אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביירון וויין: "איננו נרתעים מכניסה לאזורי סיכון" צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

ביירון וויין: "איננו נרתעים מכניסה לאזורי סיכון"

היועץ הבכיר של בלקסטון, קרן ההשקעות הגדולה בעולם, הגיע לביקור בארץ ונפגש עם ראשי הבנקים הגדולים ועם שר התשתיות. הוא אינו צופה שהסכסוך האזורי ייפתר בקרוב, אך "יש לואו־טק ישראלי שמעניין אותנו"

03.12.2014, 08:26 | גולן חזני וניר צליק

הכניסה של ביירון וויין, סגן יו"ר חברת הייעוץ בלקסטון אדווייזורי פרטנרס, למלון הילטון בתל אביב בשבוע שעבר לצד דני גילרמן, לשעבר שגריר ישראל באו"ם, לא לוותה ברעש גדול. זאת אף שבלקסטון, קרן ההשקעות הפרטית הגדולה בעולם, מנהלת, נכון לסוף ספטמבר, נכסים בשווי 268 מיליארד דולר, ובהם רשת הילטון.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי גילרמן, לשעבר יו"ר קרן בלקסטון, וכיום יועץ לקרן ונציגה בישראל, הגעתו של וויין היא ביטוי לרצינות כוונותיה של הקרן לחפש אחר הזדמנויות בישראל, והעיד על כך גם לוח הפגישות העמוס שנכון לו: כל ראשי הבנקים הגדולים בישראל, ובהם רקפת רוסק־עמינח וציון קינן, בכירים במערכת הפוליטית, כגון סילבן שלום, שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, ושמעון פרס.

בשנים האחרונות התפרסמו לא פעם הערכות כי הקרן האמריקאית נמצאת על סף כניסה להשקעות בישראל, אולם נראה כי הפעם יש רגליים לסברה.

בראיון בלעדי ל"כלכליסט" סיפר וויין על הביקור בארץ ועל התוכניות להשקעה בישראל, ותיאר את חזון ההשקעות שלו לשנת 2015. "בלקסטון היא חברה שניזונה משינויים וממצבים קשים, ואנחנו לא נמנעים מהשקעה במקומות עם בעיות, רק מפני שיש בהם בעיות בנקודת זמן מסוימת", אמר בהתייחסותו למצב הנפיץ בירושלים בשבועות האחרונים.

"אנחנו חברת ההשקעות האלטרנטיבית הגדולה בעולם. יש לנו עסקים בתחום הנדל"ן, האשראי והשקעות נוספות. הגעתי לישראל לא רק כדי לחפש משקיעים, אלא גם כדי לבחון הזדמנויות השקעה, ואולי לקנות פה חברה ולפתח אותה הלאה. יש לנו עניין בחברות ישראליות". לדברי וויין, עדיין מוקדם לדעת אם הקרן תשקיע בישראל ב־2015, "אבל אנחנו רוצים לבצע השקעות בישראל ונעשה זאת בעתיד".

מתעניינים בשוק האנרגיה ובענף הביטוח

בנוגע לשאלה אם יש ענף ספציפי בישראל שבלקסטון מתעניינת בו, אמר: "אנחנו מגוונים מבחינת העניין שלנו, אבל אחד מהדברים החשובים ביותר הוא חדשנות, וזו לא קיימת בכל מקום בעולם. יש מקומות חדשניים כמו עמק הסיליקון או בנגלור בהודו, וגם מקומות במזרח אירופה, אבל ללא ספק ישראל היא בין המקומות החדשניים בעולם. מספר החברות החדשניות בישראל גבוה מאוד, ולכן היא נמצאת בפוקוס של הקרן". עוד הוא הוסיף: "היי־טק הוא כמובן חשוב, אבל לא צריך לשכוח גם את הלואו־טק. יש חברות לואו־טק ישראליות שמעניינות אותנו. בנוסף לכך אנחנו מתעניינים באנרגיה. עשינו השקעות מוצלחות בזה בכל העולם. בנינו למשל תחנה הידרו־אלקטרית באוגנדה. יש לנו גם עניין בחברות ביטוח".

בנוגע לתפקידו בבלקסטון, אמר: "למעשה העבודה שלי היא להתוות אסטרטגיה ולהבין מה קורה בעולם, ולזהות באילו אזורים כדאי להשקיע ובאילו סקטורים. אני יכול להגיד שאם אנחנו רואים הזדמנות עסקית, פחות משנה לנו באיזה תחום היא נמצאת".

העניין העסקי שוויין מגלה בישראל הוא בלתי נפרד מהמצב הגאופוליטי במדינה. בעניין זה אמר וויין: "אני חושב שההבדלים בין הישראלים לפלסטינים עמוקים, ולא סביר שהם ייפתרו בקרוב". בנוגע לשאלה אם זה ישפיע על החלטות ההשקעה בישראל, השיב: "חשבנו שהאזור יהיה אזור מלחמה, וברור שהמצב הפוליטי משפיע על ההחלטה להשקיע, אך אנו מקווים שהמתיחות האזורית תדעך".

