אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מלחמת הרגולטורים בשוק העמוק היא הלאמה דה פקטו" צילום: עמית שעל

"מלחמת הרגולטורים בשוק העמוק היא הלאמה דה פקטו"

על אף התנגדות המפקח על הבנקים והמפקחת על שוק ההון, ברשות ני"ע החליטו לדבוק בעמדתם ולהכריז כי קיים שוק אג"ח עמוק בישראל

26.11.2014, 08:15 | תומר ורון

"מלחמת הרגולטורים בין רשות ני"ע לבין הפיקוח על הבנקים בסוגיית השוק העמוק, היא עדות להלאמה דה פקטו שבוצעה במערכת הפיננסית בישראל", אומר מנכ"ל חברת שווי הוגן, רו"ח אלי אל על; "התערבות הרגולטורים בישראל העמיקה עד כדי עיסוק בסוגיות חשבונאיות הנובעות מאינטרסים מנוגדים של הרשויות השונות".  

קראו עוד בכלכליסט

ואכן, המלחמה בין הרגולטורים סביב קיום שוק אג"ח עמוק לצורך קביעת הריבית להיוון התחייבויות לעובדים הגיעה אתמול לשיא, כאשר רשות ני"ע, בראשותו של שמואל האוזר, פרסמה את הדו"ח הסופי שלה בעניין שוק עמוק. הרשות קובעת בדו"ח את קיומו וזאת ימים אחדים אחרי שהמפקח על הבנקים, דודו זקן, הוציא חוזר לבנקים שם קבע כי אין שוק עמוק בישראל. זקן הורה לבנקים להוון את ההתחייבויות לעובדים על פי ריבית חסרת סיכון בישראל בתוספת מרווח אג"ח קונצרניות באיכות גבוהה (AA ומעלה) מארה"ב.

בדו"ח של רשות ני"ע ישנה התייחסות לפתרון של זקן, שם נכתב כי "לעמדת סגל הרשות ועל פי התקינה הבינלאומית, לא ניתן לעשות שימוש בשיעור היוון סינטטי". כמו כן נכתב בדו"ח של הרשות כי "על מנת שלא לעשות שימוש בשיעור היוון המביא לתוצאה הטובה ביותר, נדרש להוכיח כי השימוש בו אינו נאות, קרי להוכיח כי לא מתקיים שוק עמוק".

דודו זקן, צילום: עמית שעל דודו זקן | צילום: עמית שעל דודו זקן, צילום: עמית שעל

המשפט למעשה מכוון למפקחת על שוק ההון דורית סלינגר ולזקן המתנגדים להחלטת הרשות אך לא הציבו לפניה מחקר כלכלירחב בנושא. השאלה הגדולה תהיה החלטתה סלינגר. המפקחת על שוק ההון הוציאה בעבר מסמך דעה עם המפקח על הבנקים שם הם קובעים כי לא קיים בישראל שוק עמוק. כמו כן, סלינגר רמזה בעבר במסמכים שעליהם חתמה כי גם אם הרשות תקבע כי קיים שוק עמוק, היא לא תורה לקרנות הפנסיה המפוקחת על ידיה להתיישר על פי התקן. מצב כזה ישפיע בעיקר על חברת החשמל וייצור עודף של מיליארדי שקלים בקופת הפנסיה שיוכל לזרום לקופת החברה ועל כן סלינגר צפויה לעמוד בפני לחצים גדולים.

שאלת שוק עמוק תקבע כיצד יחשבו החברות הגדולות במשק כמה כסף עליהן לצבור עבור ההפרשות הפנסיוניות של העובדים. החישוב מצריך התבססות על ריבית מסוימת: ככל שהריבית לצורך החישוב גבוהה יותר, כך החברה צריכה לשים פחות כסף בצד. אם קיים שוק עמוק, ניתן להוון לפי אג"ח חברות ולא לפי אג"ח ממשלתיות. בשוק עמוק היוון ההתחייבויות נעשה בהתאם לתשואות של אג"ח קונצרניות בישראל בדירוג AA, הנסחרות בתשואות גבוהות יותר לעומת אג"ח ממשלתיות.

תגיות