אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם כולם טועים ורק גרמן צודקת? צילום: עמית שעל

האם כולם טועים ורק גרמן צודקת?

שרת הבריאות מציעה לפגוע ברפואה הפרטית בזמן שלרפואה הציבורית אין כלים כדי לפצות

26.11.2014, 08:45 | פרופ' שוקי שמר

בימים אלו מתנהל מאבק על עתיד מערכת הבריאות בישראל. על הכל מוסכם כי המטרה היא חיזוק מערכת הבריאות בישראל ואופייה הציבורי, אלא שהדרכים להשגת הפתרון שנויים במחלוקת. השאלה העיקרית העומדת לפתחנו היא אם לפגוע בפתרון שהאזרחים בחרו בו — ביטוח בריאות משלים וצריכת שירותים משלימים במערכת הפרטית; או לתקן את הכשלים שנוצרו במשך שנים במערכת הבריאות הציבורית, ובכך לייתר את הצורך של האזרחים בשירותים פרטיים.

על פי הרפורמה שמובילה שרת הבריאות יעל גרמן, יש לפגוע בפתרונות שהאזרחים מצאו עוד לפני שתוקנו הכשלים של המערכת הציבורית. אולם ישראל משקיעה היום 8% בלבד מהתל"ג בבריאות, כך שאין למדינה היכולת לתת מענה כולל לאזרחים. לכן הפתרון המוצע, שמבקש לחסום את האזרחים מלהשלים לבדם את החסר, הוא פתרון שגוי.

נתונים חלקיים

 

הוויכוח הציבורי מקבל ביטוי באמצעות פרסום של נתונים לא בדוקים על ידי משרד הבריאות, שמועצמים על ידי התקשורת. כך, שלשום פורסמה כתבה בעיתון זה תחת הכותרת "אסותא מעדיף חולים צעירים ובעיקר רווחיים", שבה מתוארות פעולות שבהן גילי המנותחים באסותא נמוכים מהציבורי. אלא שזהו נתון שאין מאחוריו אמת מלאה.

כך למשל, לא תואר בכתבה כי 26% ממנותחי אסותא הם מעל גיל 65 ויותר מ־10% הם מעל גיל 75. יתר על כן, אסותא מקיימת פעילות ענפה במגוון רחב של ניתוחים שהמערכת הציבורית הפסיקה לבצע בשל שיקולי כדאיות כלכלית, בהם ניתוחי ילדים. לכן מה הפלא שהגיל הממוצע באסותא נמוך יותר? גם במערכת הפרטית ניתוחים אלו אינם רווחיים ובכל זאת היא מבצעת אותם.

יעל גרמן שרת הבריאות, צילום: צביקה טישלר יעל גרמן שרת הבריאות | צילום: צביקה טישלר יעל גרמן שרת הבריאות, צילום: צביקה טישלר

באסותא אין חדר מיון, וזאת למרות בקשתה לקבל רישיון להפעלת מיון שסורב על ידי משרד הבריאות. הנתונים שעליהם מסתמכת הכתבה כוללים פניות למיון של אוכלוסייה בוגרת יותר, ועל כן ההשוואה איננה במקומה.

סכנות רבות

 

החוק העומד על הפרק יכול ליצור תורים ארוכים, עליית מחירים, רפואה שחורה, בריחת רופאים ועוד תופעות שליליות, ובסוף האזרחים הנדרשים לטיפול עלולים להיוותר ללא מענה הולם. כשכל כך הרבה סיכונים עומדים על הפרק, וגורמים מכל מערכת הבריאות ללא יוצא מן הכלל מתריעים בפני הסכנות שבו, ראוי לקיים דיון מעמיק ברפורמה שלא במסגרת חוק ההסדרים. ודאי גם שיש לשמוע את הגורמים הנוגעים בדבר לפני הטלת היטלים מופרזים ולא ריאליים.

הכותב הוא יו"ר אסותא ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות

תגיות