אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדולר תמיד אשם צילום: עמית שעל

הדולר תמיד אשם

כשהדולר ב-3.5 שקלים היצואנים מתלוננים. כשהוא מגיע ל-4 שקלים היבואנים מפסידים. מה השער האידיאלי?

03.12.2014, 14:45 | שי סלינס

רק לפני חצי שנה, כשהדולר נסחר סביב 3.43 שקלים, עלתה צעקה גדולה שהגיעה בעיקר מכיוון היצואנים. הם אמרו לנו, במידה רבה של צדק, שככה אי אפשר להמשיך, ואם בנק ישראל לא יעשה משהו כדי להחליש את השקל ומהר, יהיה רע - עד כדי סגירת חברות ופיטורי עובדים.  

קראו עוד בכלכליסט

מאז עברנו הרבה. ריבית אפסית, מלחמה ופיזור כנסת. אלה, יחד עם התחזקות הדולר בעולם, הקפיצו את שערו של הדולר עד לרמה של 4 שקלים, בה הוא נסחר היום. והנה, שוב אנחנו שומעים את קולות המתבכיינים, רק שהפעם הם מגיעים מהצד השני. אומרים לנו עכשיו שכלכלה חזקה צריכה מטבע חזק, שהשכר שלנו נשחק ושהיבואנים לא יכולים לחיות עם השקל החלש. אם כך, מה האמת? מה שער הדולר שבו כולם יהיו מרוצים ולנו יהיה רק טוב?

אם שואלים את בנק ישראל התשובה מעורפלת וניתן רק להסיק מסקנות מהפעולות שהוא נוקט. ומפעולות אלו קשה מאוד להבין. רק לפני כשבוע בנק ישראל רכש דולרים בשוק כשהדולר כבר היה גבוה ועמד על 3.85 שקלים. אמנם, שלא כמו לפני חצי שנה, רכישות הדולרים לא נועדו להחליש את השקל אלא למתן את השפעת הגז על שוק המט"ח. אך עדיין, הרכישות שבוצעו יצרו מומנטום בשוק. מומנטום שתרם לעלייה של יותר מ-4% בשבוע אחד.

לבנק ישראל יש תוכנית לרכישת דולרים, במסגרתה הוא אמור לרכוש 3.5 מיליארד דולר בשנה על מנת למנוע מהשקל להתחזק בגלל הגז הטבעי הזורם לישראל. עם זאת, התוכנית שהיתה רלוונטית לשער דולר של 3.5 שקלים - לא רלוונטית עכשיו. שער של 4 שקלים לדולר דורש עדכון דחוף לתוכנית - או לפחות הקפאה זמנית של הרכישות ולא חשוב מאיזו סיבה הן בוצעו.

קרנית פלוג - המבוגר האחראי, צילום: נמרוד גליקמן קרנית פלוג - המבוגר האחראי | צילום: נמרוד גליקמן קרנית פלוג - המבוגר האחראי, צילום: נמרוד גליקמן

שר האוצר המתפטר, יאיר לפיד, אפילו אם הוא לא התכוון לכך, היה היחיד שסיפק לנו את תשובה לגבי שער הדולר הרצוי. בשיחה שקיים עם בלומברג בספטמבר האחרון, אמר לפיד שהדולר צריך להיות ב-3.75 שקלים. קשה לדעת על סמך אילו חישובים ביסס לפיד את תשובתו, אבל גם אם השער שבו נקב לפיד לא היה נכון למשק - הוא לפחות התווה כיוון כלשהו. סוג של עוגן, שבו היצואנים, היבואנים ושער הפעילים בשוק ידעו שזה השער שבו חפץ שר האוצר. הבעיה היא ששר אוצר במדינת ישראל הוא תפקיד זמני - וקצת קשה לפעול על פי מדיניותו של שר כאשר התחושה היא שימיו בתפקיד ספורים.

מצד שני, יש את בנק ישראל, ובראש הבנק עומדת נגידה שמונתה מראש לחמש שנים. כל הצהרה שלה מתקבלת בשיא הרצינות, במיוחד כשבידיה הכלים להתוות לפחות את כיוונו של שער השקל, גם אם לא את שיעורו המדויק. אולי דווקא עכשיו, כשהמשילות הכלכלית בישראל כל כך רעועה - הגיע הזמן שהנגידה תעמוד בראש המחנה ותחשוף בפנינו מה שער החליפין היציב בו היא רוצה לראות את הדולר.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
לא בנק ישראל ולא שר האוצר צריכים לקבוע את שער השקל...
...כי אם השוק החופשי. אם אנשים מוכרים דולרים וקונים שקלים - יש לכך סיבה טובה. כנ"ל גם אם הם מוכרים שקלים וקונים דולרים. עלינו להתנער מן המנטליות הקומוניסטית העבשה, לפיה גורל המשק נקבע באיזה משרד ממשלתי. במקום זאת עלינו לתת אמון בשוק החופשי ולהניח לו לפעול ללא התערבות, משום שזאת הדרך היחידה להשיג צמיחה ושגשוג.
אורן  |  03.12.14
לכל התגובות