אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לקראת טלטלה? קריאה אחרונה לבעלי השליטה בבנקים

לקראת טלטלה? קריאה אחרונה לבעלי השליטה בבנקים

שלושה גרעיני שליטה בשני בנקים יצטרכו להחליט האם להמשיך להחזיק בבנק או לבחור בצד הריאלי

14.12.2014, 07:22 | תומר ורון

מערכת הבנקאות עשויה לעבור טלטלה בעקבות חוק הריכוזיות, כאשר שלושה גרעיני שליטה בשני בנקים יצטרכו להחליט האם להמשיך להחזיק בבנק או לבחור בצד הריאלי: הבנק הראשון הוא הבינלאומי, צדיק בינו ומשפחות ליברמן ואבלס הם בעלי השליטה בבנק וגם בחברת הדלק פז.

כיום מחזיק בינו (באמצעות בינו הון) ב־38.3% מחברת האחזקות פיבי, ומשפחות ליברמן ואבלס ב־31.3%. פיבי מחזיקה ב־48.3% ממניות הבינלאומי, כך שבשרשור הם מחזיקים ב־33.8%. הבינלאומי הוא הבנק עם מדיניות חלוקת הדיבידנדים הנדיבה ביותר - 50% מהרווח הנקי. ב־2014 חילק לבעלי המניות דיבידנדים של 285 מיליון שקל.

במערכת הבנקאית לא יודעים לזהות את הכיוון שבינו יפנה אליו בעקבות חוק הריכוזיות, ונראה כי עבורו כל האופציות על השולחן, כולל מכירת שתי אחזקותיו המרכזיות.

צדיק בינו צדיק בינו צדיק בינו

פיבי נמצאת מאז תחילת שנת 2013 בדיונים מול הפיקוח על הבנקים כדי לתקן את היתר השליטה כך שהשותפים יוכלו להחזיק באופן ישיר בבנק הבינלאומי, אך בשבוע שעבר פרסמה החברה הודעה עמומה לפיה המגעים הסתיימו במה שנראה כהתנגדות של בנק ישראל לשינוי.

הבנק השני שעומד במוקד הוא בנק מזרחי טפחות: גרעין השליטה שבו מוחזק בידי משפחת ורטהיים (21.94%) ומשפחת עופר (22%). משפחת ורטהיים היא גם בעלת השליטה בחברה המרכזית למשקאות שהוגדרה כתאגיד ריאלי משמעותי, ובזכיינית הטלוויזיה קשת.

מזרחי טפחות, הבנק השלישי בגודלו בישראל, נהנה בשנים האחרונות מהביצועים הגבוהים ביותר במערכת מבחינת התשואה על ההון, אך בשוק מעריכים כי ורטהיים יישאר עם אחזקתו הריאלית שמזוהה יותר כאחזקתו העיקרית.

בגרעין השליטה השני בבנק מחזיקה משפחת עופר בראשות ליאורה בכ־22% מהמניות, והיא גם בעלת השליטה הבלעדית בענקית הקניונים מליסרון. גם כאן, בדומה למשפחת ורטהיים, הערכות ראשוניות בשוק הן שעופר תחליט להישאר בחברה הראשית שבבעלותה.

חלק מרכזי בשיקולים של בעלי השליטה הוא הרגולוציה, שכן הבנקים הם תאגידים מפוקחים על ידי בנק ישראל. במערכת הבנקאית טוענים כי הפיקוח הקפדני הקטין בשנים האחרונות את האטרקטיביות שברכישת בנקים בישראל ומעריכים כי מודל הבנקאות מתקדם לכיוון בנקים ללא גרעין שליטה. כיום יש בישראל שני בנקים במודל הזה - לאומי ודיסקונט. בנק ישראל הטיל מגבלות על רמת האחזקות בבנקים כאלה שלפיהן אסור לגוף להחזיק יותר מ־5% ממניות הבנק. האפשרות שבעלי השליטה שכן יחליטו להיפרד מאחזקותיהם בבנק יפזרו את המניות לציבור נראית ריאלית, אך גם פיזור לציבור הרחב לא יהיה קל: יש כיום לא מעט מניות בנקים שעומדות על המדף ומאז תחילת השנה מדד הבנקים רשם ירידה של כ־2%.

תגיות