וויין התייחס גם לאפשרות של העלאת הריבית בארה"ב ואמר: "אני לא חושב שהעלאת הריבית תקרה כל כך בקרוב. זה לא קרה בשנתיים האחרונות, וגם כשזה יקרה, זה יקרה בצורה מדורגת. מלבד זאת, יש נזילות גבוהה מאוד בעולם. בסופו של דבר אנשים ומדינות צריכים להשקיע את הכסף שלהם, ושיעורי הריבית נמוכים בכל העולם. אני חושב ששיעורי הריבית יעלו, אבל לא במהירות ולא ברמות קיצוניות. אנחנו משקיעים בהתאם לצפי ששיעורי הריבית יעלו ברמה סבירה".

בדיון על השקעות עולמיות, התייחס ויין למשבר הפוקד את כלכלת יפן ואמר: "זו מדינה חדשנית ביותר, בעיקר בתחום האלקטרוניקה, והיא חזקה בענף הרכב. אני חושב שהם עשו טעות בהעלאת המע"מ מ־5% ל־%8 בשנה שעברה, והם אכן אמרו שהם לא יעלו אותו יותר ב־2015. אני חושב שהם יעשו מה שאפשר כדי לחזק את הכלכלה ולשמור על שיעור אינפלציה נמוך".

על שוק ההון האמריקאי אמר: "אני לא חושב שיש היום בועה בשוק האמריקאי. בתחילת השנה הייתי מאוד אופטימי לגבי השוק האמריקאי, וחשבתי שהמדדים יעלו בכ־20%. מתחילת השנה עלו המניות ב־10%. בדרך כלל יש בועה כשמכפיל הרווח של חברות עומד על 25, ואילו היום המכפיל הממוצע עומד על 17 בלבד. גם צריך לזכור שבדרך כלל כשיש מיתון בפתח הרווחים יורדים והמלאים עולים. הכלכלה נותנת אזהרות. היום אנו לא רואים את האזהרות הללו, ולכן לא סביר שיהיה מיתון בכלכלה האמריקאית בשנה הקרובה. אם יהיה מיתון, יהיה זה אולי ב־2017".

ביירון וויין , צילום: אוראל כהן ביירון וויין | צילום: אוראל כהן ביירון וויין , צילום: אוראל כהן

מחיר הנפט לא יעלה משמעותית ב־2015

וויין, המתמחה בבניית תחזיות, מפרסם בכל שנה, במגזין ביזנס אינסיידר, את עשר התחזיות שלו לשנה העוקבת. לשנת 2014 צפה וויין עלייה של 20% במדד S&P 500, צמיחה של 3% למשק האמריקאי והתחזקות של הדולר ל־1.25 יורו. הטעות הגדולה ביותר של וויין היתה בנוגע למחיר הנפט. הוא חזה מחירו יעמוד על יותר מ־110 דולר לחבית. על כך אמר: "השווקים המתעוררים האטו יותר ממה שצפיתי, והדרישה שלהם לנפט לא היתה כפי שצפיתי. גם ההאטה בשווקים הלא המפותחים תרמה לירידת המחיר. הוזלת אני חושב שהמחיר בשנה הבאה לא יעלה משמעותית, אבל בטווח הארוך נראה מחירי נפט גבוהים יותר".

בנוגע ל־2015 אמר וויין: "סביר להניח שנראה עלייה נוספת ב־S&P 500. מבחינת הזדמנויות, התחומים המעניינים הם טכנולוגיה וביווטכנולוגיה, וגם מניות הפארמה מעניינות".

וויין תיאר גם את תיק ההשקעות המומלץ שלו עבור המשקיעים: "הייתי משקיע כ־10% בחברות גדולות בינלאומיות, כגון סימנס או ג'נרל אלקטריק, וחברות פארמה גדולות. 10% הייתי משקיע במניות אמריקאיות אחרות. 10% באירופה, 10% בשווקים המתעוררים ו־5% ביפן. את שאר הפורטפוליו הייתי מחלק ל־10% בנדל"ן, 10% בקרנות גידור, 10% בפרייבט אקוויטי, 5% בזהב, 5% בסחורות ו־15% בהשקעות עם תשואה גבוהה, כגון משכנתאות והלוואות".

וויין גם משתעשע בתחזיות פוליטיות, ומהמר על הילרי קלינטון כמועמדת הדמוקרטית בבחירות הקרובות לנשיאות. "ב־2008 אמרתי שאובמה יהיה המועמד הדמוקרטי, אף שבאותה נקודת זמן קלינטון הובילה עליו".

תגיות