אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם בניית 40 אלף דירות בפריפריה תחכה עד לאחרי הבחירות צילום: איתמר סיידא

בחירות 2015

גם בניית 40 אלף דירות בפריפריה תחכה עד לאחרי הבחירות

תוכנית שהיתה אמורה לעודד בנייה באזורי עדיפות לאומית באמצעות מענקים כספיים למועצות המקומיות תוקפא. במסגרתה התוכנית התכוון משרד הבינוי לעודד מועצות לשווק קרקעות באמצעות תשלום של 90 אלף שקל ליחידה. האוצר התנגד

16.12.2014, 07:21 | יעל דראל

לצד הקפאתה של תוכנית 0% מע"מ של שר האוצר לשעבר לפיד הוקפאה גם הצעת החלטה שאמורה היתה לעודד את בנייתן של כ־40 אלף יחידות דיור במועצות האזוריות באזורי עדיפות לאומית.

קראו עוד בכלכליסט

הצעת ההחלטה, שגובשה על ידי משרד הבינוי תחת השם "עידוד ההתיישבות במרחב הכפרי", ביקשה להביא לאישור הממשלה תוכנית לתמרוץ המרחב הכפרי ולהעניק בין 75,000 ל־90,000 שקל עבור כל יחידת דיור חדשה שתיבנה ביישובים הכפריים בפריפריה, לטובת שיפור התשתיות הקיימות ובנייתם של מבני ציבור.

עם זאת, ההצעה זכתה להתנגדות מצד משרד האוצר בטענה כי מדובר בתוכנית בזבזנית ולא יעילה ועל פי ההערכות, נכון להיום, סיכויה להתקדם אפסיים.

הרקע לגיבוש ההצעה הוא הצעת חוק 0% מע"מ ותוכנית מחיר מטרה, הצפויות להיטיב עם רוכשי דירה ראשונה בעיקר בערים, ולא חלות על המגזר הכפרי, צילום: אוראל כהן הרקע לגיבוש ההצעה הוא הצעת חוק 0% מע"מ ותוכנית מחיר מטרה, הצפויות להיטיב עם רוכשי דירה ראשונה בעיקר בערים, ולא חלות על המגזר הכפרי | צילום: אוראל כהן הרקע לגיבוש ההצעה הוא הצעת חוק 0% מע"מ ותוכנית מחיר מטרה, הצפויות להיטיב עם רוכשי דירה ראשונה בעיקר בערים, ולא חלות על המגזר הכפרי, צילום: אוראל כהן

המדינה התכוונה לתמרץ את המועצות על שיווק קרקעות

ההחלטה קבעה בין השאר כי המדינה תעביר למועצה האזורית שבשטחה ישווקו המגרשים החדשים עד 90 אלף שקל ליחידת דיור עבור כל מגרש שישווק.

על פי ההחלטה, הסכום הכולל שייזקף לטובת הישוב יועבר למועצה האזורית עבור היישוב הקולט בשתי מנות: 50% מהסכום עם חתימת המתיישבים על חוזה החכירה עם רשות מקרקעי ישראל והיתרה, עם הוצאת היתרי הבנייה, עבור לפחות 50 אחוזים מיחידות הדיור.

מתן ההטבה אמור היה להינתן עבור קליטה מואצת בישובי המגזר הכפרי באזורי עדיפות לאומית, ביישובים שבהם מבוצעות הרחבות (כלומר שיווק יחידות דיור חדשות ולא עסקאות יד שניה - י"ד).

בדברי ההסבר להצעה נכתב כי הרקע לגיבושה הוא הצעת חוק 0% מע"מ ותוכנית מחיר מטרה, הצפויות להיטיב עם רוכשי דירה ראשונה בעיקר בערים, שכן מדובר בהטבות הניתנות על רכישת דירה ראשונה מקבלן, ומכאן שהן אינן חלות על המגזר הכפרי המושתת ברובו על בנייה עצמית.

העלות השנתית של התוכנית היתה אמורה לעמוד על כ־140 מיליון שקל לשנה - מהם כ־120 מיליון שקל לטובת הטבות ליישובים בעלי ערך קרקע נמוך ועוד כ־20 מיליון שקל לטובת תוכנית מלווה שתגובש לטובת המהלך.

עם זאת, על פי ההחלטה, אובדן ההכנסות הצפוי מהתוכנית עומד על כ־230 מיליון שקל, ביישובים בהם ערך הקרקע גבוה, סעיף שבין השאר עורר התנגדות חריפה מצד האוצר, בטענה כי מדובר בתוכנית יקרה ולא יעילה.

