אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
50% מהשחקנים והעובדים במועדוני הכדורגל בברזיל לא מקבלים שכר צילום: אימג'בנק, Gettyimages

50% מהשחקנים והעובדים במועדוני הכדורגל בברזיל לא מקבלים שכר

כיום, 80% מהמועדונים בברזיל בסיכון פיננסי גבוה, כשרבים מהם קרובים לפשיטת רגל

25.11.2014, 16:34 | שירות כלכליסט

ארבעה חודשים בלבד לאחר קיום אירוע הכדורגל הגדול בעולם בברזיל, המדינה נקלעה למשבר חדש כש-50% מהשחקנים והעובדים כיום בתחום לא קיבלו שכר. לפי ההערכות, משבר השכר פגע בעד 90% מהקבוצות במדינה. 

קראו עוד בכלכליסט

ז ז'וליו באפטיסה. הקיצוצים היו בלתי נמנעים והסימן הבולט הראשון היה ההחלטה של פדרציית הכדורגל של ברזיל לוותר על שופטים ליד קו השער, זאת בניסיון לחסוך 700 אלף יורו בעונת 2015. | צילום: אימג'בנק, Gettyimages ז

משבר המזומנים לא פוגע רק בשחקנים ובמאמנים, אלא גם בצוות הטכני והרפואי, בנקים וספקים שלכולם חייבים כסף. כיום, 80% מהמועדונים בברזיל בסיכון פיננסי גבוה, כשרבים מהם קרובים לפשיטת רגל.

בלב הבעיה טמון המבנה של הקבוצות, שכן הן המוגדרות כ"ארגונים ללא מטרות רווח". כתוצאה מכך השליטה במועדונים היא בידי האוהדים, לעיתים עשירים ומפורסמים, אך אינה כוללת מבנה ניהולי מקצועי או תכנית מסחרית.

בעוד שהמועדונים זוכים לאהבה ותמיכה, לרוב אין מי שייקח אחריות. הדבר בא לידי ביטוי באופן שבו השכר בברזיל זינק בעשר השנים האחרונות לרמות הנהוגות במרבית הקבוצות באירופה.

היה נהוג בהרבה קבוצות שמאמנים מרוויחים 300 אלף דולר בחודש, מאמני כושר מרוויחים שכר שנע בין 50-75 אלף דולר, בעוד ששחקנים בני 19 חותמים על חוזים בשווי 100 אלף דולר בחודש.

הקיצוצים היו בלתי נמנעים והסימן הבולט הראשון היה ההחלטה של פדרציית הכדורגל של ברזיל לוותר על שופטים ליד קו השער, זאת בניסיון לחסוך 700 אלף יורו בעונת 2015.

במדינה שבה 40 מיליון מהתושבים מוגדרים כחיים מתחת לקו העוני, העובדה שהשכר הנמוך ביותר שקבוצות שילמו לשחקנים עמד על 35 אלף יורו, לא הייתה יכולה שלא להוביל לאסון פיננסי. אפשר להוסיף למשוואה גם את הנתון שקהל הצופים הממוצע במשחקים בברזיל אינו עולה על 13,800 אנשים במשחק, כדי להבין כיצד הבעיות מצטברות.

מחקר חדש מצא כי הכרטיסים למשחקים בברזיל הם היקרים ביותר בעולם, אם מחשבים כמה כרטיסים עובד ממוצע יכול לרכוש לצפייה במשחקים. כרטיס משחק בברזיל עולה בין 12.50-12.73 ליש"ט למשחק בליגה הבכירה. בהינתן השכר השבועי הממוצע לנפש במדינה, אוהד יכול לקנות 14.2 כרטיסים. לשם השוואה, אוהד בריטי יכול לרכוש 14.3 כרטיסים למשחק בפרמיירליג.

נכון לסוף אוקטובר, 28 קבוצות לפחות מבין 40 הקבוצות שמשחקות בשתי הליגות הבכירות בברזיל, איחרו בהעברת שכר לשחקנים.

חלק מהקבוצות לא יכולות לשלם את מה שמכונה בברזיל "זכויות תדמית", הסכם מורכב ומבלבל בין השחקן, הסוכן שלו והקבוצה המדוברת, שנחשב חלק מהמשכורת של הספורטאי, בהתבסס על הפרסום שלו עם חולצת הקבוצה, בין עם בטלוויזיה או בפרסומות.

