אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כולם רוצים חתיכה מאי.די.בי צילום: בועז אופנהיים

כולם רוצים חתיכה מאי.די.בי

חבילה עוברת: ההכרעה של קבוצת אי.די.בי בפתח

09.12.2014, 08:51 | אורי טל טנא

השבועות הקרובים, שבהם צפויה ליפול החלטה לגבי השליטה בכלל ביטוח, יהיו מכריעים עבור אי.די.בי פתוח. אמנם תיתכן דחייה של כמה חודשים לצורך בחינה נוספת של המצב, אך ההחלטה יכולה להיות גורפת ומיידית: הבעלים של אי.די.בי, מוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין, עשויים לקבל היתר שליטה; מנגד, נאמן החברה כלל ביטוח עשוי לדרוש למכור את המניות בפרק זמן קצר.

קראו עוד בכלכליסט

הסיבה העיקרית למניעת היתר השליטה היא ההון העצמי הנמוך של אי.די.בי פתוח, העומד על 361 מיליון שקל, לאחר המרת האופציות למניות. גם מצוקת הנזילות של אי.די.בי פתוח, אי־העמידה שלה בהתניות הפיננסיות של הבנקים, שהושעו זמנית בלבד, והשווי הנכסי הנקי השלילי שלה — יקשו את מתן ההיתר.

בהיעדר ההיתר, עלול להתחיל מחול שדים סביב אי.די.בי פתוח. הסיכוי לעלייה מהותית בשווי הנכסי הנקי של החברה באמצעות פרמיית שליטה על מכירת כלל ביטוח יקטן; המוטיבציה של בעלי השליטה להזרים כסף נוסף לחברה תפחת; ונושיה צפויים לנסות להשתלט עליה. כדי להימנע מתרחיש זה ולהגיע להסדר שיאפשר את פעילות החברה בשנה הבאה, על הצדדים לוותר על חלק מהאינטרסים שלהם.

מוטי בן משה ואדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן מוטי בן משה ואדוארדו אלשטיין | צילום: אוראל כהן מוטי בן משה ואדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן

 

הפתרון: עסקת חבילה

עסקת חבילה בין כל הצדדים עשויה לצמצם את הסיכון להידרדרות מהירה של אי.די.בי. על העסקה לכלול הסכמה של בעלי השליטה להזרמת 400 מיליון שקל במסגרת הנפקת זכויות מיידית, שתיעשה במחיר מניה נמוך בהרבה מהמחיר הנוכחי. יתר בעלי המניות ייאלצו להזרים בהנפקה זו 240 מיליון שקל. הממונה על הביטוח, דורית סלינגר, תסכים לדחות את ההחלטה לגבי השליטה בכלל ביטוח בשנה, שבמהלכה יתבהר מצבה העתידי של אי.די.בי פתוח. בתמורה יתחייבו בעלי השליטה להגבלת הדיבידנדים מכלל ביטוח לחלק קטן מהרווח שתציג. הבנקים ומחזיקי האג"ח יתחייבו שלא לפעול נגד אי.די.בי פתוח במהלך 2015, ולדחות את יישום ההתניות הפיננסיות ל־2016. מחזיקי האג"ח של דסק"ש, מצדם, יתחייבו שלא לפעול נגד החברה תמורת הבטחה שלא יחולק דיבידנד השנה.

עסקת חבילה שכזו תיצור חברה בעלת הון עצמי של מיליארד שקל, שווי נכסי נקי חיובי, וכשמרבית צורכי הנזילות של 2015 תושג עוד לפני תחילת השנה — יושג שקט תעשייתי בכל הגזרות. במצב זה בעלי השליטה מוותרים בעצם ההזרמה המיידית של הכסף, מחזיקי המיעוט — על ירידה חדה בערך של הצעת הרכש העתידי הצפויה למניות, הממונה על הביטוח תאפשר את התרחיש באמצעות מתן הארכה, הבנקים ומחזיקי האג"ח יוותרו על האפשרות להשתלט על החברה אם מצבה יחמיר. עדיין, מצב כל הצדדים ישתפר ביחס למצב כעת: השליטה תישמר בידי בעלי השליטה הנוכחיים, יישמר ערך למניות המיעוט ויהיה ערך להצעות הרכש העתידיות, שהסיכוי לביצוען יגדל. הזרמת הכסף תשפר את מצבם של מחזיקי האג"ח והבנקים.

