אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום רבעון: צוק איתן וההאטה במשק לא פגעו ברווחי הבנקים הגדולים

סיכום רבעון: צוק איתן וההאטה במשק לא פגעו ברווחי הבנקים הגדולים

חמשת הבנקים הגדולים הצליחו להגדיל את הרווח הנקי ב־8.3%. מוקדי הרווח של הבנקים: האשראי לעסקים קטנים שזינק ב־8.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, האשראי הצרכני שעלה ב־8.7% והאשראי לעסקים בינוניים, עם עלייה של 6.4%

25.11.2014, 09:31 | תומר ורון

ההשלכות של מבצע צוק איתן לא בולטות בדו"חות הבנקים לרבעון השלישי של 2014. זאת אף שהמבצע, שנמשך 50 ימים מתוך הרבעון, השפיע על פעילות המשק ובמיוחד על פעילות העסקים הקטנים, הפגיעים יותר.

הפועלים ולאומי פרסמו אתמול את דו"חות הרבעון השלישי ובכך סגרו את עונת הדו"חות של המגזר, שבסיכומה רשמו הבנקים הגדולים (הפועלים, לאומי, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי) רווח נקי מצרפי של 2.1 מיליארד שקל - עלייה של 8.3% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

מתמקדים בעסקים הבינוניים

השפעה אפשרית של צוק איתן על הבנקים נמצאת בעלייה בהיקפי האשראי לעסקים הקטנים והבינוניים. ההלוואות שלקחו העסקים הקטנים מחמשת הבנקים הגדולים בישראל עלו ב־2.7% ברבעון השלישי של 2014 בהשוואה לסוף יוני 2014. זאת בעוד שיעור העלייה הממוצע בששת הרבעונים האחרונים עמד על 1.8%. ב־12 החודשים האחרונים גדל האשראי לעסקים קטנים ב־8.8%, שהם 6 מיליארד שקל.

מימין:  אלדד פרשר מנכ"ל מזרחי טפחות, סמדר ברבר צדיק מנכ"לית הבינלאומי, ציון קינן מנכ"ל הפועלים, רקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי ולילך אשר טופילסקי מנכ"לית דיסקונט, צילום: אבשלום ששוני, דן לב, סיון פרג מימין: אלדד פרשר מנכ"ל מזרחי טפחות, סמדר ברבר צדיק מנכ"לית הבינלאומי, ציון קינן מנכ"ל הפועלים, רקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי ולילך אשר טופילסקי מנכ"לית דיסקונט | צילום: אבשלום ששוני, דן לב, סיון פרג' רון קדמי מימין:  אלדד פרשר מנכ"ל מזרחי טפחות, סמדר ברבר צדיק מנכ"לית הבינלאומי, ציון קינן מנכ"ל הפועלים, רקפת רוסק עמינח מנכ"לית לאומי ולילך אשר טופילסקי מנכ"לית דיסקונט, צילום: אבשלום ששוני, דן לב, סיון פרג

גם האשראי לעסקים הבינוניים רשם עלייה נאה ברבעון השלישי, בין היתר תודות למיקוד האסטרטגי של שני הבנקים הגדולים ברבעונים האחרונים, שרוצים למצוא תחלופה לירידות בביקושים באשראי העסקי לתאגידים גדולים.

ב־12 החודשים האחרונים גדל האשראי לעסקים הבינוניים ב־6.4%. לאומי מחזיק בתיק הגדול ביותר (51.4 מיליארד שקל), אך בנק הפועלים צומח בקצב מהיר כדי לנסות להדביק את הפער, ונכון לסוף הרבעון השלישי הוא החזיק בתיק של 33.1 מיליארד שקל.

האשראי הצרכני של משקי הבית (ללא משכנתאות) עלה גם הוא בקצב חד וב־12 החודשים האחרונים הוסיף 8.7% והסתכם ב־111 מיליארד שקל. יתרת המשכנתאות עלתה ב־7.3% מאז ספטמבר 2013 ונעמדה על 261 מיליארד שקל.

רווחי הבנקים אמנם עלו כאמור, אך ההכנסות שלהם מריבית נטו נשחקו. ברבעון השלישי של 2014 הוריד בנק ישראל פעמיים ברציפות את הריבית, שעומדת כיום על 0.25%, לאחר שעמדה בממוצע במהלך הרבעון על 0.5%. זאת בעוד ברבעון המקביל אשתקד היתה הריבית הממוצעת 1.25%. הכנסות הריבית נטו של הבנקים נחתכו ב־5.1% ברבעון השלישי בהשוואה לרבעון המקביל והסתכמו ב־6.3 מיליארד שקל.

חריג בנוף הוא בנק ירושלים, הבנק הקטן במערכת הבנקאית, שהגדיל את הכנסות הריבית נטו ברבעון השלישי ב־23% - וזאת בעיקר בעקבות התמקדות באשראי הצרכני, שם מרווחי הריבית גבוהים יותר.

בסיכום של תשעת החודשים הראשונים של 2014 נרשמה ירידה מתונה יותר של 1.6%, כשהכנסות הבנקים מריבית הסתכמו ב־18.7 מיליארד שקל. עם זאת, הבנקים מצליחים כאמור לחפות על כך בשורה התחתונה, בעיקר הודות להפסדי אשראי נמוכים בצורה משמעותית ומימושים של אג"חים ומניות.

המשכנתאות נותרו ללא שינוי

חוק 0% מע"מ, הצעה לאשר משכנתא בשיעור מימון של 90% ושלל כותרות שסיפקו הממשלה וחברי הכנסת לא הצליחו לצנן את שוק המשכנתאות. הפער בין תשעת החודשים הראשונים של 2014 לתקופה המקבילה בשנה שעברה עומד על 0.7% או פחות מ־300 מיליון שקל לטובת השנה שעברה - סכום של יום וחצי במונחי המערכת הבנקאית. על פי הערכות, בסיכום 2014 יירשמו משכנתאות חדשות בהיקף כולל של כ־51 מיליארד שקל, לעומת שיא כל הזמנים שנרשם בשנה שעברה - 51.7 מיליארד שקל.

לריבית הנמוכה יש השפעה על המשכנתאות. מאז ספטמבר 2013 ועד ספטמבר האחרון ירדה הריבית במשק ב־1%, והדבר הקפיץ את היקף המחזורים בבנקים. בנק לאומי מוביל את המגמה, עם עלייה של 50% בהיקף המחזורים שהגיעו ל־2.8 מיליארד שקל מאז תחילת השנה. פרט לבנק הפועלים, כל הבנקים השתתפו במגמה זו באחוזי שינוי דו־ספרתיים, כך שבתשעת החודשים הראשונים של השנה עלו המחזורים ב־18%, שהם כ־7.6 מיליארד שקל.

תגיות