אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות מקרקעי ישראל דורשת ממושב כנף לצאת מחוף דוגית צילום: אביהו שפירא

רשות מקרקעי ישראל דורשת ממושב כנף לצאת מחוף דוגית

אחרי עשרות שנים שבהן מפעיל המושב את העסקים בחוף שבכנרת תובעת רמ"י לפנות אותם. במושב טוענים: כל מה שעשינו בחוף היה בתמיכת המדינה

08.12.2014, 08:39 | דותן לוי

ותיקי מושב כנף מספרים כי בזמן שהקימו את היישוב ברמת הגולן בשנות השמונים פנו לחוף דוגית בחיפוש פרנסה, ובתמיכת המדינה יצרו שם מקור הכנסה מתיירות. אלא שכעת טוענים ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) כי הפעילות שהקימו אנשי המושב בחוף אינה חוקית. בתביעה שהוגשה לאחרונה לבית משפט השלום בנצרת עילית דורשת הרשות מאנשי המושב לפנות את החוף, המשתרע על שטח של 25 דונם.

קראו עוד בכלכליסט

בכתב התביעה נטען כי במחצית השנייה של שנות השמונים תפס המושב חזקה על הקרקע והקים עליה מסעדה/צרכנייה, ימייה ושטח לאוהלים ללא ידיעת הרשות. לא מדובר בתביעה ראשונה של הרשות נגד המושב: תביעה קודמת הובילה להסכם ב־1992, ולפיו המושב ישלם דמי שימוש בתמורה למחיקת התביעות. ב־1996 נחתם הסכם נוסף המאפשר למושב לעשות שימוש לשנה אחת בשטח של 31 דונם לטובת חניון אוהלים, וב־1998 נחתם הסכם לשנה זו המאפשר הפעלה של מסעדה ומזנון. ברשות טוענים כי שני החוזים לא מתחדשים אוטומטית, וכי השטח לא פונה לאחר שהסתיימו.

חוף דוגית. במושב טענים כי הקרקעות הוקצו להם באופן חוקי, צילום: אביהו שפירא חוף דוגית. במושב טענים כי הקרקעות הוקצו להם באופן חוקי | צילום: אביהו שפירא חוף דוגית. במושב טענים כי הקרקעות הוקצו להם באופן חוקי, צילום: אביהו שפירא

ברשות מודים כי המועצה האזורית גולן אכן חתמה עם מושב כנף על חוזה להפעלת החוף הציבורי, אך טוענים כי חוזה זה אינו כולל שימושים מסחריים שתפסו חלק נכבד מהפעילות: צימרים, גן אירועים, מתחם מסעדה, מזנון וסופרמרקט, ימייה ומתחם נוסף לאוהלים.

במושב, המיוצג על ידי עו"ד יצחק יונגר ממשרד פרידמן יונגר ושות', טוענים כי "הנתבעים הקימו את ביתם ברמת הגולן ובמהלך השנים לבקשת כל הרשויות ובברכתן, השקיעו יזע רב וכספים בהיקף ניכר כחלק מפעילות ההתיישבות והציונות". במושב מסבירים כי כדי לקבל את החוף, נאלצו לפנות פולשים בהתאם לאינטרסים של מדינת ישראל. כמו כן נכתב כי פעילותם נתמכה במשך השנים על ידי החטיבה להתיישבות, ההסתדרות הציונית העולמית והמועצה האזורית גולן, וכי קרקעות חוף דוגית הוקצו להם באופן חוקי כאמצעי ייצור, כמקובל ובדיוק כפי שבמושבים ובקיבוצים ניתנת קרקע לטובת עיבוד חקלאי, מפעלים וכדומה.

המושב הציג מסמכים מ־1986 ולפיהם ההסתדרות הציונית השקיעה כ־150 אלף דולר בהקמת מזנון בחוף, וסכום זה ניתן למושב כהלוואת פיתוח. כמו כן, בתגובה לטענות הרשות על העסקים המסחריים טוענים במושב כי גן האירועים בחוף פורק מזמן וכי מתחם הצימרים ממוקם בחוף גולן ולא בדוגית, ולכן אינו רלבנטי לתביעה.

בחברת דוגל המוחזקת בידי מושב כנף טוענים כי מי שעומד מאחורי התביעה הוא איגוד ערים כנרת – גוף שהוקם במטרה לפתוח את חופי הכנרת לציבור ולהפסיק בהם פעילות לא חוקית. אף שהאיגוד עצמו הוא אחד הנתבעים (מסיבות פרומליות המחייבות לציין בתביעה את כל המעורבים), בכתב ההגנה נטען כי הוא זה ש"בדרך בריונית" מבקש לאלץ את המושב לחתום עמו על הסכם מקפח.

מאיגוד ערים כינרת נמסר בתגובה: "לפי החוק מ־2008 להסדרת הטיפול בחופי הכנרת, נדרשו כלל מפעילי העבר לפנות את החופים ולמוסרם לידי האיגוד, ואמנם כל החופים, פרט לחוף דוגית, פונו ונמסרו לחזקת האיגוד. חשוב לציין כי מטרת האיגוד הנה הנגשת כלל החופים והסדרתם למען רווחתו, הנאתו וביטחונו של כלל הציבור".

תגיות