מבחן ניהולי ראשון

ניתן להרחיב את עסקת החבילה, בהמרת ההתחייבות של בעלי השליטה לביצוע הצעות רכש בהזרמה ישירה של הון לתוך אי.די.בי פתוח, תוך מתן פיצוי נוסף למחזיקי המיעוט על הוויתור על הצעות הרכש. פיצוי אפשרי יהיה הנפקה של 60 מיליון מניות אי.די.בי פתוח שיועברו למחזיקי המיעוט — תמורה זהה למה שיקבלו אם בעלי השליטה יימנעו מרצונם מביצוע הצעות הרכש. הרחבה נוספת זו תגדיל מהותית את ההון העצמי של אי.די.בי פתוח, ואת יכולתה לעמוד באתגרים שעומדים בפניה.

בנקודת הזמן הנוכחית וכדי להימנע ממדרון חלקלק ומסוכן, אי.די.בי חייבת להניע מהלך. לאלת המזל חלק ניכר בכך שהגיעה למצב זה. כישלון ההנפקה של אדמה שבידי דסק"ש (40%) נובע בעיקר מתנאי השוק הנוכחיים ומעסקאות בעלי עניין שמקדמים השותפים הסינים של אי.די.בי. החולשה של סלקום נובעת מהתמורות בתחום התקשורת. ההפסדים של שופרסל נובעים מאי־הערכות בזמן לשינויים בענף רשתות המזון. נראה שבעלי השליטה הנוכחיים לא יכלו למנוע את אותן נפילות, אך כעת הם עומדים בפני המבחן הניהולי הראשון שלהם — צליחת המשבר. ועכשיו זה עדיין בידיים שלהם.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
אורי, אתה טועה ומטעה
המנטרה הזאת שבעלי האג''ח והבנקים ייקחו את החברה והמניות יהיו שוות 0 כזאת קלות, הוא חוסר ידע בצורה הכי לא מקצועית שיש, הצעת הרכש היא חוזה לכל דבר ועניין שמגובה בהחלטת בית משפט, וכן אם אלשטיין ובן משה לא יבצעו אותה הם מסתכנים באיבוד פיתוח, עכשיו, היפוטטית, בוא נניח שזה קורה ( והסיכוי לכל הוא מאוד נמוך) ופיתוח מגיעה למצב של הפרת תשלום מול בעלי האג''ח, למה לדעתך בעלי החוב ישתלטו על כל החברה?! פיתוח הוערכה על ידי מומחה בבית משפט שיש לה שווי של מיליארד שח, פלוס 1.1 מיליארד שהוזרם בנוסף לחברה. ובמקרה כזה בעלי המניות יבקשו את הגנת בית המשפט במצב של הקפאת הליכים, ואז אפשר להגיע להסדר חוב כולל אחר כך, שישאיר לבעלי המניות את הערך שפיתוח שווה לפי בית המשפט, שזה כ1.5 מיליארד שח! וזה עוד אחרי שהורדתי את הערך של אדמה ל0. אורי, אבקש את התיחסותך למצב זה אם אתה מכיר.
בן , רעננה  |  10.12.14
8.
בניין HSBC
בניין HSBC כבר רשום במאזני נכסים ובניין לפי ערך של 718 מיליון דולר. מכירה בערך דומה לא תיצור רווח ולא תעלה את ההון העצמי של החברה, אך תשפר את הנזילות של נכסים ובניין. ולכן תקל מעט על החברה בהעברת דיבידנדים לא מהותיים לדיסקונט השקעות. אך לא מדובר בהצפת ערך, כיוון והערך כבר רשום במאזני החברות.
אורי טל-טנא  |  10.12.14
6.
תשובות
אם מחזיקי מניות המיעוט לא יחתרו להסכמים חדשים עם בעלי השליטה האחרונים לא יתחייבו להזרמה כספית לפני קבלת אישור השליטה בכלל ביטוח. במצב זה המדרון הוא חלקלק מאוד. אי קבלת אישור שליטה בסוף החודש עלול להוביל לנסיגה של בעלי השליטה מההתחייבות להנקפת זכויות, ומכאן הדרך להשתלטות בעלי החוב קצרה. נכון, למחזיקי המניות יהיו עילות לתביעה על אי ביצוע ההתחייבויות. אבל קשה להעריך אם יקבלו מכך משהו. במקרה של ביטול הצעות הרכש מחזיקי המניות יקבלו מיידית את 60 מיליון המניות. הם יתבעו גם את היתר, אך ייקח זמן רב עד שיקבלו אותן, אם בכלל, ובמצב זה סביר שהחברה כבר תעבור לידי מחזיקי האג"ח והבנקים ולמניו לא יהיה ערך. הטענה שלי היא בדיוק כפי שעולה מרוח התגובות, גישה לוחמנית של מחזיקי המניות ועמידה שלהם לקבל כל פסיק שהובטח להם בהסכם תוביל בהסתברות גבוהה לתרחיש בו כולם יפסידו הכל.
אורי טל-טנא  |  09.12.14
לכל התגובות