אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סלינגר אוסרת למכור פוליסות חיסכון לחברות צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

סלינגר אוסרת למכור פוליסות חיסכון לחברות

המערכת הבנקאית לחצה - ואגף שוק ההון יצא בהוראה לחברות הביטוח, שאוסרת שיווק של המוצר הלוהט החדש שלהן לגופים עסקיים

01.12.2014, 06:56 | רחלי בינדמן

אגף שוק ההון במשרד האוצר מפרסם הבהרה שתפגע בתעשיית פוליסות החיסכון הצומחת. פוליסות החיסכון מתחרות בקרנות הנאמנות והתיקים המנוהלים, אך בשונה מהם, נטולות פיקוח מטעם רשות ני"ע. ל"כלכליסט" נודע כי האגף, בראשות המפקחת דורית סלינגר, הבהיר לחברות הביטוח ולבתי ההשקעות המשווקים את הפוליסות כי אסור לצרף אליהן לקוחות שאינם אנשים פרטיים. המשמעות היא שתיקי הנוסטרו (ההון העצמי) של גופים עסקיים גדולים, דוגמת בזק, טבע ורשויות מוניציפליות, לא יוכלו להשקיע עוד במוצר. לפיכך, לקוחות עסקיים המנהלים מאות מיליוני שקלים והצטרפו לפוליסות החיסכון, ייאלצו להפנות את הכספים למערכת הבנקאית ולמוצרים שהיא משווקת.

בבנקים שמו לב שהם מתחילים לאבד את כספי הנוסטרו שמהם גזרו קופון — אם בדמות הפקדות בפיקדונות הבנקאיים, שבהם נהנו ממרווח הריבית; אם בדמות עמלת ההפצה, שגזרו בעת שהכספים הושקעו בקרנות נאמנות; ואם בדמות דמי המשמרת ועמלות קנייה ומכירה, בעת שהכספים נוהלו דרך חשבונות הבנק. הבנקים, ככל הנראה בסיוע רשות ני"ע, המתנגדת לאופן שבו משווקות היום פוליסות חיסכון, לחצו על האוצר להוציא את ההבהרה. משמעותה היא שכספי נוסטרו חדשים שיחפשו השקעה יוחזרו לבנקים. ככל הנראה, החברות לא יידרשו למשוך כספים שכבר הופקדו בפוליסות החיסכון.

פער ברמת הפיקוח

 

ברשות מתנגדים לפער ברמת הפיקוח. הקרנות והיועצים המשווקים את קרנות הנאמנות מצויים תחת פיקוח הדוק של הרשות. זאת בעוד פוליסות החיסכון משווקות על ידי סוכני ביטוח מוטים, שהעמלות שלהם נגזרות מדמי הניהול, ולפיכך אינם ממליצים על קרן נאמנות, שבה ייתכנו דמי ניהול נמוכים יותר.

המפקחת דורית סלינגר. הבנקים החלו לאבד את כספי הנוסטרו, צילום: אבי אוחיון, לע"מ המפקחת דורית סלינגר. הבנקים החלו לאבד את כספי הנוסטרו | צילום: אבי אוחיון, לע"מ המפקחת דורית סלינגר. הבנקים החלו לאבד את כספי הנוסטרו, צילום: אבי אוחיון, לע"מ

הודות ליתרון המיקוח, פוליסות החיסכון הפכו בשנים האחרונות לחלופה מעניינת, בעיקר במסלולים הסולידיים.

בעוד משקיעים פרטיים משיגים במקרה הטוב דמי ניהול של 1% עבור השקעתם בפוליסות חיסכון, גופים עסקיים זכו להנחות מפליגות בזכות הסכומים הגבוהים שהזרימו. בתמורה נהנו אותם גופים מיתרון בולט של פוליסות החיסכון — אפיקי השקעה חלופיים דוגמת הלוואות לא סחירות והשקעות בנדל"ן. קרנות הנאמנות, לעומת זאת, מחויבות להשקיע בנכסים סחירים בלבד.

כמה מסלולי השקעה

 

על פי הערכות, תעשיית פוליסות החיסכון מגלגלת נכסים בהיקף 13 מיליארד שקל. הן כוללות כמה מסלולי השקעה אפשריים, ממסלול סולידי ועד מסלול מוטה מניות. היתרון המהותי שלהן הוא מעבר ממסלול אחד למשנהו ללא אירוע מס. את קרנות הנאמנות משווקת בעיקר המערכת הבנקאית, לעומת פוליסות החיסכון שאליהן מצטרפים דרך סוכני ביטוח או ישירות. דמי הניהול בפוליסות החיסכון נקבעים במו"מ בין הלקוח לחברה, בעוד בקרנות הם קבועים לכל מצטרף. כמו כן, כספים המושקעים בקרן נאמנות מנוהלים בדרך כלל דרך חשבון בנק, ואילו השקעה בפוליסות חיסכון דורשת העברת הכספים לחברות הביטוח.

באיגוד הבנקים סירבו להגיב לידיעה. מאגף שוק ההון נמסר: "פוליסות ביטוח חיים נועדות לתת כיסויים ביטוחיים או לנהל כספי חיסכון לאדם יחיד. כחלק מהעבודה השוטפת, פרסם האגף מכתב הבהרה כדי לוודא שהגופים פועלים על פי ההוראות". 

תגיות