אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פוליסות החיסכון צומחות, אבל אפילו האוצר לא יודע בכמה צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

פוליסות החיסכון צומחות, אבל אפילו האוצר לא יודע בכמה

המוצר הלוהט של ענף הביטוח צמח במחצית הראשונה של השנה ב־3 מיליארד שקל, להיקף נכסים מנוהל של 11 מיליארד שקל. בכמה צמחה הפעילות הבלתי שקופה הזו של חברות הביטוח במחצית השנייה? האוצר דורש לקבל לידיו את הנתונים

15.12.2014, 06:55 | רחלי בינדמן

פוליסות החיסכון של חברות הביטוח גייסו במחצית הראשונה של 2014 סכום עתק של 3 מיליארד שקל, המהווים כשליש מהיקף הנכסים המנוהלים שלהן - כך נודע ל"כלכליסט".

על פי הערכות, תעשייה זו, שהגיחה לאוויר העולם לפני כארבע שנים בלבד, מנהלת נכון לסוף המחצית הראשונה נכסים בהיקף של יותר מ־11 מיליארד שקל. אולם, אין כיום בנמצא נתונים מדויקים על היקפי הנכסים המנוהלים בפוליסות הללו. ל"כלכליסט" נודע כי אגף שוק ההון באוצר פנה לחברות הביטוח בדרישה לקבל את נתוני הנכסים והגיוסים כמו גם את דמי הניהול הממוצעים בפוליסות החיסכון, בנפרד ממסלולי ביטוחי המנהלים. ברשות האוצר נתונים חלקיים רק על המחצית הראשונה של 2014. מדובר בחוסר שקיפות למול המתחרה המשמעותית, תעשיית קרנות הנאמנות, המפוקחת על ידי רשות ני"ע.

המשקיע בקרנות הנאמנות מקבל מידע שוטף בנוגע להיקף הנכסים בכל אפיק השקעה ולדמי הניהול הממוצעים בו, ונהנה מייעוץ בנקאי המבוסס על דירוג הקרנות. מנגד, המשקיע בפוליסות החיסכון אינו יודע כמה כסף מנוהל על ידי הגופים המתחרים, לאן מנותבים רוב הכספים, ומה דמי הניהול הממוצעים הנגבים על ידי חברת הביטוח השונות. מי שמשווקים לו את המוצר הם פעמים רבות סוכני ביטוח שהעמלה שלהם עולה ככל שדמי הניהול שמשלם הלקוח גבוהים יותר.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

נתונים חלקיים בלבד

באתר משרד האוצר "ביטוחנט" מוצגים נתונים חלקיים בלבד על פוליסות החיסכון. חלק מחברות הביטוח מציגות בנפרד את נתוני פוליסות החיסכון שלהן, אך רוב החברות הגדולות, כמו מגדל, הראל וכלל, מצניעות את הנתונים על פוליסות החיסכון בתוך הנתונים שהן מחויבות להציג במסלולי ביטוח המנהלים שלהם, כלומר בחיסכון ארוך הטווח. ההסבר לתופעה זו הוא שהכספים בפוליסות החיסכון של מגדל והראל מופנים למסלולים הקיימים שלהן בביטוחי המנהלים. מכאן שאין דרך לדעת מה היקף הנכסים שמנהלות אותן חברות בפוליסות החיסכון, ובטח שלא במסלולים השונים.

דמי ניהול גבוהים

בשבוע שעבר הביא "כלכליסט" את הנתונים שבכל זאת מוצגים באתר "ביטוחנט", שמהם עלה כי רוב הכספים בפוליסות החיסכון מושקעים במסלולים סולידיים עם פוטנציאל תשואה נמוך (מסלולי אג"ח), בדמי ניהול ממוצעים של 1.5%, הגבוהים ב־50% מדמי הניהול הנגבים בקרנות נאמנות מקבילות. מדובר בדמי הניהול הממוצעים נכון ל־2013. אלא של"כלכליסט" נודע, מנתונים שכבר נאספו על ידי האוצר, כי ממוצע דמי הניהול נמצא במגמת ירידה ועומד כעת על 1.24%. עוד התברר כי דמי הניהול, להבדיל מבקרנות הנאמנות, כלל אינם קשורים למסלול שבו בחר הלקוח, והם עומדים סביב הממוצע גם במסלולים הסולידיים וגם במסלולים מוטי המניות.

פוליסות חיסכון

 

  • סך כספים מנוהלים נכון למחצית הראשונה 2014:

11 מיליארד שקל

  • גיוסים במחצית

הראשונה של 2014:

3 מיליארד שקל

  • דמי ניהול ממוצעים: ב־2013 עמדו על 1.5%. ב־2014 ירדו ל־1.24%. אין הבדל בדמי הניהול בין מסלול סולידי למסלול מנייתי, ואלו תלויים בעיקר בכוח המיקוח של החוסך

  • לאן מנותב הכסף:

מתחילת השנה בעיקר

למסלולים כלליים בעלי חשיפה של 30% למניות. כספים ותיקים מושקעים בעיקר במסלולים מוטי אג"ח

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הכתבה אינה חושפת את כל היתרונות
בכתבה מציינים את דמי הניהול שבפועל ניתן לקבל פחות מקרנות הנאמנות או קופות הגמל . יש יתרון ברור שאין עמלות ניהול בנקאיות , אין דמי שמירת נ"ע . וניתן לעבור מסלולים ( בפועל כמעט ואין תזוזה ) . כשהתשואות דומות לקרנות הנאמנות / קופות הגמל . מקווה שהמפקחת לא תמשיך ותקלקל עוד אמצעי חסכון .
דן , מרכז  |  15.12.14
3.
אין הגיון בפוליסת חסכון סולידית
למעט אם מדובר בהורדת סיכון לפרק זמן מוגבל(יכול להיות גם שנה שנתיים). פוליסות חסכון מתחייבות כלפי לדמי הניהול, ללא קשר למסלול ההשקעה, ואני יכול להחליף מסלולים ותמהילים ללא אירוע מס. זה מכשיר מעולה, אבל צריך להשתמש בו נכון. צריך לעשות משא ומתן ולקבל כמה הצעות (כי אין הבדלים בתשואה לאורך זמן). ובניגוד לפנסיה/קרן השתלמות אין קושי לנהל משא ומתן עצמאי כי אין מעסיק ואין שירותי סליקה מסובכים, אני לבד מחליט איפה ישב הכסף שלי. אני קיבלתי דמי ניהול של 1% בהפקדה חודשית של כמה מאות שקלים בלבד. ויתכן שיש עסקאות זולות יותר(בסכום חד פעמי של עשרות אלפי שקלים הציעו לי גם 0.5%). בקרן נאמנות, אין משא ומתן, ואין חשיבות לגובה ההשקעה.
מאיר , נתניה  |  15.12.14