הבעיה לא פגעה רק בקבוצות הקטנות, אלא גם בקבוצות הגדולות ומרובות האוהדים, שמתקשות להשיג את תזרים המזומנים הנחוץ לתשלום שכר וזכויות דימוי.

קורינתיאנס, הקבוצה הפופולארית ביותר בעיר החשובה ביותר באמריקה הלטינית, שזכתה שלוש פעמים באליפות היבשתית, באליפות העולם לקבוצות ב-2012, וכן בתארים בברזיל ובדרום אמריקה, נאלצה למכור מספר שחקנים לאירופה. הקבוצה הודתה כי היא מתקשה להעביר תשלומים של זכויות דימוי ולנושים אחרים.

אתלטיקו מיניירו, מפגרת בארבעה חודשים בתשלום משכורות, גם לאחר שמכרה את רונלדיננו לקבוצה במקסיקו.

פלומיננסה שמנסה להבטיח את מקומה בקרב ארבע הקבוצות המובילות בליגת סריה A הברזילאית, שיבטיח את העפלתה לגביע ליברטדורס, מאחרת בשלושה חודשים בתשלומים.

באהיה, גרמיו, ויטוריה וגויאס כולן "פלרטטו" עם בעיות פיננסיות לאורך העונה. אפילו האלופה, קרוזיירו, התמודדה עם עיכובים בתשלומים במרץ ובאפריל, ושני שחקנים חשובים, וינישיוס אראוג'ו (Vinicius Araujo) ו-וואלאס, נמכרו כדי להבטיח אספקת מזומנים.

פלמיירס, נתקלה בבעיה זהה, אך מצאה פתרון שונה: נשיא עשיר. פאולו נוברה כבר הזרים קרוב ל-40 מיליו יורו למועדון.

מועדונים כמו בוטפוגו, פורטוגזה, קורטיבה, הם בין המועדונים שנמצאים על סף פשיטת רגל.

בוטפוגו, המועדון בו שיחקו זגאלו, גארינצ'ה וז'אירזיניו, נמצאת בכל כך הרבה צרות שלאחר חמישה חודשים שבהם לא העבירה משכורות, השחקנים משחקים כעת עבור האוהדים והתומכים העשירים, שתורמים כספים עבור השכר שלהם.

השחקנים של קורטיבה, בראשם כוכבה לשעבר של פנרבחצ'ה אלכס, עלו באחד המשחקים למגרש נושאים שלט שקרא: "אוהד יקר, אתה המוטיבציה היחידה שלנו – אנחנו כבר שלושה חודשים בלי משכורת, והנשיא שלנו הפר הבטחות רבות. ביחד נילחם עד הסוף".

שביתות, דחיות, קרבות ועורכי דין, הפכו לחלק בלתי נפרד מהמשחק בליגת סריה B בברזיל. בוואסקו דה גמה, שהבטיחו את העלייה שלהם בעונה הבאה לסריה A, לא שילמו משכורות כבר חודשיים, ואילו בסנטה קרוז השחקנים פצחו בשביתה עד שמשכורות אוגוסט הועברו.

המצב הוא ככל הנראה החמור ביותר בפורטוגזה, הקבוצה "ממוצא פורטוגלי" המפורסמת ביותר מחוץ לפורטוגל, המשחקת במרכז סאו פאולו, הורדה לאחרונה לליגה השלישית. 900 אוהדים בממוצע מגיעים לצפות במשחקים שלה, והיא נאלצה להעמיד את האצטדיון למכירה.

בשנה שעברה החל ניסיון של השחקנים בברזיל להתאגד ולהביע את הדרישות שלהם באמצעות קבוצה בשם Bom Senso FC (קבוצת הכדורגל היגיון טוב ובריא). הדרישות שלהם כללו גם בקשה ששחקנים שלא קיבלו את כל השכר המגיע להם, כמוסכם בחוזה שלהם, במשך יותר מ-30 יום, יוכלו להשתחרר מהמועדון.

אוהדי כדורגל רבים בברזיל חשבו שהתבוסה 7-1 לגרמניה בחצי גמר המונדיאל היתה סוף העולם. אולם כעת המועדונים בברזיל מתקרבים לסוף קיומם בעולם שננטש על ידי האוהדים, הספונסרים וכל תקווה לחילוץ פיננסי.

תגיות