אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"נציע לקבלנים שזכו במכרזים להצטרף לתוכנית מחיר מטרה באופן רטרואקטיבי" צילום: אוראל כהן

"נציע לקבלנים שזכו במכרזים להצטרף לתוכנית מחיר מטרה באופן רטרואקטיבי"

כך אומר ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל בכנס מחיר מטרה. נסים בובליל: "גם אם מחר בבוקר המנהל ישווק את הדירה הראשונה במסגרת מחיר מטרה, בפועל אנחנו נראה אותה רק בעוד שנה וחצי"

09.12.2014, 11:31 | דותן לוי

"אנו מתכננים להגדיל את היקף תוכנית 'מחיר מטרה' והשפעתה בטווח המיידי, כך שנצע לקבלנים שזכו במכרזים וטרם החלו לבנות להיכנס לתוכנית רטרואקטיבית. תוכנית זו תהיה רק ליזמים שיהיו מעוניינים בכך ולא נכריח אף אחד". כך אמר הבוקר ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל בכנס בנושא מחיר מטרה.

קראו עוד בכלכליסט

קנדל הוסיף כי הוא מקווה שהתוכנית תחזיר יציבות לשוק הנד"ן ותספק אופק ודאות לכל הצדדים. "אם אנחנו מסתכלים על עליית מחירי הדיור ב-5 השנים האחרונות היא החלה בירידת מחירי המניות ב-2008 והזיזה משקיעים לכיוון הנדל"ן. הצטרפו לזה גם ירידת ריבית דרמטית בעולם וגידול בשטח הדירה הממוצעת. העליה בביקוש עלתה מול היצע נמוך ולא היו שיווקים או תכנון וכידוע תהליך התכנון במדינת ישראל הוא לא בין היעילים בעולם ולכן זה אורך זמן רב להניע תוכניות. רק עכשיו ב-2014 אנחנו מתחילים לתפוס את חלק מהבעיות שנוצרו ב-2008. נדל"ן מגיב לציפיות באופן מיידי וזה מוציא את השוק משיווי המשקל בישראל, מחירי הדיור משמעותית גבוהים משיווי המשקל שלהם כך לפי קרן המטבע העולמית לפחות בכ-20%".

עוד אמר קנדל, כי הפתרונות לטווח הארוך והבינוני הם לאפשר גמישות בתגובה וזה מתאפשר על ידי מגוון פתרונות, למשל, הגדלה משמעותית של תכנון בשיווקים והתאמת היקף השיווקים להיקף האוכלוסיה באמצעות מודל שבונה עד 2035 את צרכי הדיור של המדינה בהתאם לאוכלוסיות.

פרופ פרופ' יוג'ין קנדל | צילום: עומר מסינגר פרופ

בנוגע למחירים אמר קנדל, "המחירים צריכים להתייצב לרמת שיווי משקל ואנחנו מצפים שגם מכירות בשוק היד שניה יתייצבו בהתאם, אנחנו מנצלים את הכוח של הממשלה לשיווק נרחב. מחיר המטרה שונה ממחיר למשתכן כקונספט. מחיר למשתכן נועד להקל על אוכלוסיות מסוימות מאד באמצעות סובסידיה ואילו מחיר המטרה נועד להוריד את מחירי הדיור כשיווי משקל כלומר לא לקבוצה כזו או אחרת. אנחנו מוכנים לממן את זה ולהוריד את מחירי הקרקע. בהתחלה אנשים לא יאמינו לנו וירוצו ובהתחלה יהיו הגרלות. אם הם יעשו את זה מי שמוכר במחיר השוק ידרש להוריד מחיר כדי להתחרות".

קנדל התיחס בדבריו לתזזיתיות בתוכניות הנדל"ן של השנים האחרונות כשאמר, "הממשלה צריכה נחישות והתמדה לאורך זמן כדי שהציבור יאמין לזה, בהתחלה תהיה התנפלות מסוימת ואני מקווה שזה יפתר כשיבינו שזה הנוהל הקבוע של שיווקים. המלצנו על מכרז משולב שיאפשר הורדת אחוז יחידות הדיור באזורים בהם הקרקע זולה. כך, גם אם מחיר הקרקע יגיע לאפס המכרז לא יפול. בשנה הקרובה אנחנו צופים עודף ביקוש למכרזים האלה".

"ירידת מחירים - אולי בעוד 3 שנים"

"חשוב להסביר לציבור שאולי בעוד 3 שנים, אם תוכנית מחיר מטרה תצא לפועל, יש סיכוי שהמחירים ירדו", אמר נסים בובליל נשיא התאחדות בוני הארץ בכנס. "תוכנית מטרה היא תוכנית טובה. זוהי הפעם הראשונה שממשלת ישראל החליטה לוותר על הכנסות המדינה. בשנים האחרונות אנחנו שומעים הצהרות אבל לא רואים מעשים בפועל. 'סוף נובמבר מע"מ אפס יעבור' הצהירו שוב ושוב ובפועל: אין ממשלה, אין מע"מ אפס ואזרחים שהיו אמורים לקבל את ההטבה עומדים כעת מול שוקת שבורה. זה הקפיא את השוק, עצר את הצמיחה וכעת אנו בצמיחה השלילית עם הפסדים של 6 מיליארד שקלים למדינה. אנחנו בהתאחדות מבקשים להפסיק עם ההצהרות ולצאת למעשים. המבחן האמיתי יהיה בביצוע התוכנית".

