אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קביעת מדיניות בכלכלה מפולגת

קביעת מדיניות בכלכלה מפולגת

חוסר אחידות יכתיב את המגמות בכלכלה הגלובלית ב־2015 ויצריך שיתוף פעולה רחב של אנשי מקצוע ופוליטיקאים במדינות השונות

15.12.2014, 09:41 | מוחמד אל־עריאן

מילת המפתח של הכלכלה הגלובלית בשנה הבאה תהיה "פילוג". היא תשתלב היטב בתיאור מגמות, מדיניות וביצועים. ככל שתחלוף השנה, כך יהיה קשה יותר להתעלם מהפילוגים, וקובעי המדיניות יצטרכו לקבל החלטה: להתגבר על המכשולים שמעכבים פעולה אפקטיבית, או להסתכן בטלטלה בכלכלותיהם.

הלך הרוח בכלכלה הגלובלית יוכתב בידי ארבע קבוצות של מדינות. הראשונה, בהובלת ארה"ב, תיהנה משיפור מתמשך בביצועים הכלכליים. שוק התעסוקה במדינות הקבוצה הזו יתחזק, כשיצירת המשרות תלווה גם בעלייה בשכר. אי־השוויון בחלוקה של פירות הצמיחה יהיה קטן יותר מאשר בשנים האחרונות, אף שמי שירוויח בגדול ובצורה בלתי פרופורציונלית יהיו עדיין העשירים ביותר.

קבוצת המדינות השנייה, וסין בראשן, יתייצבו בשיעורי צמיחה נמוכים יותר מאלו שהן היו רגילות אליהם, וימשיכו לבצע שינויים מבניים שיהפכו את הצמיחה לבת־קיימא יותר בטווח הארוך. במקביל, הן ינסו להעלות את הצריכה בשווקים הפנימיים, לשפר את מסגרת הרגולציה ולחזק את המגזר הפרטי.

קבוצת הבלתי צפויות

בראש הקבוצה השלישית תעמוד אירופה. הקבוצה הזו תמשיך להיאבק בקיפאון הכלכלי שמצית בחלק מהמדינות אי־יציבות חברתית ופוליטית. צמיחה חלשה, כוחות דפלציוניים והררי חובות ירחיקו את המשקיעים ממדינות הקבוצה הזו. האבטלה בהן תמשיך להיות גבוהה, במיוחד בקרב צעירים.

הקבוצה האחרונה היא קבוצת "הבלתי צפויות", שלא ניתן להתעלם מגודלן ומהשפעתן. מדינה כזו היא רוסיה, שמתמודדת עם מיתון מעמיק, מטבע חלש ובריחת הון. הנשיא ולדימיר פוטין יצטרך להחליט אם לשנות את הגישה שלו כלפי אוקראינה ולשתף פעולה עם המערב כדי להביא להסרת הסנקציות על מדינתו.

מימין:  נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא סין שי ג מימין: נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: איי פי, איי אף פי מימין:  נשיא ארה"ב ברק אובמה ונשיא סין שי ג

ברזיל היא דוגמה אחרת למדינה בלתי צפויה. אחרי שכמעט הפסידה בבחירות השנה, הנשיאה דילמה רוסף אותתה שהיא מוכנה לשפר את הניהול המאקרו־כלכלי ולהקטין את מעורבות הממשלה במשק. אם רוסף תבצע מהלך כזה בצורה מוצלחת, ברזיל תצטרף אל מקסיקו כעוגן נוסף של יציבות באמריקה הלטינית.

למרבה המזל, ישנן דרכים לוודא שהפילוגים של 2015 לא יובילו לקטסטרופות כלכליות ופיננסיות. מרבית הממשלות, במיוחד באירופה, יפן וארה"ב, מחזיקות בכלים שיאפשרו להן להפיג את המתיחות הגואה תוך שהן מביאות לניצול הפוטנציאל של כלכלותיהן.

השלכות מרחיקות לכת לאי־עשייה

ההימנעות מהשלכות הפילוג היא לא שאלה של קביעת מדיניות. גם כך כבר קיימת הסכמה רחבה בין כלכלנים על הצעדים שיש לנקוט ברמה הלאומית, האזורית והגלובלית. מדובר, אפוא, בשאלה של הטמעת הצעדים הללו. כדי לעשות זאת בצורה מוצלחת צריך שיתוף פעולה איתן ומתמשך של הדרגים הפוליטיים.

הלחץ על קובעי המדיניות להתמודד עם סיכוני הפילוג יגדל בשנה הבאה. ההשלכות של אי־עשייה יגיעו גם הרבה מעבר ל־2015.

הכותב הוא היועץ הכלכלי של קבוצת אליאנץ ויו"ר המועצה לפיתוח גלובלי של נשיא ארה"ב ברק אובמה. פרוג'קט סינדיקט 2014, מיוחד לכלכליסט

תגיות