אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו מנסה לפתות מצביעים ב־38 שקל בחודש למשפחה צילום: חיים צח לע"מ

בדיקת כלכליסט

נתניהו מנסה לפתות מצביעים ב־38 שקל בחודש למשפחה

נתניהו פתח אתמול את עונת הבטחות הקלפי עם 0% מע"מ על מוצרי מזון בפיקוח - הצעה שהוא בעצמו פסל בעבר פעמיים, שגם אם תעבור, תחסוך רק 38 שקל בחודש בממוצע למשפחה. בנוסף הבטיח להכפיל המענק לחיילים משוחררים בלי שום מקור תקציבי

09.12.2014, 07:07 | שאול אמסטרדמסקי

ראש הממשלה בנימין נתניהו פתח רשמית את עונת הבטחות הבחירות, אותן הבטחות שהפוליטיקאים מעזים להשמיע בקול רם רק בחודשים שבדרך לקלפי. אתמול הוא העניק שתי הבטחות כאלה בוועידת "גלובס", המתבססות על התקציב שהיה אמור לשמש את תוכנית 0% מע"מ של יאיר לפיד. במקומה, נתניהו הציע להעניק 0% מע"מ על מוצרי מזון שנמצאים בפיקוח בעלות של 2 מיליארד שקל בשנה, ובמיליארד השקלים הנותרים להכפיל את המענק לחיילים המשוחררים. 

קראו עוד בכלכליסט

הכלכלנים מגיבים ל-0% מע"מ על מזון: "נתניהו בעצמו יודע שהרעיון שהציע לא טוב" "ההצעה של נתניהו לפטור ממע"מ מוצרי מזון לא מתכתבת עם המצב הפיננסי של ישראל עמרי מילמןלכתבה המלאה

בהולנד ישנו גוף ממשלתי שמנתח את ההבטחות והתוכניות הכלכליות של המפלגות השונות, ומציג לציבור מה המשמעויות שלהן ומה ההיתכנות שלהן להתממש (ראו הרחבה במסגרת). בישראל אין גוף כזה, ולכן בינתיים לכבוד הבטחות נתניהו ולכבוד ההבטחות שעוד נכונו לנו עד לבחירות במרץ, "כלכליסט" משיק פינת מעקב וניתוח הבטחות הקלפי: כמה הן הולכות לעלות, מאיפה יבוא הכסף, והאם יש בכלל סיכוי ליישמן?

0% מע"מ יחסוך יותר כסף לשכבות המבוססות

 

הציטוט "0% מע"מ על מוצרי מזון בסיסיים בפיקוח זו הטבה שתגיע למיליוני אנשים. זה הצורך הבסיסי ביותר של אנשים — לחם, חלב, ביצים. התוכנית הזו תאפשר לחסוך מאות עד אלפי שקלים בשנה. ככל שהמשפחה חלשה יותר, החיסכון משמעותי יותר, זה צדק חברתי".

ההצעה הראשונה של נתניהו נחשפה לראשונה ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, ובמסגרתה יבוטל המע"מ על מוצרי המזון שבפיקוח. ההטבה תעלה למדינה 2 מיליארד שקל בשנה שיגיעו מביטול תוכנית 0% מע"מ של לפיד, שהציעה פטור ממע"מ לרוכשי דירה חדשה מקבלן — הטבה בעלות מוערכת של 3 מיליארד שקל בשנה למדינה.

המציאות: נתניהו מבטיח שהורדת המע"מ ממוצרי המזון הבסיסיים תסייע מאוד למשפחות מהשכבות החלשות בעיקר, ותחסוך להן מאות עד אלפי שקלים בשנה, אולם סיכויי ההיתכנות לכך קטנים מאוד.

מעבר לים בחו"ל אין תקדים חיובי להשפעה של הורדת המע"מ על מזון ברוב המדינות החברות ב־OECD שהשיתו מע"מ מופחת על מוצרים לא נטו להרחיב את ההפחתה למוצרים נוספים עם השנים רן אברמסוןלכתבה המלאה

אם מצליבים את רשימת המוצרים שבפיקוח מול ההוצאה החודשית הממוצעת של הישראלים על המוצרים האלה, כפי שמודדת אותה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עולה התמונה הבאה: משפחה ממוצעת מהשכבות החלשות (ה־20% התחתונים של סולם ההכנסה, עם הכנסה נטו ממוצעת של 5,000 שקל בחודש למשפחה) מוציאה על מוצרי היסוד 225 שקל בחודש. הסרת המע"מ עליהם תחסוך למשפחה כזו 34 שקל בכל חודש, כלומר 405 שקל בשנה בממוצע. זהו.

