אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ויתר על אירופה: פוטין יעביר גז דרך טורקיה צילום: אם סי טי

ויתר על אירופה: פוטין יעביר גז דרך טורקיה

נשיא רוסיה גנז את תוכניתו להקים צינור גז עוקף אוקראינה לאירופה לטובת צינור גז חדש לטורקיה. ההטבות לטורקים: תעריף מוזל וגז בחינם

03.12.2014, 08:32 | מיכאל פרל

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן חתמו שלשום באנקרה על הסכם להקמת צינור גז בין רוסיה לטורקיה. בד בבד הודה הנשיא פוטין כי המהלך יהיה על חשבון תוכניתו להקמת צינור גז דרומי לאירופה - פרויקט הזרם הדרומי - שעתה ייגנז.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההסכם החדש, רוסיה תספק 63 מיליארד קוב של גז לטורקיה בתעריף מוזל ב־6%. כמו כן תקבל אנקרה 3 מיליארד קוב גז בשנה במתנה.

רוסיה תספק גז גם לסין

ויתורו של פוטין על פרויקט הזרם הדרומי ובניית צינור הגז לטורקיה במקומו לא צריכים להתפרש כהתקפלות של הנשיא הרוסי בזירה הדיפלומטית. הנשיא הרוסי הבין שלא יוכל לבנות על אירופה לטווח הארוך לאור המצב הגיאו־פוליטי המשתנה, ולכן הוא חייב לחפש חלופות בשווקים אחרים.

למעשה, את הרמז להחלטה המפתיעה הוא סיפק במאי ובנובמבר השנה, כשחתם על שתי עסקאות ענק לאספקת גז לסין דרך שני צינורות חדשים. באותה מידה, גם ההימור שלו על טורקיה נראה הגיוני מאוד, בהיותה שכנה קרובה עם ביקושים עצומים לאנרגיה. רוסיה מקווה שבעתיד היא תמשיך את הצינור גם ליוון ולמדינות נוספות בדרום אירופה.

מימין נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה פוטין שלשום באנקרה, צילום: אם סי טי מימין נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה פוטין שלשום באנקרה | צילום: אם סי טי מימין נשיא טורקיה ארדואן ונשיא רוסיה פוטין שלשום באנקרה, צילום: אם סי טי

פרויקט הזרם הדרומי שנגנז עתה החל להתגבש ב־2007 ביוזמה רוסית ובהסכמה אירופית. המטרה היתה להקים צינור גז שיספק את ביקושי הגז של האיחוד האירופי. אלה צפויים להגיע ל־140 מיליארד קוב עד 2030. בעבר תמך האיחוד בפרויקט דומה בשם הזרם הצפוני להקמת צינור גז ישיר בין רוסיה וגרמניה, שבנייתו הסתיימה ב־2012.

מסלולו של הצינור היה מתוכנן לצאת מחופי הים השחור של רוסיה ומשם לבולגריה, לסרביה ולבסוף להונגריה. מהונגריה הגז היה אמור להתפצל לצרפת, לאוסטריה ולמדינות נוספות במרכז ובמערב אירופה.

בכך ביקשה רוסיה לעקוף את אוקראינה, שדרכה עוברים 80% מהגז שאותו מייצאת רוסיה לאירופה, ולהגיע ישירות לצרכן האירופי. מעבר לסוגיה הכלכלית פוטין ראה בשוק האנרגיה, ובגז בפרט, כאחד המנופים הגדולים שלו. מעין זרוע ארוכה שדרכה הוא יכול להשפיע על אירופה.

מנוף לחץ על אוקראינה

אך התמיכה האירופית במהלך התחלפה בהתנגדות נוקשה, על רקע אירועי ההתקוממות באוקראינה ופלישת רוסיה לחצי האי קרים. כעת, השארת תעבורת הגז הרוסית בידיה של אוקראינה הפרו־מערבית היא אינטרס אירופי, כאשר למעשה זהו מנוף הלחץ היחיד של המדינה החבוטה מול שכנתה האימתנית.

מעבר לכך, אירופה רצתה לצמצם את תלותה באנרגיה הרוסית, הן כאמצעי ענישה והן כתגובה לאיומיה של רוסיה באוגוסט האחרון לסגור את ברז הגז בשיאו של החורף. כעת האיחוד מחפש להקטין את תלותו בגז הרוסי, ולכן צינור גז נוסף עם רוסיה הנו הדבר האחרון שהוא צריך.

בניסיון לטרפד את התוכנית הפעיל האיחוד האירופי לחץ פוליטי וכלכלי עצום על בולגריה, שתוכננה להיות התחנה הראשונה של צינור הגז. ביוני השנה היא נכנעה ללחץ, משכה את הסכמתה לבניית הצינור בשטחה, ובכך ויתרה על הכנסות של חצי מיליארד דולר בשנה. אולם, לדברי פוטין שלשום, היא ויתרה גם באותו המעמד "על הזכות לקרוא לעצמה מדינה ריבונית".

קרב הענקים בין רוסיה לאיחוד האירופי מאלץ את האחרון לצמצם את תלותו באנרגיה הרוסית, ואת רוסיה לצמצם את תלותה בכסף האירופי. ביטול צינור הגז הדרומי לאירופה ובניית צינור הגז לטורקיה הנם צעדים מפתיעים, אך מתבקשים, לאור המציאות החדשה שנוצרה לאחר המשבר באוקראינה.

תגיות