אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההמונה על ההגבלים: סונול ודלק יוכלו לייבא יחד דלקים לישראל צילום: עומר מסינגר

ההמונה על ההגבלים: סונול ודלק יוכלו לייבא יחד דלקים לישראל

פרופ' דיויד גילה מנסה להגדיל את התחרות במשק ולאפשר לחלק מחברות הדלק למצוא מקורות חדשים לאספקת דלקים. הספקים העיקריים כיום הם שני בתי הזיקוק

02.12.2014, 22:58 | ליאור גוטמן

הממונה על הגבלים עסקיים פרופ' דיויד גילה אישר היום (ג') לחברות האנרגיה סונול ודלק ישראל לשתף פעולה "בייבוא משותף של תזקיקי נפט (ביניהם סולר ובנזין)", וזאת בתנאי "שיאפשרו לכל חברת דלק קטנה להצטרף להסדר ולייבא יחד עימן בתנאים שווים".

קראו עוד בכלכליסט

חברת דלק קטנה מוגדרת כמי שמפעילה מקסימום 5% מכל תחנות התדלוק בישראל. יצויין כי בשנת 2011 ניתן אישור להסכם דומה בין החברות סונול ודור אלון אנרגיה. בכך מנסה גילה להגדיל את התחרות במשק ולאפשר לחלק מחברות הדלק למצוא מקורות חדשים לאספקת דלקים, כאשר הספקים העיקריים כיום הם למעשה שני בתי הזיקוק.

תחנת דלק סונול, צילום: אוראל כהן תחנת דלק סונול | צילום: אוראל כהן תחנת דלק סונול, צילום: אוראל כהן

בשנת 2007 הפריטה המדינה את בתי הזיקוק ומכרה את זה שממוקם באזור חיפה (בז"ן) למשפחת עופר ואת זה שממוקם באזור אשדוד (בז"א) לצדיק בינו. ההפטרה נחלה כשלון בכל הקשור לתחרות במשק, וכך יצא שחברת פז, שבשליטת בינו, מספקת בעיקר את הביקוש שלה ואילו חברות סונול, דלק ישראל ודור אלון רוכשות בעיקר מבית הזיקוק הצפוני.

לפיכך, גילה מאשר לסונול ולדלק ישראל לחבור יחד במציאת מקור אספקה חדש. יצוין שגילה התיר ב-2011 לסונול ודור אלון לבצע מהלך דומה, אולם מספר הפעמים שהחברות ניצלו את ההיתר היה זעום. סונול אמנם ייבאה לפני שנתיים דלק באופן עצמאי, אולם המהלך היה נדיר במשק ולא חזר על עצמו בתדירות גבוהה.

בכיר במשק האנרגיה אומר שלמרות ההיתר החדש של גילה, היכולת למצוא ספק חדש בחו"ל, להתקשר עמו בחוזה ארוך טווח ואז לייבא דלקים לישראל אינה רווחית. אחת הסיבות לחוסר הרווחיות היא העובדה שאכסון הדלקים במיכלי חברת קצא"א (קו צינור אשקלון אילת) והובלתם בצנרת הארצית של חברת תש"ן (תשתיות נפט) מעמידה את כל הלוגיסטיקה והעלויות הכרוכות בכך על גבול הכדאיות הכלכלית.

תגיות