אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיפורו של מספר: 2008 צילום אוראל כהן

סיפורו של מספר: 2008

זו השנה שבה התברר כי חברות הדירוג עובדות לאט. לנוכח העיכוב בעדכון הדירוג של הישראליות הפועלות ברוסיה, נשאלת השאלה - האם זה מה שצפוי מהן כאשר יצטרכו לדרג את האיגוח?

18.12.2014, 09:08 | אתי אפללו

לאורך כל השנה אמרו בשוק ש־2014 מזכירה מאוד את 2007, אבל הוסיפו באותה נשימה, שזה לא אומר ש־2015 תיראה כמו 2008. בשבועות האחרונים, לאחר שהזהב השחור הפך לברבור שחור, וכשהאוויר החם מתחיל לצאת לאטו מבועת האג"ח שהתנפחה בישראל ללא הכרה, ואג"ח בתשואות דו־ספרתיות שבות וממלאות את המסכים, אנו מתחילים לראות תופעות שמזכירות את תחילתה של 2008. שוב הראשונה שבהן היא האטיות המרגיזה והמעיקה של חברות הדירוג.

התשואות של מירלנד הן דו־ספרתיות כבר זמן מה. ביום ראשון אג"ח ד' של מירלנד נסחרה ב־39% תשואה לפדיון. למרות זאת רק ביום שלישי הכניסה מידרוג את האג"ח לבחינה מחדש. שש שנים מסתובבות חברות הדירוג ומצהירות מעל כל במה שהן הפיקו לקחים, והדירוג הוא עולם חדש. וברגע האמת — שוב, כמו ב־2008 — הן נמצאות הרבה אחרי השוק.

וזה יכול היה להיות עוד טור מקטר על חברות הדירוג, אלא שהפעם זה יהיה טור דואג — צופה פני עתיד.

חברות הדירוג הולכות להיכנס לפעילות מהותית שמקדם בנק ישראל — דירוג חבילות האיגוח שימכרו הבנקים לתיקי הפנסיה שלנו. בשלב ראשון, נזכיר, הבנקים בעידודו של המפקח על הבנקים, דודו זקן, ימכרו משכנתאות, כדי לפזר את הסיכון בהר המשכנתאות שהצטבר על מאזני הבנקים, בין כלל הגופים הפיננסיים (2007 כבר אמרנו?). על הבנקים ייאסר למכור רק את ההלוואות הטובות. זאת, כדי שברגע האמת לא יתפסו שעל המאזנים שלהם נמצא רק זבל שיערער את היציבות שלהם. איסור הפוך — למכור רק הלוואות גרועות — כמובן לא קיים. הרי אם ההלוואות הגרועות יהיו בתיקי הפנסיה, מקסימום החוסכים יפסידו עוד קצת.

איך זה יעבוד? הרי לבנקים יש המידע הרב ביותר על ההלוואות שניתנו, אילו טובות, ואילו גרועות. הם הרי נתן אותן וחיתמו אותן. כאן ייכנסו לתמונה חברות הדירוג, הן אלו שיקבעו את הדירוג של חבילות האיגוח שיימכרו לתיקי הפנסיה שלנו. לחברות יש כבר מתודולוגיה סדורה ומובנית, איך לדרג את התיקים הללו. ושוק האיגוח הולך להיות עבורן מקור פרנסה. אבל לנוכח המתרחש בשוק מתעוררת תחושה לא נוחה. שהרי אם בדירוג אג"ח פשוט התנהגות חברות הדירוג בסוף 2014 מזכירה את תחילת 2008, אז איך ניתן יהיה להניח שבדירוג תיקי איגוח, הלקחים הופקו, המודלים שוכללו, והחוסכים יכולים להיות רגועים?

המפקח על הבנקים דודו זקן, צילום: ענר גרין המפקח על הבנקים דודו זקן | צילום: ענר גרין המפקח על הבנקים דודו זקן, צילום: ענר גרין

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
אני רק מקווה...
שכאשר בועת הנדל"ן הזו, שהיא העתק מדויק של הבועה שגרמה לקריסת כלכלת ארה"ב (ואיתה שאר העולם) ב-2008, תתפוצץ פה בישראל (ותוריד ליגון שאולה את כלל אזרחי מדינת ישראל, שלמרבה המזל לא בדיוק מהווה גורם מכריע בכלכלה העולמית, אחרת גם מדד האנטישמיות היה חוצה גבולות ואז מי ישורנו), יהיה חוק, או שיחקק חוק בחקיקת בזק, שיאפשר להעמיד לדין מוות, ממש כך, מוות, את כל האחראים וה"ארכיטקטים" של האסון. מדובר במודל שהוא בדיוק, אבל בדיוק, אותו מודל שהוריד על הברכיים את הכלכלה החזקה בעולם. כולם יודעים את זה, לכולם האמת ברורה ונהירה ועדיין: יש מי שמציע, יש מי שמאשר, יש מי שישווק. כמובן שיש מי שיגזרו קופונים שמנים... וברור מאליו שיש מי שישלמו את המחיר כאשר הבועה תתפוצץ. ואם לא תמצא דרך לעצור את הרכבת הזו מלצאת לדרך, אני מקווה לפחות לא להיות במדינה העלובה הזו שמאפשרת לזה לקרות, כאשר הרכבת המטפורית תתקל במסילה שבורה ותתהפך. העיקר, בכירי המשרדים הממשלתיים לא מבינים למה הציבור מאבד את האמון שלו ברגולטורים. בדיחה. עלובה. אבל בעיקר... על חשבוננו.
א.פ.  |  18.12.14