אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוכשי דירה במחיר מטרה יוכלו להחזיק דירה קודמת למשך שנה צילום: איתמר סיידא

רוכשי דירה במחיר מטרה יוכלו להחזיק דירה קודמת למשך שנה

משפרי דיור שירכשו דירה במחיר מטרה יוכלו להחזיק את דירתם עד 12 חודשים מקבלת טופס אכלוס לדירה החדשה, נשקל קנס של 250 אלף שקל על רוכש שינצל התוכנית לרעה. האוצר: יש לתת עדיפות לרוכשי דירה ראשונה. בינתיים התוכנית תקועה

15.12.2014, 06:54 | דותן לוי

במשרד הבינוי מחפשים מנגנון שימנע מעשי רמאות וניצול לרעה של תוכנית מחיר מטרה, ובוחנים אפשרות להטיל קנס של כ־250 אלף שקל על משפרי דיור שירכשו דירה במסגרת התוכנית ולא ימכרו את דירתם הקיימת בתוך 12 חודשים.

קראו עוד בכלכליסט

בתוכנית נקבע כי משפרי דיור יידרשו למכור את דירתם הקיימת תוך 12 חודשים מהרגע שבו קיבלו טופס אכלוס (טופס 4) לדירה החדשה, אך טרם נקבע מנגנון שיאכוף זאת או קנס שיוטל עליהם. במסגרת הדיונים הועלה כאמור הרעיון להטיל קנס של כ־250 אלף שקל, שהוא גובה ההפרש הממוצע בין מחיר דירה רגילה לבין זו שירכשו במחיר מטרה ודומה לקנס שיוטל על רוכשי דירה ראשונה שימכרו את דירתם בטרם חלפו 5 שנים.

מלחמה על חלקם של משפרי הדיור בתוכנית מחיר מטרה

תוכנית מחיר מטרה כבר אושרה במועצת מקרקעי ישראל ובימים האחרונים הושגו הסכמות עם האוצר לגביה, אבל עדיין יש ניסיון אחרון לשנות סעיפים בתוכנית. כצפוי, התוכנית לא הגיעה אתמול לאישור הממשלה, והדיונים בה יימשכו במהלך השבוע הקרוב על ידי הצוותים המקצועיים במשרדי האוצר והבינוי ויכללו בין היתר את הראל לוקר ממשרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד השיכון שלמה בן אליהו וסגן ראש אגף התקציבים באוצר ערן ניצן.

עיקר המחלוקת כעת נסובה סביב משקלם של משפרי הדיור במסגרת התוכנית – באוצר מבקשים להמעיט ככל שניתן את חלקם בתוכנית מחיר מטרה, ובקרב אנשי משרד הבינוי, הנתמכים על ידי יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל, אין להגביל מראש את מספר משפרי הדיור ויש לאפשר לכולם לגשת למכרזים ללא הגבלה.

תוכנית מחיר מטרה החלה את דרכה ללא חלוקה בין משפרי הדיור לזוגות הצעירים והמכרזים תוכננו להיות פתוחים לכולם. היעדר ההגבלה לפלח שוק מסוים נבעה בין היתר מכך שגם תוכנית 0% מע"מ היתה בתמונה. משזו בוטלה, במשרד האוצר התנו את תמיכתם במחיר מטרה במספר תנאים, ובהם הגבלת חלקם של משפרי הדיור בתוכנית, שקודם לכן היו קהל היעד המרכזי של התוכנית.

במסגרת הסכמות שהושגו לפני כשבוע נקבע כי חלקם של משפרי הדיור יהיה קטן משמעותית מזה של רוכשי דירה ראשונה ויעמוד על 30% בלבד, אלא שבמשרד הבינוי טרם ויתרו על הסעיף הזה.

ערן ניצן, סגן ראש תקציבים והאחראי על הנדל"ן, צילום: ענר גרין ערן ניצן, סגן ראש תקציבים והאחראי על הנדל"ן | צילום: ענר גרין ערן ניצן, סגן ראש תקציבים והאחראי על הנדל"ן, צילום: ענר גרין

במשרד הבינוי טוענים כי מדובר בנושא עקרוני וזו הסיבה שהעדיפו לדחות את הדיון בתוכנית בישיבת הממשלה ולנסות להגיע להבנות חדשות עם אנשי האוצר ומשרד ראש הממשלה.

במשרד הבינוי אומרים כי במידה ובתוך שבוע לא יגיעו להבנות חדשות, התוכנית תאושר כפי שאושרה במועצת מקרקעי ישראל האחרונה ובכל מקרה היא לא תתעכב ומכרזים ראשונים צפויים בעוד שבועיים. ההערכה כי לא ייגרם עיכוב נובעת בין היתר מכך שהמכרזים אורכים זמן ולאחר השיווק יש כ־2–3 שבועות שבהם הקבלנים רוכשים את חוברת המכרז ועוד כשבועיים לפחות עד לסגירת הזוכה .

