אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
gov.גורנישט.www: ממשלת נתניהו ה-3 נטשה את האינטרנט

gov.גורנישט.www: ממשלת נתניהו ה-3 נטשה את האינטרנט

לממשלה היו 20 חודשים לשפר את מצבם ואת נגישותם השירותים המקוונים של ישראל. לצערם של הגולשים ומפתחי אפליקציות, התחום כמעט שלא טופל. אולי בממשלה הבאה מישהו יתייחס אליו יותר ברצינות

07.12.2014, 09:35 | עומר כביר
קריסת הממשלה הביאה לבלימת יוזמות חשובות רבות בתחומים שונים, אבל בתחום אחד לפחות לא צפוי המשבר הפוליטי לחולל פגיעה משמעותית: שיפור השירותים המקוונים לאזרח והנגשת מאגרי המידע הממשלתיים לשימוש מפתחים. הסיבה לכך אינה שהיוזמות בתחומים אלה מתקדמות במלוא המרץ וצפויות לשעוט קדימה ללא קשר למצב הקואליציה, אלא בדיוק להפך ­­- במהלך 20 חודשי כהונתה לא קידמה הממשלה שפורקה בשבוע שעבר שום יוזמה ראויה לציון בתחום זה.

קראו עוד בכלכליסט

בממשלה הקודמת קיבל על עצמו מיכאל איתן את תפקיד השר הממונה על שיפור השירות הממשלתי לציבור. אם תחילה התבדח גם איתן עצמו על התואר החדש והערטילאי, הרי שבארבע שנות כהונתו הוא יצק לתפקיד תוכן משמעותי בדמות פעילות ענפה ועיקשת לפתיחת מאגרי מידע והנגשת שירותים ממשלתיים לאזרח.

בין יוזמותיו הבולטות ניתן למנות את data.gov.il, פלטפורמה שבאמצעותה יכולים מפתחים לקבל גישה למאגרי מידע ממשלתיים לצורך פיתוח אפליקציות ושירותים. במקביל הוא קיים שיתופי פעולה עם הסדנה לידע ציבורי, כמו אירוחו תחת דומיין ממשלתי של התקציב הפתוח (פרויקט המציג את חלוקת התקציב בצורה נוחה ואינטראקטיבית, שבו לקח חלק גם "כלכליסט").

הפעילות הענפה נעצרה בחריקת בלמים עם תחילת כהונתה של הממשלה הנוכחית. איתן לא נבחר שוב לכנסת לאחר שדורג במקום נמוך בפריימריז בליכוד, וראש הממשלה בנימין נתניהו בחר שלא למנות שר שיחליפו כממונה על שיפור השירות לאזרח. התוצאה היתה הזנחה של סוגיית השירותים המקוונים במהלך השנה וחצי האחרונות. למעשה, הממשלה אפילו לא טרחה להוציא דו"ח שמציג את פעילות ממשל זמין ב-2013, בניגוד לשנים קודמות. "מאז שאיתן עזב, הממשלה לא עשתה כלום בתחום הזה", אמר ל"כלכליסט" גורם שהיה בעבר מעורב במיזמי ממשל פתוח, "הנושא פשוט ננטש לחלוטין".

האחרון שבאמת השקיע. מיכאל איתן, צילום: עמית שעל האחרון שבאמת השקיע. מיכאל איתן | צילום: עמית שעל האחרון שבאמת השקיע. מיכאל איתן, צילום: עמית שעל

טלטלה ארגונית

ממשל זמין, המערך שאמון על הנגשת שירותי ממשלה לציבור, עבר טלטלות ארגוניות ניכרות במהלך כהונת הממשלה הנוכחית. הן כללו, בין היתר, את עזיבת מנהלת מטה התקשוב הממשלתי כרמלה אבנר, מבלי שמונה לה מחליף קבוע (רז הייפרמן מחזיק בתפקיד באופן זמני זה קרוב לשנה), וכן מהלך שמתבצע בימים אלה להעברת המטה ממשרד האוצר למשרד ראש הממשלה.

תחת תנאים אלו אין זה מפתיע שממשל זמין קידם מעט מאוד פרויקטים חשובים בתחום הנגשת השירותים לאזרח. "מ-2009 אתר gov.il לא השתנה בכלל, אותו עיצוב", אמר הגורם. "אתה מכיר אתר שלא השתנה כל כך הרבה זמן? הם לא שינו בו כלום".

