אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירופה לא קונה התקציב השמח שאישרה יוון צילום: איי פי

אירופה לא קונה התקציב השמח שאישרה יוון

התקציב כולל גם הורדות מסים, אבל במועצה האירופית זיהו בו בור של 2.5 מיליארד יורו ויפעלו כדי לטרפדו

09.12.2014, 12:07 | שירות כלכליסט

הפרלמנט היווני אישר אתמול את התקציב לשנת 2015, שכולל גם הורדות מסים לראשונה מאז תחילת המשבר בגוש היורו. אלא שהתקציב האופטימי עלול להפוך לתיאורטי בלבד. הסיבה: הוא זקוק לאישור המועצה האירופית, שנמנית עם שלושת הגופים שהעבירו ליוון כספי חילוץ וזכו לכינוי הטרויקה. שני הגופים האחרים בשלישייה הם קרן המטבע הבינלאומית והבנק האירופי. ממשלת יוון ביססה את התקציב על תחזית צמיחה של 2.9% בשנה הבאה, זאת בהשוואה לשיעור צמיחה של 0.8% בלבד שצפוי השנה. בשנה שעברה התכווצה כלכלת יוון ב־3.9%.

יעד הגירעון שהציבה כלכלת יוון שאפתני במיוחד - 0.2% בלבד, זאת לעומת יעד גירעון של 1.9% בתקציב לשנה הנוכחית.

קראו עוד בכלכליסט

השראה מאירלנד

בנאום בפני הפרלמנט אמר ראש הממשלה אנטוניס סאמרס שהתקציב מסמל את הגחתה של יוון ממיתון בן שש שנים. "אנו מובילים את המדינה לעידן חדש שיקל על התושבים ושיעד הגירעון בו יצנח לאפס".

ואולם, תוכניות לחוד ומציאות לחוד. יוון לא תוכל לאשר את התקציב ללא אישור המועצה האירופית. המועצה, שחלקה במתן הסיוע ליוון עתיד להסתיים בסוף השנה, שוקלת להאריך את התוכנית בשישה חודשים. יוון, מנגד, דורשת הארכה של כמה שבועות בלבד, שלאחריהם, כך טוענת הממשלה באתונה, היא לא תזדקק לכספי החילוץ האירופיים. יוון מקווה שההשתחררות מתוכנית החילוץ תאפשר לה לעצור חלק מצעדי הצנע שנכפו עליה, ולכן תתאפשר גם הורדת המסים שמוזכרת בתקציב שאושר אתמול.

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

אלא שבמועצה האירופית סבורים שהתקציב שהציגה יוון לשנה הבאה שאפתני מדי והיא לא תוכל לעמוד ביעד הגירעון האפסי. לפי הערכת המועצה, החמצת יעד הגירעון תחייב את ממשלת יוון לערוך קיצוץ נוסף או להעלות מסים כדי לסגור את הפער הצפוי, שמוערך ב־2.5 מיליארד יורו.

המועצה, בגיבוי קרן המטבע והבנק האירופי המרכזי, דורשת ביצוע רפורמות נוספות בכלכלה היוונית שהממשלה נמנעה מהן עד עתה.

סאמרס הצהיר לראשונה על כוונותיו להשתחרר מתוכנית החילוץ כבר באוקטובר, כשהוא שואב השראה מפורטוגל ואירלנד, שתי מדינות אחרות באיחוד האירופי שהצליחו להפסיק את תוכנית החילוץ של המועצה האירופית לפני מועד סיומה. כדי להשתחרר מהתלות במועצה האירופית הודיע סאמרס שהוא יבקש תמיכה נוספת של 12 מיליארד יורו משותפה אחרת בטרויקה - קרן המטבע הבינלאומית, שחלקה בתוכנית החילוץ אמור להסתיים רק במרץ 2016. כמו כן הודיע סאמרס על כוונתו להנפיק איגרות חוב ממשלתיות נוספות כדי להשתחרר מהתלות במועצת אירופה.

התנגדות מבית

הצהרותיו של סאמרס עוררו פאניקה בקרב המשקיעים ויצרו אפקט הפוך: התשואה על אג"ח ממשלת יוון זינקה אז ל־8.8%. התשואה על האג"ח היווניות נעה כעת סביב 7%, נתון נמוך מהשיא של אוקטובר, אבל רחוק מאוד מ־5.5% - התשואה על האיגרות טרם ההצהרה של סאמרס.

אף ששרי האוצר של האיחוד האירופי ומועצת אירופה נפגשו אתמול, הם לא קיבלו החלטה על התקציב היווני והארכת תוכנית החילוץ.

נוסף על ההתנגדות המסתמנת מצד בריסל יש לממשלת יוון התנגדות מבית, שכן באופוזיציה טוענים שהתקציב יגרור בסופו של דבר קיצוצים וצעדי צנע נוספים. אלכסיס ציפרס, מנהיג סיריזה, המפלגה הגדולה באופוזיציה, אמר בנאום בפרלמנט: "המדיניות הקשוחה ביותר עוד לפנינו, ההרס עוד יבוא".

ברקע דבריו של ציפרס עומדת שאיפתו להפיל את הממשלה ולהביא לבחירות מוקדמות. ציפרס מתנגד לתוכנית החילוץ של הטרויקה וסבור שעל יוון לנקוט מדיניות מעודדת צמיחה להשגת הסדר לפירעון החוב הממשלתי שלה, שעומד על 174% ביחס לתוצר.

תגיות