אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפט המשיך בנפילה -  נחלש ב-3.6% ונקבע על 57.81 דולר לחבית צילום: שאטרסטוק

הנפט המשיך בנפילה - נחלש ב-3.6% ונקבע על 57.81 דולר לחבית

השבוע איבד הנפט בסך הכול 12% ממחירו. ברקע, הודעת סוכנות האנרגיה הבינלאומית לפיה הביקוש לנפט ב-2015 צפוי להיות החלש ביותר זה 12 שנה. בורסת לונדון התרסקה היום ב-2.5% - הירידה השבועית החדה מאז ספטמבר 2011

12.12.2014, 21:51 | שירות כלכליסט

הנפט, שננעל אתמול (ה') על פחות מ-60 דולר לחבית - שפל מאז קיץ 2009 - המשיך לאבד גובה גם היום: הנפט מסוג קרוד נחלש היום ב-3.6% ונקבע על 57.81 דולר לחבית בבורסת הסחורות של ניו יורק. במהלך המסחר ירד מחירו לרמה של 57.34 דולר לחבית. בסיכום שבועי נחלש הנפט ב-12%.

בתוך כך בורסות אירופה ננעלו בירידות שערים - בורסת לונדון איבדה 2.5% - הירידה השבועית החדה מאז ספטמבר 2011. הזהב איבד 0.3% ונקבע על 1,222.5 דולר לאונקיה.

הירידות היום נרשמו על רקע הודעת סוכנות האנרגיה הבינלאומית לפיה הביקוש לנפט ב-2015 צפוי להיות החלש ביותר מזה 12 שנה, והוא יגדל ב-900 אלף חביות ביום - 230 אלף חביות פחות ליום מהתחזית הקודמת מנובמבר - לרמה של 93.3 מיליון חביות ביום. לפי התחזית, ההיצע מספקיות שאינן חברות אופ"ק יגדל. ההיצע שיגבר על הביקוש עלול להפעיל לחצים על קיבולת האחסון של מספר ספקיות הפט לקראת אמצע השנה הבאה, כך נמסר מהסוכנות.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

הסוכנות קיצצה את התחזיות שלה בשל ירידת המחירים הפוגעת במדינות יצרניות הנפט. רוב הקיזוז בתחזיות לשנה הבאה נובע מהמצב ברוסיה ששם הסנקציות מעכבות את הצמיחה הכלכלית. מחירי הנפט מסוג ברנט נמוכים מדי בכדי להשיג איזון תקציב בקרב 10 מבין 12 חברות אופ"ק, כך על פי נתונים שבידי בלומברג.

הסוכנות חתכה את האומדנים שלה לגבי כמות הנפט הנדרשת מאופ"ק כדי לאזן את השוק בשנה הבאה ב-300 אלף חביות ליום. ארגון המדינות יצרניות הנפט ייאלץ לשאוב 28.9 מליון חביות ליום בממוצע ב-2015.

אירופה מגיבה לירידה בנפט

בתוך כך בורסות אירופה ירדו היום, כאשר מניות הכרייה הובילו את ההפסדים. כל 19 קבוצות התעשייה זאת על רקע נתוני הייצור של סין בנובמבר שהיו נמוכים מתחזיות הכלכלנים, וכן עלייה קלה של 0.1% בייצור התעשייתי בגוש היורו באוקטובר. זאת לעומת תחזית לעלייה של 0.2%. עד כה איבדו השבוע המניות אירופה 4%, בין היתר על רקע היחלשות הנפט.

הפסקת חשמל במרכז בקרת הטיסה בסוואנוויק (swanwick), הנמצאת דרומית ללונדון, גרמה לתקלה במערכת המחשבים, והמפעילים המקומיים לא הצליחו להחזיר אותה לפעולה ממצב שינה אליה היא נכנסת אוטומטית בשעת תקלה. כתוצאה מכך נרשמים עיכובים משמעותיים בטיסות ללונדון ודרום אנגליה.

דאקס פוטסי קאק

מדד ASE של יוון הידרדר ב-20% בשלושה הימים האחרונים ורושם את הירידה הגדולה ביותר בתוך שלושה ימים מאז 1987. ירידה זו חלה על רקע חששות לגבי האפשרות שבחירות לפרלמנט ביוון יפתחו את הדלת למנהיגות המתנגדת לצעדי הצנע במדינה.

יוון. המשקיעים פוחדים יוון. המשקיעים פוחדים יוון. המשקיעים פוחדים

העלייה השנתית במדד Stoxx Europe 600 התקזזה ל-2.7% בסך הכול, מאז שרשם שיא ב-5 לדצמבר. אז היתה זו רמתו הגבוהה ביותר מזה שבע שנים, על רקע ספקולציות שהבנק המרכזי של אירופה ישקול לאמץ תוכנית הקלה כמותית במפגש קובעי המדיניות המתוכנן לינואר. בתוך כך הרובל הרוסי הגיע היום לשפל היסטורי לאחר שאיבד 2.96% לרמה של 57.4 רובל לדולר. הבנק המרכזי של רוסיה רכש מט"ח - דבר שחיזק את שער המטבע - אך הוא נחלש מחדש.

מגמה חיובית ברוב בורסות אסיה

רוב בורסות אסיה רשמו היום מגמה חיובית בעקבות העליות אמש בוול סטריט ונתוני המכירות הקמעונאיות החיוביים שפורסמו בארה"ב. גם בורסות אסיה הושפעו מהירידות במחירי הנפט.

ניקיי האנג סנג שנגחאי 

מדד MSCI אסיה עולה ב-0.3% לקראת ירידה שבועית של 2%. זאת על רקע התחזקות במניות היפניות לקראת הבחירות הכלליות שייערכו במדינה מחרתיים, לאחר שראש הממשלה שינזו אבה קרא למשאל עם בנוגע למדיניותו הכלכלית. מדד הטופיקס עלה ב-0.2% ואילו מדד הניקיי עלה ב-0.7%. מדד קוספי של דרום קוריאה הוסיף 0.3%. שנגחאי עלתה ב-0.4%. האנג סנג ירד ב-0.3% ורשם את הירידה השבועית החדה מאז חודש מרץ, אך המדד העוקב אחרי ביצועי המניות הסיניות עלה ב-0.2%. סינגפור עלתה ב-0.5%.

שינזו אבה, צילום: בלומברג שינזו אבה | צילום: בלומברג שינזו אבה, צילום: בלומברג

נפילתו של הנפט הוחרפה בשל ההנחות הגדולות שמציעות שלוש החברות הגדולות באופ"ק - סעודיה, עיראק וכווית - על ייצוא נפט לאסיה. אמנם מהלך זה פוגע ביצרניות נפט אחרות ומלבה חששות בקרב בנקים מרכזיים לגבי אינפלציה אולם הוא גם מותיר יותר כסף בכיסו של הצרכן הפרטי בארה"ב, שם נרשמת עליה בתעסוקה והפד בוחן את התזמון של העלאת ריבית אפשרית.

"הצניחה במחירי הנפט תסייע בעיקר לצרכניות הנפט העיקריות כגון ארה"ב, הודו ואינדונזיה, ובה בעת תזיק למדינות כגון רוסיה ומדינות המזרח התיכון. לגבי יפן ומדינות אירופה החוששות מדיפלציה, הירידה במחירי הנפט תעניק להם מרווח פעולה להקלה אגרסיבית של המדיניות המוניטארית שלהם", כך אמר לבלומברג הונג סונג לי, אנליסט סחורות בסמסונג פיוטרס ( Samsung Futures ) בסיאול.

תגיות