נסים בובליל , צילום: בועז אופנהיים נסים בובליל | צילום: בועז אופנהיים נסים בובליל , צילום: בועז אופנהיים

לדבריו, "גם אם מחר בבוקר המנהל ישווק את הדירה הראשונה בפועל, אנחנו נראה אותה רק בעוד שנה וחצי. שלב התכנון והוצאת היתרי בנייה לוקחים זמן וצריך להבהיר, שזה תלוי ברשויות המקומיות", אמר בובליל והוסיף, "אני לא יודע מי יהיה שר השיכון הבא ויכול להיות שיהיה לו אג'נדה אחרת ואולי בעיניו מחיר מטרה לא תהיה נכונה. כל כמה שנים קם ראש ממשלה חדש, שרים חדשים הרוצים שהמעשים ירשמו על שמם. התפקיד של השר החדש יהיה לשווק ולהעלות את ההיצע. כל דבר אחר הוא פתרון חלקי. הקבלנים יודעים לבנות דירות ב-750 אלף שקלים וגם להרוויח ואין שום סיבה בעולם שלא יציפו את השוק בקרקעות, כך שאנו נוכל לבנות ולענות על המחסור בהיצע. אנו נוכל להגיע למחיר דירה סביר ונמוך אם יציפו קרקעות במחיר שזוג יכול לרכוש אותה ולא להשתעבד להם".

בובליל התיחס גם להצעת החוק שתקל על קבלנים וספקים שעובדים עם הרשויות וזאת על רקע פיזור הכנסת אמש "במשך שנים רבות, כל הגורמים בממשלת ישראל מדברים על עסקים קטנים ובינוניים, כולם קוראים לעזור לעסקים הללו שהם מנוע הצמיחה של המשק הישראלי. הם מספקים את הסחורה, אך כשמגיעים לתשלום, הם נאלצים לחכות לפעמים גם 180 ימים ואף יותר לגורמים המוניציפליים. בימים אלה חוק מוסר תשלומים מונח על שולחן כנסת ישראל ושם הוא יישאר לצערי שבהוראת ראש הממשלה, החליטו להקפיא את החוק, תוך כדי שהם נושאים את דגל העסקים הקטנים והבינוניים ומבטיחים לדאוג להם".

"קנו דירות מחוץ למרכז"

בנצי ליברמן מנהל רשות מקרקעי ישראל העריך כי התוכנית תספק מענה לצרכי הדיור של תושבי המדינה אך קרא לצעירים לרכוש דירות גם מחוץ למרכז, "אני קורא לצעירים להגיע למקומות כמו קרית גת וחריש שם אתם יכולים למצוא דירה לא ב-149 משכורות אלא ב-85 משכורות. זה פיתרון מוחשי שקורה מחר בבוקר".

מנכ"ל משרד הבינוי שלמה בן אליהו הסביר כי בחלק מהמכרזים מספר הדירות שיצא במחיר מטרה יעמוד על 60%-70%. לגבי קהלי היעד אמר, "במקרה של מחיר מטרה אין קהל יעד מוגדר גם אדם עשיר או כזה שאבא שלו עשיר אך הוא חסר דירה רשאי לגשת למחיר מטרה וגם משדרגי דיור כלומר משפחות (גם בלי ילדים) שרוצות לעבור דירה זכאיות לגשת תוך התחיבות למכירת הדירה בתוך 12 חודשים. ההיצע נכון לעתה לא מספיק לביקוש ולכן הכל יחטף ".

עוד אמר אליהו כי התוכנית לא תאפשר שדרוג של מפרטי הדירות, "לקחנו מפרטים מהרבה חברות כדי למנוע את השדרוגים בהמשך. הדבר הזה הגיע מתוך שיחה עם הקבלנים כי הבנו שנושא השדרוגים מעכב את מסירת הדירות, אבל אם נראה שזה לא עובד טוב נתקן".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מחיר מטרה
צריך לנתק את משאב הקרקע ממשאב הבניה לחלוטין, ולא רק לסלק את הקרקע כגורם מעלה ערך, אלר גם להוציא רווח יזמי חזירי החוצה מהתמונה: צריך ליצור מסגרת שבה הקרקע ניתת לשימוש הרוכשים , ווהקשר ביו הרוכשים וחברת הבניה הוא ישיר וללא תיווך יזמי: עבור השימוש בקרקע ישלמו סכום נומינאלי למדינה: עבור הבניה ישלמו סכום הוגן לחברת הבניה וכך ירד המחיר: במכירה- יימכר המבנה, ללא ערך קרקע: עליית ערך ללא מיסוי תותר בגין תשלומי משכנתא, השקעות בנכס , ודד: כל היתר ימוסה (מס רווחי הון) מהרווח שאינו משקף עלות משכנתא ומדד יילקח מס במדרגות: ככל שהעליה קטנה יותר- מס רווחי ההון קטן יותר: שקיפות מלאה לגבי עלויות בכל שליו תביא לשוק בעל מידע מקסימאלי. החלטות מושכלות של צרכני דיור תאפשרנה עליות מתונות וריאליות ולא נסיקה תלולה של מחירים.
משכנת  |  09.12.14