אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפיד עבד קשה אבל נכשל בתוצאה צילום: אוראל כהן

פרשנות

לפיד עבד קשה אבל נכשל בתוצאה

שר האוצר היוצא הבטיח מהפכה במצב מעמד הביניים, אבל בפועל רוב ההצעות שלו לא עברו. למרות המאמצים והנכונות הכנה של לפיד, נראה שהיה צריך לפעול ביותר אגרסיביות ופחות לנסות לרצות את כולם

02.12.2014, 22:30 | עמרי מילמן
בחודש יולי 2013 כתב לפיד בדף הפייסבוק שלו כי "בתוך שנה וחצי מצבו של מעמד הביניים יהיה טוב מאי פעם". אם לא תתרחש מהפכה של ממש אפשר להגיד שלפיד נכשל, אבל לזכותו אפשר לומר שאי אפשר להאשים אותו שהוא לא עבד.

במהלך הכהונה שלו הוא נלחם בכמה חזיתות, ראויות יותר וראויות פחות. מחירי הדיור, אחד הנושאים הבוערים ביותר כיום שמכבידים על מעמד הביניים, תפסו חלק גדול משולחנו של השר. את צד ההיצע משרד האוצר באמת קידם יותר מבשנים עברו ואולי נתן תקווה לאנשים, אך מכאן ועד "יותר טוב מאי פעם" הדרך עוד ארוכה.

קראו עוד בכלכליסט

המאבק על 0% מע"מ בא על חשבון דברים אחרים

המרחק בין המציאות לחלומות בולט במיוחד לאור הקיפאון בשוק, שהביא המהלך הבולט ביותר של השר לפיד בצד הביקוש בתחום הדיור - חוק 0% מע"מ השנוי במחלוקת. כמה אנשים בסביבת האוצר טענו לאורך השנה וחצי האחרונות כי ההתעסקות שלו עם החוק מפריעה לו לקדם דברים חשובים אחרים.

נקודה נוספת שצריך לזקוף לרעתו של שר האוצר היוצא היא אופן ניהול התקציב המתוכנן ל־2015. אמנם התקציב הזה ככל הנראה כבר לא יעבור, אך התהליך שבו הוא נקבע הוציא לאור את נקודות החולשה של שר האוצר, אך גם את נקודות החוזק שלו. הדבר הבולט ביותר בתקציב היה שהוא נטול כל רפורמות, שאיפה אמיתית לשינוי, התמודדות עם גופים חזקים כולל משרד הביטחון, החינוך או חברת החשמל. אך על כך כבר אמר לפיד כי "אי אפשר לנהל 150 מאבקים יחד", ועם זה קשה להתווכח.

יאיר לפיד, שר האוצר היוצא, צילום: בלומברג יאיר לפיד, שר האוצר היוצא | צילום: בלומברג יאיר לפיד, שר האוצר היוצא, צילום: בלומברג

כמו כן, אי אפשר שלא לבקר את ההתנהלות סביב קביעת התקציב, שנתנה העדפה ברורה ל"כאן ועכשיו" על פני השנה הבאה ועל פני תכנון ארוך טווח. ההחלטה שלא להעלות מסים ולהגדיל את הגירעון, בתנאים הנוכחיים כפי שאמרו לא מעט כלכלנים, כולל הנגידה, משמעותה העלאת המסים בשנה הבאה והגדלת החוב לדור העתיד של ישראל.

עם זאת, יש לציין, בתקציב היו כמה ניסיונות ראויים להתמודדות כמו קק"ל, תיירות מרפא ורפואה פרטית.

לא פעל במספיק אגרסיביות

נושאים אחרים ששר האוצר הרבה לדבר עליהם, כמו יוקר המחיה, הגדלת התחרות או למשל שכר הבכירים, לא הגיעו לכדי ביצועים מרשימים כל כך. ייתכן ששנה וחצי הן פרק זמן קצר מאוד, ולפיד לא היה צריך להתחייב על כך מראש; אך בכל זאת, למרות המאמצים והנכונות הכנה של לפיד, נראה שהיה צריך לפעול ביותר אגרסיביות ופחות לנסות לרצות את כולם.

ותיקי האוצר כבר יודעים ש"שר אוצר לא יכול לצאת טוב בבניית התקציב", ונראה שלפיד עוד צריך ללמוד את זה. במקביל לחוסר המלחמתיות של לפיד, חוסר ההתפשרות שלו על נושאים מסוימים כמו 0% מע"מ במובנים מסוימים הוא פוליטיקה חדשה באמת, ללא ציניות, שנתנה לו כמה נקודות בציבור. לא עוד פוליטיקאי שעושה דילים עם חברי כנסת אחרים על חשבון הציבור. אולם היא גם זו שלא נתנה לו לקדם דברים. נראה שבשביל ליצור פוליטיקה חדשה, שגם עובדת, הוא צריך יותר משנה וחצי.

תגיות