בדברי ההסבר לתוכנית נכתב כי "ביישובים הכפריים באזורי עדיפות לאומית ישנן כיום תוכניות בתוקף בהיקף של כ־40 אלף יחידות, ללא התניות משמעותיות. שיווק יחידות דיור אלו יכול להוות תרומה משמעותית להגדלת ההיצע ולהתמודדות עם משבר הדיור. עם זאת, הרחבת היישובים הכפריים בפריפריה, בהם קיימת וועדת קבלה, נעשית במשורה ועל פי החלטתו הבלעדית של הישוב".

עוד נכתב שם כי "האגודות השיתופיות נמנעות מלהמליץ על מתיישבים חדשים לרשות מקרקעי ישראל ובכך מונעות את מימוש פוטנציאל הדיור הקיים במגזר הכפרי".

ראשי המועצות האזוריות מותחים ביקורת על העיכוב

מי שמותח ביקורת על העובדה כי התוכנית נותרה במגירה ולא קודמה, הם ראשי המועצות האזוריות, אשר בחלקם ציפו ליציאתה לדרך של תוכנית הסיוע הממשלתית ונערכו, לטענתם, לשיווקים מאסיביים בשטחם. רון שני, ראש המועצה האזורית משגב, ציין כי "התוכנית הזו יכולה היתה להאיץ את קליטת המשפחות החדשות באזור הגליל בכ־50 אחוז לפחות, זה היה משווה את התנאים עבורנו לתנאים שעברו בתוכניות ממשלתיות שונות עבור המגזר העירוני. כיום אנחנו משווקים כ־180 יחידות בשנה בממוצע, אבל יש מועצות מרוחקות יותר שמתקשות יותר. התמריץ הזה עשוי היה לסייע לנו למשוך זוגות צעירים, שכיום ברובם לא מגיעים אלינו בגלל העלויות הגבוהות".

מי שעוד מתח ביקורת על העובדה כי התוכנית אינה מתקדמת לפי שעה הוא ראש המועצה האזורית גלבוע, דני עטר, כי "כבר תקופה ארוכה שאנחנו ממתינים לתוכנית הזו. זו היתה אמורה להיות חלק מהתשובה של המדינה למשבר הדיור, להגדלת ההיצע. בשטח המועצה האזורית שלנו יש כ־3,000 יחידות דיור שהיו צפויות להיכלל בתוכנית והכוונה היתה לשווקן במהירות, אך כעת הכל נעצר וניאלץ להמשיך לשווק בקצב איטי של כמה עשרות יחידות דיור בשנה, כפי שעשינו עד היום".

תגובת משרד הבינוי: "התכנית הכוללת והחדשנית שקידם משרד הבינוי לעידוד הבנייה בהתיישבות הכפרית אכן נעצרה, בשל הבחירות ובשל התנגדות האוצר". משרד האוצר: " הדרך לעודד היצע ביישובים כפריים היא לחייבם לבצע הרחבות מסיביות באמצעות רשות מקרקעי ישראל".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
שר השיכון מתברר כשר מצוין היחיד שהציע תוכנית רצינית (מחיר מטרה) וקידם הסכמי גג לבנייה
מסתבר שבזמן ששר הקלקלה עשה רוח צלצולים ורק כותרות במקום עשייה עם תוכנית מע"מ אפס שעמדה לזרוק מליארדים לפח לכיסי הקבלנים שהעלו בהתאם מחירי דירות כדי לגרוף את ההטבה לכיסם, אז לפחות שר השיכון קידם עניינים והוציא את הפקק לקדם עשרות אלפי דירות והציבור יודע מי עובדים בכנסת עבורו, כולי תקוה שישאר בתפקידו אחרי הבחירות
שר שיכון מצוין  |  16.12.14
1.
האם תכניות הבניה וההשקעה בשטחים יהודה ושומרון הוקפאו?
לא. מה פתאום להקפיא את בזבוז הכסף שם? זה הרי קהל התומכים של שר השיכון. ממשלה זמנית הזויה ומנהל אותה כשלון אחד שדבק בכסאו ולא חשוב מה, העיקר שהוא ושרתו ימשיכו בארמון שלהם. אני תקווה שכול אלה יעלמו לתהום הנשייה בבחירות הקרובות.
ליאור , דרום  |  16.12.14