אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיקי הגבייה של רשות השידור נחשפים: חובות בסך 174 מיליון שקל לא טופלו מעולם צילום: עמית שאבי

תיקי הגבייה של רשות השידור נחשפים: חובות בסך 174 מיליון שקל לא טופלו מעולם

החובות המיוחסים ל-330 אלף חייבים התגלו במהלך המגעים להעברת הטיפול בגביית אגרת רשות השידור לרשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים. בסופו של דבר החליטו באוצר ובכנ"ר כי הגבייה תבוצע על ידי חברות גבייה חיצוניות שהעלויות שלהן נמוכות יותר

01.12.2014, 19:19 | אופיר דור
אגף התקציבים במשרד האוצר וכונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) דוד האן, המשמש כמפרק של רשות השידור, החליטו בשבוע שעבר שלא להעביר את הטיפול בחובות אגרת הטלוויזיה לרשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים כפי שתוכנן בשנה האחרונה. במקום החליטו הכנ"ר והאוצר כי גביית חובות תבוצע על ידי חברות גבייה חיצוניות שיפוקחו על ידי אגף הגבייה ברשות השידור.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב שהעביר השבוע מנהל רשות האכיפה והגבייה דוד מדיוני להאן ואשר הגיע לידי "כלכליסט", הוא תקף בחריפות החלטה זו לצאת לגבייה על ידי גורם חיצוני, לאחר שהרשות החליטה להפסיק לעבוד עם עורכי דין פרטיים ששיטות הגבייה שלהם זכו לביקורת ציבורית קשה.

"רשות האכיפה והגבייה סברה ועודנה סבורה כי הדרך היעילה וההוגנת ביותר לגביית החובות הינה באמצעות רשות ממשלתית הפועלת ללא כוונת רווח והמקפידה לפעול בהגינות ובסבירות כלפי חייבים לעיתים אף מעבר לשורת הדין", כתב מדיוני במכתבו. ההחלטה שלא להעביר את הטיפול בחובות לרשות האכיפה התקבלה בדקה ה-90, רגע לפני יציאה למבצע לגביית חובות עבר שילווה בקמפיין פרסומי.

בית רשות השידור, צילום: מאיר אזולאי בית רשות השידור | צילום: מאיר אזולאי בית רשות השידור, צילום: מאיר אזולאי

הוויכוח בין האוצר לבין רשות האכיפה נגע לדרישת הרשות לקבל 12 תקנים זמניים כדי להתמודד עם גביית האגרה. באוצר החליטו לא לאשר את גיוס התקנים כיוון שלהערכתם הגבייה דרך חברה חיצונית תהיה זולה יותר במכלול העלויות.

במפגשים רבים שנערכו בשנה האחרונה עם אנשי רשות השידור, התגלה לרשות האכיפה והגבייה כי ישנו מלאי של כ-900 אלף תיקי גבייה המיוחסים ל-330 אלף חייבים שלא טופלו מעולם. מדובר על חובות בשווי של 174 מיליון שקל שלא אגף הגבייה ברשות ולא משרדי עורכי הדין החיצוניים שהעסיק לאורך השניים ניסו לגבות אותם. חובות אלו מתווספים לחוב של 550 מיליון שקל שנמצא עדיין בטיפול עורכי דין חיצוניים.

"לא ניתן יהיה לפעול בצורה יעילה לגביית החובות של רשות השידור בכוח האדם המצוי כרגע ומן ההכרח להוסיף תקני כוח אדם כפי שסוכם עם אגף התקציבים בעבר", הוסיף מדיוני במכתבו.

ברשות האכיפה והגבייה טוענים כי השקיעו סכומי כסף וזמן גדולים בהכנות לטיפול בגביית רשות השידור, כולל התאמת מערכות המחשב וקניית מודעות לצורך הקמפיין הפרסומי שיעודד את תשלום האגרה. כמו כן גובש מתווה מיוחד יחד עם רשות השידור במסגרתו ניתן יהיה לגבות את 174 מיליון השקלים, חוב שלא טופל עד כה.

רשות השידור מתמודדת עם בור תקציבי משמעותי כיוון שמאז הכריז שר התקשורת גלעד ארדן על הכוונה לבטל את האגרה, ירד שיעור המשלמים באופן דרמטי. אולם בפועל אגרת הטלוויזיה לא תבוטל עד שתיסגר רשות השידור ויפתח תאגיד השידור החדש, מה שלא יקרה לפני ספטמבר 2015 וייתכן שאפילו מאוחר יותר. בנוסף כתוצאה מההחלטה שלא להעביר תיקי גבייה חדשים לעורכי דין, לא נעשה שום ניסיון בפועל לגבות חובות בשנת 2014 ממי שלא שילם את האגרה כחוק.

תגיות