, וגם בגלל התפרצות האבולה באפריקה - אם כי לפי שעה הפלטפורמה יודעת לנתח דיונים באנגלית בלבד. האפליקציה מנתחת כיום 2 מיליון פוסטים בחודש מפייסבוק ומטוויטר, ועוד לפני ההשקה לאנדרואיד נהנתה מרבע מיליון משתמשים פעילים בחודש.

"אנחנו מזהים פוסטים פומביים הקשורים למילים מסוימות, כמו 'שפעת' או 'חום גבוה'", מסביר דודג'. "אחר כך אנחנו מבצעים למידע ניתוח סמנטי באמצעות תהליך ייחודי, שהגשנו עליו בקשה לפטנט. הרבה אנשים מדברים על Bieber Fever (כינוי לתופעת ההערצה לג'סטין ביבר - ע"כ), אבל מן הסתם הם לא סובלים מחום גבוה. השיטה שלנו, שנעזרת במאגרי מידע ובמילונים מיוחדים, מסננת פוסטים כאלה". התוצאה נראית כמו המפה הסינופטית המוכרת מתחזיות מזג האוויר, אבל מציגה תפוצת מחלות באזורים שונים ותשקיף להתפרצויות עתידיות.

לדעת מתי לקנות תרופות לאלרגיה

לדברי דודג', הפלטפורמה שיצר כבר מתקדמת מספיק לסייע למשתמשים לשמור על בריאותם. "אחת המשתמשות סיפרה לנו שקיבלה התראה על התפרצות של דלקת גרון חיידקית באזורה. למחרת הבן שלה התעורר עם חום גבוה, והיא מיהרה לקחת אותו לבדיקת משטח גרון. המחלה זוהתה לפני שהתפתחו תסמינים קשים, הילד קיבל אנטיביוטיקה מיד וחזר במהירות לבית הספר, והאם הפסידה הרבה פחות ימי עבודה. במקום לאפשר למחלה להתפתח ולראות מה יקרה, היה לה מידע שאפשר לה לנקוט פעולה מיידית".

התראות שמציגה האפליקציה למשתמשים התראות שמציגה האפליקציה למשתמשים התראות שמציגה האפליקציה למשתמשים

"משתמשת אחרת, שיש לה שני ילדים שצריכים תרופות מרשם לאלרגיות, ראתה שצפויה עלייה בשכיחות האלרגיות באזור שלה. שבוע לאחר מכן הילדים החלו לסבול מהסימפטומים, אבל בזכות התחזית שלנו היא קנתה מראש את התרופות הנחוצות".

המודל שעליו בנויה המערכת של SickWeather מבוסס על מחקר שערכו ב-2011 היועצים המדעיים של החברה, מייקל פול ומארק דרדזה מהאוניברסיטה היוקרתית ג'ונס הופקינס. המחקר מדגים כיצד ניתן להשתמש בטוויטר כדי לעקוב אחר התפשטות שפעת, ומצא קורלציה גבוהה בין נתוני האמת של המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC) לנתונים שהפיקו החוקרים.

אף על פי שטרם נערכו מחקרים המוכיחים כי SickWeather אכן מציגה מידע מדויק ואמין, דודג' מספק לא מעט דוגמאות אנקדוטליות להצלחותיה. "זיהינו את תחילת עונת השפעת בארה"ב שישה שבועות לפני שהוכרז עליה רשמית. במקרה אחר זיהינו התפרצות של שעלת שבועיים לפני שהתקשורת האמריקאית דיווחה עליה. ל-CDC נדרש שבוע לפחות כדי לאסוף את המידע על מחלה מסוימת ואז לפרסם אותו בתקשורת, שבמהלכו היא ממשיכה להתפשט. האפליקציה שלנו מאפשרת למשתמשים לפעול מהר יותר".