לא מתעניינים בשירותים מקוונים. נתניהו, לפיד ובנט לא מתעניינים בשירותים מקוונים. נתניהו, לפיד ובנט לא מתעניינים בשירותים מקוונים. נתניהו, לפיד ובנט

גם בכל הנוגע לפרויקטים הנוכחיים המצב לא מזהיר. אתר data.gov.il אמנם מתעדכן מעת לעת במאגרי מידע ממשלתיים חדשים, אך קצב העדכון אטי יחסית ולא ניכר שיש יוזמות לשפר או לקדם את פעילות האתר, הן בקרב משרדי ממשלה והן בקרב מפתחים שיכולים לעשות שימוש במידע שנמצא בו. אתרים אחרים בעולם מסוגו, כמו data.gov של הממשל האמריקאי, מספקים מגוון מאגרי מידע מעמיקים ושימושיים, שמוגשים לגולשים ולמפתחים באופן נוח לחיפוש ולעיון, ומשמשים בסיס ליצירת אפליקציות רבות ומועילות.

ומה קורה עם התקציב הפתוח? רק בשבוע שעבר השיקה הסדנא לידע ציבורי פרויקט מעודכן שכולל לראשונה לא רק מידע על התקציב שאושר, אלא גם על ההעברות התקציביות שמתבצעות לאורך השנה. ואולם, הפעם לא זכה הפרויקט לחסות ממשלתית וניתן למצוא אותו תחת דומיין פרטי (obudget.org).

עם זאת, לא יהיה נכון לטעון שממשל זמין לא עשה דבר בשנה וחצי האחרונות. לאורך כהונת ממשלת נתניהו השלישית הוא התמודד בהצלחה עם מתקפות האקרים נגד אתרי ממשל ישראליים, וסייע בפרויקטים חשובים כמו פיתוח מערכת המאפשרת לנפגעי עבירות פליליות לקבל עדכונים שוטפים על הטיפול בעניינם (mena.police.gov.il). ואולם, יוזמות ברוכות אלו היו מעטות יחסית וספורדיות.

כלבים מסוכנים

מהלכים ממשלתיים אחרים בתחום הטכנולוגי זכו לביקורת חריפה. שני הסכמי שיתוף פעולה נפרדים שחתם האוצר עם מיקרוסופט ועם גוגל הותקפו בטענה שהם הופכים חברות מסחריות לשותפות בכירות בהליכי התקשוב של ישראל, ללא מכרז או הליך ראוי. ההסכמים, שנחתמו בתחילת 2013 עם מיקרוסופט ובראשית השנה עם גוגל, עסקו בהקמת תשתיות לממשל פתוח ובטיפול במאגרי מידע. באוצר הבהירו בתגובה לטענות כי "מדובר במזכרי הבנות שעוסקים בקידום ממשל זמין וחדשנות טכנולוגית במגזר הציבורי, ולא בהתקשרות".

מה עשתה הממשלה? פריצת פרטיותם של בעלי כלבים, צילום: איי אף פי מה עשתה הממשלה? פריצת פרטיותם של בעלי כלבים | צילום: איי אף פי מה עשתה הממשלה? פריצת פרטיותם של בעלי כלבים, צילום: איי אף פי

מהלך מעורר מחלוקת נוסף בוצע בחודש שעבר, כשמשרד החקלאות השיק את אפליקציית המובייל "מאגר כלבים". המאגר, שנועד לסייע באיתור כלבים, חשף בפומבי את מספרי הטלפון והכתובות של כל בעלי הכלבים הרשומים בישראל, בעבר ובהווה, כולל פרטים חסויים של גורמים ממשל וביטחון בכירים ושל מפורסמים. במשרד החקלאות טענו בתגובה כי "האינטרס הציבורי ליצור מאגר מידע אמין ונגיש לציבור גובר על אינטרס צנעת הפרט", והאפליקציה פעילה גם בימים אלה.

מערכת הבחירות הנוכחית כנראה לא תיסוב על פיתוח שירותים מקוונים, אבל את האמת צריך לומר: בסיכום 20 חודשי כהונה הציון של הממשלה הנוכחית בתחום עומד על נכשל, עם ציון לגנאי על חוסר עניין, אכפתיות או רצון להשקיע. אפשר רק לקוות שבממשלה הבאה יימצאו שרים שיזכרו שאחת הדרכים היעילות לשרת את האזרחים ולצמצם את הבירוקרטיה היא הנגשת מידע ושירותים ברשת.

תגיות