באוצר רוצים לתת עדיפות לרוכשי דירה ראשונה

העיקרון שעומד מאחורי התנגדות אנשי הבינוי הוא בתפיסת השפעתה של תוכנית מחיר מטרה. כפי שרואים זאת במשרד הבינוי, מדובר בתוכנית שמטרתה להשפיע ולהוריד את מחירי הדירות ולכן לא באמת משנה מי ירכוש את הדירות כל עוד המחירים יירדו. לתפיסתם, למשפרי הדיור יש השפעה עצומה על השוק, הרבה יותר מזו של רוכשי דירה ראשונה, ולכן הגבלה של מספר משפרי הדיור תיצור אפקט פסיכולוגי שלילי על השוק ועשויה לשבש את התוצאה הסופית אליה הם שואפים להגיע.

תפיסה זו נתמכת בנתונים של משרד האוצר לרבעון השני של 2014, שלפיהם 57% מהעסקאות לרכישת דירה בתקופה זו בוצעו על ידי משפרי דיור, לעומת 43% רוכשי דירה ראשונה.

במשרד הבינוי מציעים לאפשר לרוכשי הדירה הראשונה עדיפות בהגרלה באופן שישפר את סיכויי הזכייה שלהם. האפשרות שהועלתה ביממה האחרונה תומכת בין השאר במתן שני פתקים להגרלה לרוכשי הדירה הראשונה לעומת פתק אחד שלו יהיו זכאים משפרי הדיור.

מנגד, במשרד האוצר דבקים בדגל של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד, שלפיו יש להיטיב בראש ובראשונה עם הזוגות הצעירים מחוסרי הדירה ולא עם משפרי הדיור, שכבר מחזיקים בנכס ויוכלו להמשיך להתגורר בו או לחילופין להתמודד בקלות רבה יותר עם רכישת דירה אחרת – גם אם מחירה גבוה יותר. מבחינת אנשי האוצר ניתן היה לבטל לגמרי את השתתפותם של משפרי הדיור בתוכנית.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
5 צודק - מי שקנה לפני עליות המחירים הגדולות כבר הרוויח מספיק ולא צריך לתת לו פרס נוסף
אגב גם אלו שקנו בשנים האחרונות, וערך הנכס שלהם בקושי עלה, נמצאים במצב טוב, כי הם יכולים למכור את הנכס שלהם מתי שירצו, לקבל עליו רווח מסוים (גם אם קטן) ולחזור לסטטוס של "חסרי דירה", ואז להשתתף בהגרלה. לכן אין מה להתרגש מזה שהם כועסים שהם קנו ביוקר (מתוך אמונה שהמחיר רק עולה) ועכשיו רואים שיוצאות תוכניות להוזלה, כמו מע"מ אפס ומחיר מטרה. הם יושבים בעצם על נכס שערכו גבוה מאוד, והם בעלי הבית ויכולים למכור היום בשיא המחירים, ולקנות שוב בעוד שנה במחיר נמוך יותר - אם זה מה שהם חושבים שהולך לקרות. אגב הנה תופעות שמצביעות על שוק חולה בישראל: משפרי דיור משתדלים לא למכור את הנכס הקודם שלהם כמה שיותר זמן, ובנתיים לוקחים הלוואת גישור, וזאת כי הם מאמינים שהזמן משחק לטובתם והמחירים רק עולים בנתיים, וכשהם ימכרו בסופו של דבר הם יקבלו יותר. חלק מהם גם משכירים את הנכס בנתיים (לשנה שלמה, או לתקופות קצרות). אנשים צעירים רבים, בעצם כל מי שאני מכיר בגילאי 32-36 , רוכשים את הדירה הראשונה שלהם למטרת השקעה, ולא מתכוונים לגור בה יום אחד. מדובר בדירה קטנה באזורים זולים יחסית, כי זה מה שההון העצמי שלהם מאפשר, ולמרות שהם לא צריכים את הדירה בתור קורת גג, הם רוצים אותה בתור השקעה שתניב להם שכר דירה, שאמור להחזיר את המשכנתא (כל עוד הריבית אפסית) ובנתיים גם ערך הנכס עולה (הם מניחים שהמחירים ימשיכו לעלות) ולכן הם מרגישים שהצליחו לקפוץ על רכבת מחירי הנדלן לפני שהיא בורחת.
יוליה  |  15.12.14
21.
קניתי ב-2010 עם משכנתא עד גיל 65!!! כי לא היה לי הון עצמי.
קניתי רק בגיל 40, הנכס שלי לא עלה שקל. מאיפה צרות העין הזו של האוצר? למה שאחרים יקבלו מתנה מהמדינה (גם על חשבוני) ואת ההטבה יקבל רק מי שלא לקח על עצמו אחריות ולא לקח משכנתא או שהוא צעיר ממני ב 15 שנה?? למה לדפוק פעם נוספת את מי שנדפק כבר פעם אחת ולא לתת לו הזדמנות שווה להנות?
15.12.14
לכל התגובות