אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתחת לשולחן: אלו הם הענפים המושחתים בעולם צילום: shutterstock

מתחת לשולחן: אלו הם הענפים המושחתים בעולם

דו"ח הבוחן מקרי שחיתות ושוחד בארץ ובעולם, חושף כי תחום המכרות והקידוחים הוא הענף המושחת ביותר. גובה השוחד הממוצע, בכלל העסקאות שנבדקו, עמד על לא פחות מ-13.8 מיליון דולר, וב-27% מהמקרים היו מעורבים בעסקאות עובדי משרדים ממשלתיים

02.12.2014, 17:00 | שירות כלכליסט

דו"ח חדש של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) חושף: מאחורי מרבית מקרי השוחד הבינלאומיים עומדות חברות גדולות, כאשר ברוב המקרים ההנהלה הבכירה מודעת לנעשה. הדו"ח שפורסם מנתח את העלויות של שחיתות ותשלום שוחד במדינות זרות.

קראו עוד בכלכליסט

השוחד הממוצע בעסקאות שנבדקו במסגרת הדו"ח, עמד על לא פחות מ-13.8 מיליון דולר לעסקה. נתון זה משקף 10.9% מהשווי הכולל של העסקאות, ו-34.5% מהרווחים שלהן. עם זאת, בארגון מציינים כי בהתחשב במורכבות ובחשאיות המאפיינות עסקאות שחיתות, ככל הנאה מדובר רק ב"קצה הקרחון", והיקף השחיתות האמיתי רחב עוד יותר. עוד עולה מהדו"ח כי רוב מקרי השחיתות קשורים בחוזים עם חברות בבעלות ממשלתית במדינות מתקדמות, וכי מרבית משלמי ומקבלי השוחד מגיעים ממדינות עשירות.

העובדים בחברות הממשלתיות עומדים בראש "מצעד מקבלי השוחד", צילום: שאטרסטוק העובדים בחברות הממשלתיות עומדים בראש "מצעד מקבלי השוחד" | צילום: שאטרסטוק העובדים בחברות הממשלתיות עומדים בראש "מצעד מקבלי השוחד", צילום: שאטרסטוק

הדו"ח של ה-OECD ניתח יותר מ-400 מקרי שוחד ושחיתות, מ-41 המדינות שחתמו על האמנה נגד שוחד של הארגון. במקרים שנבדקו היו מעורבים חברות או אנשים פרטיים שהואשמו במתן שוחד לבכירים בשירות הציבורי של מדינות זרות, בתקופה שבין פברואר 1999, אז נכנסה האמנה לתוקף ועד ליוני 2014.

הענפים והעובדים המושחתים ביותר

 

קרוב לשני שלישים מהמקרים שנבדקו התרחשו בארבעה סקטורים בלבד: מכרות וקידוחים (19%), בנייה (15%), תחבורה ואחסון (15%) ומידע ותקשורת (10%). העובדים בחברות הממשלתיות עומדים בראש "מצעד מקבלי השוחד", ומוערבים ב-27% מהמקרים. פקידי מכס מדורגים במקום השני (11%), ואחריהם ניצבים העובדים בסקטור הבריאות (7%) ובכירים במשרדי ההגנה (6%). ב-5% מהמקרים הוצע שוחד לראשי מדינה ושרים, אך הם קיבלו 11% מסך סכום השוחד שהוצע. ב-41% מהמקרים עובדים בדרג ניהולי שילמו או אישרו את העברת השוחד, בעוד שב-12% מהמקרים המנכ"ל עצמו היה מעורב.

57% מהצעות השוחד יועדו להבטיח זכייה במכרזים ציבוריים, בעוד 12% יועדו להונאות מכס. ב-6% מהמקרים ניסו המשחדים להשיג יחס מועדף מרשויות המס. "השחיתות מערערת את הצמיחה והפיתוח. המושחתים חייבים לעמוד לדין", אמר מזכ"ל הארגון, אנחל גוריה. "מכרז ציבורי חייב להיות שם נרדף ליושרה, שקיפות ולקיחת אחריות".

