אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההשקעות ברוסיה עלו ביוקר: אג"ח אפריקה ישראל נפלו ב־37% מאז ההנפקה צילום: אריאל שרוסטר

ההשקעות ברוסיה עלו ביוקר: אג"ח אפריקה ישראל נפלו ב־37% מאז ההנפקה

אג"ח כ"ח, שהונפקו בספטמבר, נסחרות כיום בתשואת לפדיון של 17.5%. 40% מהנכסים של אפריקה ישראל חשופים לרוסיה

15.12.2014, 08:03 | אורן פרוינד

רק בספטמבר ביצעה אפריקה ישראל הנפקת אג"ח של 545 מיליון שקל בריבית של 5.39% בבורסת תל אביב, לראשונה מאז הסדר החוב ב־2010. באותו חודש היתה אפריקה ישראל בתנופה בעקבות דו"חות טובים של החברה־הבת (68%) אפי פיתוח, העלאת דירוג האשראי ברמה אחת ל־A3 וכניסה למדד התל בונד־60.  

קראו עוד בכלכליסט

ואולם הירידה במחיר הנפט לשפל של 58 דולר לחבית והשפעתו השלילית על רוסיה, אחת הנפגעות העיקריות מהירידה במחיר הנפט ואחד מאזורי הפעילות המרכזיים של קבוצת אפריקה ישראל, שינתה לבעל השליטה לב לבייב את המציאות. על רקע הירידה במחיר הנפט נפלה אתמול מניית אפריקה ישראל ב־4.5% והשלימה ירידה של 20% מאז אמצע ספטמבר, תוך שהיא מוחקת 250 מיליון שקל משווייה. כעת שווי השוק של אפריקה ישראל עומד על 969 מיליון שקל.

הירידות הגיעו גם לאג"ח של אפריקה שירדו אתמול ב־4.5%-8.5% ונסחרות כיום בתשואת לפדיון של 16.5%-17.5%.

אג"ח כ"ח נפלו ב־8.5% אתמול

הנפילה הגדולה התרחשה אתמול באג"ח החדשות מסדרה כ"ח שנפלו ב־8.5% ונסחרת כיום בתשואה לפדיון של 17.5%. מאז ההנפקה ועד היום רשמה איגרת החוב כ"ח של אפריקה ישראל ירידות שערים של 37% והן הסבו הפסד כבד למשקיעים שרכשו בהנפקה. כ־40% מהיקף הנכסים של אפריקה ישראל (באמצעות החברה־הבת אפי פיתוח) מוחזקים ברוסיה ועל כן השוק חושש כי נכסים אלו יספגו ירידת שווי משמעותית על רקע המצב הכלכלי הרעוע במדינה.

העובדה שאיגרות החוב של אפריקה ישראל נסחרות בתשואות גבוהות רק מתמרצת את השוק להמשיך בירידות, שכן החברה לא תוכל לבצע גיוסי חוב נוספים בשוק ההון ברמת תשואה שכזו.

בשנתיים הקרובות אפריקה תיאלץ לעמוד בתשלומי קרן וריבית של 1.1 מיליארד שקל, כשבקופתה מצויים נכון להיום רק 230 מיליון שקל והיא מחזיקה בחשבון נאמנות 650 מיליון שקל שגייסה בהנפקה האחרונה (בתוספת מימוש אופציות בהיקף של 105 מיליון שקל) לטובת תשלום למחזיקי האג"ח.

בדו"ח המקורות והשימושים שפרסמה הקבוצה בדו"חותיה הכספיים לרבעון השלישי של 2014 עולה כי היא אינה מסתמכת על גיוסי חוב בשוק ההון ב־2015 אלא על דיבידנדים מהחברות־הבנות של חצי מיליארד שקל והמשך תוכנית המימוש של נכסיה בהיקף של 217 מיליון שקל.

"המצב ברוסיה דורש מאיתנו לבדוק כל פרויקט"

הכסף שגייסה אפריקה בגיוס האחרון אמור גם להספיק לשרת את החובות שלה ב־2016, אולם ב־2017 אפריקה תיקלע לבעיה, שכן בשנה זו היא תידרש לעמוד בתשלומי קרן וריבית של 524 מיליון שקל. "אנו בוחנים מה לעשות בדקדקנות", אומר מנהל בכיר באפריקה ישראל ל"כלכליסט"; "המצב ברוסיה לא טוב. זה דורש מאיתנו לבדוק כל פרויקט ופרויקט שלנו ברוסיה ולהחליט האם לפתוח אותו או לוותר עליו מראש".

לב לבייב, צילום: אריאל שרוסטר לב לבייב | צילום: אריאל שרוסטר לב לבייב, צילום: אריאל שרוסטר

תגיות