ממשק האפליקציה ממשק האפליקציה ממשק האפליקציה

מקור מידע נוסף שמטפחת החברה הוא דיווחים ישירים של משתמשים באפליקציה על סימפטומים ספציפיים יותר. "אנחנו בונים קהילה משלנו, בדומה לאנשים שמדווחים על תאונות בווייז. ככל שנקבל יותר דיווחים מדויקים על מחלות, כך הערך שלנו יעלה", אומר דודג', שמעיד כי יש דמיון רב בין פעילות SickWeather לזו של אפליקציית הניווט הישראלית.

אבל רוב האנשים שמדווחים על סימפטומים לא יודעים בדיוק מאיזו מחלה הם סובלים".

אנחנו מפתחים דרכים להיעזר במידע שמגיע מרשויות הבריאות כדי לקטלג את הסימפטומים האלו למחלות. למשל, אם קיבלנו מידע שלפיו יש עלייה בשכיחות של שפעת, אנחנו יכולים לראות את הדיווחים על חום כקשורים אליה. המידע שמתקבל מרשויות הבריאות גם מסייע לנו לשפר את יכולות עיבוד המידע והחיזוי שלנו, ולגלות טעויות במודלים שעליהם אנחנו מתבססים".

זיהוי מגיפות עולמיות? זה לא יהיה קל

דודג' מספר ש-SickWeather גורמת לאנשים לא רק להיות מודעים למחלות בבית או במשרד, אלא גם להימנע מהגעה לאזורים "נגועים": "באחד המקרים משתמש תכנן לצאת למסעדה מסוימת, אבל ראה לגביה התראה באפליקציה והחליט שהוא מעדיף לאכול במקום אחר".

זה פתח לניצול לרעה. מסעדה יכולה לפרסם דיווחים מזויפים על מקום מתחרה כדי לפגוע בו.

"קשה להתגונן מאנשים עם כוונות רעות. אנחנו מסירים דיווחים שנראים מזויפים ודורשים מהמשתמשים להירשם כדי לדווח לנו ישירות, כך שאם הם יפברקו התראות תהיה לנו אפשרות לסגור להם את החשבון. עם הזמן, ככל שהמערכת שלנו תהפוך חכמה יותר, נוכל לזהות מקרי זיוף יותר בקלות".

ומה עם זיהוי התפרצויות מחלות מסוכנות?, צילום: רויטרס ומה עם זיהוי התפרצויות מחלות מסוכנות? | צילום: רויטרס ומה עם זיהוי התפרצויות מחלות מסוכנות?, צילום: רויטרס

כרגע SickWeather פעילה בעיקר בארה"ב והכנסותיה מתקבלות בעיקר מפרסומות. "אנחנו יכולים להציג פרסומת לתרופה מסוימת לאדם הנכון וברגע הנכון, למשל מוצרים המיועדים לטיפול בשפעת באזור שבו המחלה מתחזקת", אומר דודג'. "במקביל אנחנו מציגים על המפות שלנו, תמורת תשלום, מיקומים של מרכזי רפואת חירום וחברות טל־רפואה, כפי שווייז עושה עם סניפי סטארבקס".

במקביל החברה מתכננת להשיק פלטפורמה לארגונים שתאפשר להם להיערך להיעדרויות עובדים עתידיות, וכן לפנות לשחקנים אחרים בענף הבריאות. "חברות תרופות יוכלו להיעזר בנו כדי לנהל קמפייני פרסום ממוקדים, או לנהל את הייצור וההפצה בצורה יעילה יותר. בתי מרקחת יוכלו להשתמש במידע כדי לשפר את מערך הזמנת המוצרים".

אתה מדבר בעיקר על מחלות קלות יחסית. מה עם זיהוי מגיפות מסוכנות יותר, כמו אבולה?

"אם נגיע לתמיכה במספיק שפות, נוכל ליצור מערכת גלובלית שתסייע במעקב אחר התפשטות מגיפות עולמיות, כמו שפעת החזירים או שפעת העופות. הבעיה היא שבחלק מהמקומות אין רשתות חברתיות נפוצות, ונצטרך להשקיע משאבים ניכרים לא רק בתרגום, אלא גם כדי להבין כיצד אנשים במקומות שונים מדווחים על מחלות".

תגיות