בעקבות ממצאי הדו"ח קוראים ב-OECD לממשלות ברחבי העולם להגביר את הענישה ולחזק את ההגנה על חושפי השחיתויות. השימוש הרווח במתווכים, כגון סוכני מכירות ושיווק מקומיים, מפיצים וסוחרים, המעורבים בכ-75% מהמקרים, מוכיח גם את הצורך לבדיקות נאותות יעילות יותר ובפיקוח על התאגידים. כמו כן, בארגון קוראים לבכירים בחברות להוות דוגמה בלחימה בשוחד.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
גם בישראל זה ככה - שחיתות בגז, בחשמל, בתחבורה, בתשתיות ובבניה
בגז - תשובה ונובל מסובבות את הממשלה ואת התקשורת לעשות מה שבה להן- מונפול חוקי. בחשמל - החברות הפרטיות יחד עם הממשלה מביאות את חברת החשמל לפשיטת רגל על ידי העברת כספים ממנה אל הפרטיות - וכמובן שמי שיתקע עם החוב זה אנחנו. בתחבורה - תראו איך בונים רכבת לאילת ולכרמיאל אבל אנשים ברמת גן ובבת ים תקועים בפקק לתל אביב מרחק נסיעה של 5 ק"מ. מדינת חלם לא סוללים שבילי אופניים כי זה רק לקבלנים. - השחיתות בעיריות - קבלנים שבונים למיליונרים ומעלים זכויות בנייה עם קומבינות. ועל הכנל מנצח ביבי, רואה ואוכל גלידת פיסטוק. לא מקדם שום דבר למיגור השחיתות. הוא לכאורה זך כשלג, יגמור כמו אולמרט.
יוסי  |  01.01.15
12.
הייתי בוחרת את חברות הטיולים המאורגנים
כל פעם שהועד שלכם מארגן טיול לחו"ל אתם יכולים להיות בטוחים ש: א. האנשים בועד כבר נסעו ב. הם נסעו בחינם (וכנראה גם עם בני הזוג) ג. נתנו להם חדר VIP במלון ואת המדריך הכי מוצלח בחברה שלא נדבר על השוחד ה"רגיל" של לשחד את המלון כי אחרת הם לא מספקים את האוכל בחדר האוכל, חנויות שנותנות מתנות למדריכים על כך שהביאו עשרות לקוחות כדי שיבואו שוב, וכו'. ואם מדובר במישהו שמארגן לקבוצת חברים טיול מאורגן אז ממש נותנים לו כסף פר אדם.
.  |  03.12.14
11.
תמיד יהיה שחיתות?
אם אתה בעלים של מפעל ואתה משלם לעובדים שלך יותר משכר המינימום, מקים מתחם לילדים של הנשים שעובדות במפעל שלך, בזמן שחברה אחרת מייצאת את המפעלים שלה לסין - אתה פושט את הרגל. אז מה זה לעזאזל אתיקה והגינות? איך אפשר לדבר על להיות ישר בעולם כספי? אם היה לחברות אכפת מבני אדם יותר מאשר רווח, הם לא היו מכניסים לנו רעלים למזון, ומזהמים את האוויר שאנחנו נושמים ואת מי השתיה שלנו. יותר קל להצביע על אשמים, ולחפש את "האנשים הרעים". אבל זו המערכת הכלכלית, שמתגמלת אנשים להתנהג בצורה הזו. אם אתה מגדל את הילד שלך, וכל פעם שהוא עושה מעשה טוב אתה תוריד לו כאפה מצלצלת וכל פעם שהוא פוגע במישהו תתן לו ממתק, אתה תגדל פסיכופט. במערכת שלנו, אם אני אהיה טוב לב ובעל נטיות הומניות, אני לא יכול להישאר בעסקים. אנחנו צריכים מערכת כלכלית חדשה שבה אנשים לא יצטרכו לרמות אחד את השני בשביל להרוויח. אנחנו צריכים משהו בסגנון של פרויקט ונוס.
כפיר , רחובות  |  03.12.14
10.
איזה מגיבים צרי אופקים
ישראל ממש לא מושחתת בהשוואה עולמית. תבדקו: יש מדד שחיתות עולמי = Corruption Perceptions Index ישראל מדורגת 36 מתוך 175 מדינות (כש-1 זה הכי פחות מושחת) ומתוך ניסיון אישי, השחיתות בישראל היא מאוד מאוד מוגבלת. בשתי מדינות שגרתי/גר בהן, כל שוטר, שופט ופקיד הם מושחתים בפוטנציה. בישראל - רק אחוזים בודדים.
03.12.14
לכל התגובות