אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק המזון: שופרסל ומגה יזדקקו לאישור הממונה לפתיחת סניפים צילום: סיון פרג'

חוק המזון: שופרסל ומגה יזדקקו לאישור הממונה לפתיחת סניפים

רשות ההגבלים פרסמה דו"ח סופי המגדיר את פרק התחרות הגיאוגרפית בחוק, לפיו שופרסל תידרש לאישור לפתיחת חנות באזורים בהם מתגוררים רב (79%) התושבים, ומגה- באזורים בהם מתגוררים 21% מהתושבים. גם רמי לוי וחצי חינם יחויבו באישור במספר אזורים

26.11.2014, 15:34 | נורית קדוש

שופרסל תידרש לקבל את אישור הממונה להגבלים עסקיים דיויד גילה לפתיחת חנות באזורים בהם מתגוררים 79% מתושבי ישראל. כך עולה מהדו"ח הסופי המגדיר את פרק התחרות הגאוגרפית בחוק המזון.

קראו עוד בכלכליסט

חוק המזון שעבר במרץ השנה, מכיל שלושה חלקים מרכזיים: ספקים, שקיפות מחירים ותחרות גיאוגרפית, והממונה על ההגבלים מפרסם הבהרות לגבי חלקיו השונים. על פי סמכותו מתוקף חוק המזון, הממונה הגדיר את האזור בו נמצאים הצרכנים הפוטנציאליים של כל חנות גדולה של קמעונאי גדול, ואת החנויות המתחרות בכל חנות. זאת כדי לקבוע את חלקו של הקמעונאי במכירות באזור הרלוונטי שבה פועלת כל חנות. במידה שמחזור המכירות של הקמעונאי עולה על 30% מסך כל המכירות באזור זה, הוא יצטרך לקבל אישור של הממונה לפתיחת חנויות חדשות באותו אזור. המטרה היא למנוע מצב שבו רשת שיווק ממלאה אזור בסניפים שלה באופן שמרתיע קמעונאים מתחרים להיכנס לאותו אזור ולהתחרות על הצרכנים.

מבדיקת רשות ההגבלים עולה כי שופרסל מחזיקה בלמעלה מ-30% נתח שוק בתל אביב, ראשון לציון, באר שבע, מצפה רמון, אילת, חיפה, קריית שמונה וערים נוספות בצפון. זאת באמצעות 201 מ- 280 סניפי הרשת. פתיחת חנויות חדשות על ידי מגה, תחייב את אישורו של הממונה על ההגבלים העסקים באזורים בהם מתגוררים 21% מתושבי ישראל ובהם תל אביב, גבעתיים, רמת גן, רעננה, רמת השרון, בית שאן וסחנין.

בדיקת רשות ההגבלים העלתה כי למרות שמדובר ברשתות קטנות יחסית, גם חצי חינם ומי לוי מחזיקים בנתח שוק אזורי של למעלה מ-30%. שליש (10) מסניפי רמי לוי הפועלים בירושלים, זכרון יעקב ועפולה וכמחצית מסניפי חצי חינם הממוקמים בראשון לציון וחולון, יחייבו רשתות אלו בקבלת אישור מרשות ההגבלים לצורך התרחבות באזורים אלו.

סניף שופרסל, צילום: כרמית פלר סניף שופרסל | צילום: כרמית פלר סניף שופרסל, צילום: כרמית פלר

עוד מצא הממונה על ההגבלים במסגרת הבדיקה כי 8% ממחזורי המכירות של החנויות עולים על 50% מהמכירות באזור גאוגרפי מוגדר. במצב בו מחזור המכירות של קמעונאי עולה על 50% באזור הרלוונטי והקמעונאי מחזיק לפחות בשלוש חנויות באותו אזור, הממונה יוכל לפנות לבית הדין להגבלים עסקיים, על מנת שזה יצווה על הקמעונאי למכור חנויות, אם יסבור כי הדבר דרוש להגברת התחרות האזורית.

מדיווחים שהעבירו הקמעונאים הגדולים לרשות הההגבלים ביחס למכירות 2013 עולה כי בישראל פועלים 18 קמעונאים גדולים המפעילים יחד 728 חנויות גדולות. 294 מהחנויות, המהוות כ- 40% מכלל החנויות, הן של קמעונאי שיש לו מעל 30% מהמכירות האזור הרלוונטי. הקמעונאים הללו כאמור זקוקים לאישור של הממונה על מנת לפתוח חנות נוספת. מקרב חנויות אלו 231 חנויות, שהן כ-32% מסך החנויות הן של קמעונאי שיש לו מעל 30% מהמכירות באזור הרלוונטי, אך מתחת ל-50% ממכירות אלה. 63 מהחנויות (8%) הן של קמעונאי שיש לו מעל 50% מהמכירות באזור הרלוונטי ומתוכן 16 חנויות הן של קמעונאי שיש לו מעל 75% מהמכירות באזור הרלוונטי.

תגיות