לעומת זאת, משפחה ממוצעת מהשכבות החזקות (ה־20% העליונים בסולם ההכנסות, עם הכנסה נטו ממוצעת של 28 אלף שקל בחודש למשפחה) מוציאה על המוצרים האלה כ־280 שקל בחודש, כך שהרפורמה של נתניהו תחסוך לה 42 שקל בחודש, שהם 503 שקל בשנה. כלומר, בכל מקרה היקף החיסכון אינו גדול במיוחד, והמשפחות העשירות ירוויחו ממנו יותר פשוט משום שהן צורכות יותר. ועבור שני סוגי המשפחות, מדובר בהקלה של פחות מ־1% בודד ביחס להכנסה החודשית שלהן. זהו.

בדיקה של המשפחה הממוצעת אינה מעלה תוצאות מעודדות יותר. המשפחה הממוצעת (הכנסה נטו ממוצעת של 12 אלף שקל בחודש) מוציאה 250 שקל בחודש על מוצרי היסוד, והרפורמה תחסוך לה 38 שקל בחודש שהם 451 שקל בשנה.

מלבד בדיקת "כלכליסט", גם מחקר של בנק ישראל מ־2006 ומחקרים עדכניים יותר של ה־OECD הראו ממצאים דומים, שלפיהם פטור ממע"מ על מוצרי מזון מסייע לשכבות החזקות יותר מאשר לחלשות.

ויש פרט מעניין נוסף הנוגע להצהרה של נתניהו: אתמול גילתה שרת המשפטים לשעבר ציפי לבני כי נתניהו עצמו התנגד לתוכנית דומה שהציג השר להגנת הסביבה לשעבר עמיר פרץ לפני כמה חודשים בממשלה. וגם ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר אתמול כי נתניהו הפיל הצעת חוק דומה שלו שעלתה לקריאה טרומית במאי 2013.

אי אפשר לקשור בין 0% מע"מ למענק חיילים

הציטוט: "את המיליארד הנותרים נשקיע בחיילים משוחררים. נכפיל את הסכום של מענק השחרור ל־60 אלף שקל, סכום שיסייע לצעירים להתחיל את החיים כי זה צודק, הם תרמו שנים של השתכרות שהם הביאו למדינה. זה מאותת לצעירים שהמדינה רוצה אותם כאן".

המציאות: נתניהו קצת מבלבל את היוצרות, בלשון עדינה. ראשית, לפי ספר התקציב עלות תוכנית 0% מע"מ על דירות של לפיד הוערכה ב־2 מיליארד שקל ב־2015, ולא 3 מיליארד שקל. כך שמלכתחילה אין ממש מאיפה להביא את המיליארד הנוספים למענקי השחרור.

שנית, נתניהו מערבב כאן בין צד ההוצאות (התקציב) לבין צד ההכנסות (המסים שאנחנו משלמים). שני הצדדים הללו מנותקים לחלוטין. כלומר, אם בשנה מסוימת נשלם יותר מסים מהתחזית המוקדמת של האוצר, הכסף הזה לא יתווסף לתקציב כי התקציב מנותק מצד ההכנסות.

התוכנית 0% מע"מ של לפיד לא היתה בצד ההוצאות. העלות שלה באה לידי ביטוי בצד ההכנסות, וליתר דיוק באובדן של 2 מיליארד שקל בהכנסות ממע"מ. לכן ההבטחה של נתניהו להוסיף מיליארד שקל למענק לחיילים משוחררים מתוך החיסכון שייגרם מביטול תוכנית 0% מע"מ על דירות אינה אפשרית בעולם הממשי, כי שני הצדדים מנותקים זה מזה.

מלבד זאת, כבר עתה העלות השנתית של חוק חיילים משוחררים בתקציב המדינה היא 2.2 מיליארד שקל בשנה. אם נתניהו רוצה להוסיף לשם מיליארד שקל נוספים, הרי שקודם כל לא מדובר בהכפלה של המענק. כמו כן, נתניהו יצטרך להסביר מאיפה הוא יביא את הכסף - מהחינוך? מהבריאות? אולי מהביטחון? זאת משום שדבר אחד בטוח לגבי ההצעה שלו - מביטול תוכנית 0% מע"מ אי אפשר להביא את הכסף.

תגיות