אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קטסטרופה תקציבית? האחראים בהתאחדות לכדורגל נשארו בתפקידם צילום: ראובן שוורץ

קטסטרופה תקציבית? האחראים בהתאחדות לכדורגל נשארו בתפקידם

מאבי לוזון, דרך שטרן חלובה ועד המנכ"ל רותם קמר: הבכירים בהתאחדות האחראים על הבור התקציבי - נותרו דמויות חזקות בארגון

18.12.2014, 19:32 | אוריאל דסקל

המצב הכלכלי של ההתאחדות לכדורגל קטסטרופלי. הדו"חות שיואשרו, ככל הנראה ב-22 בדצמבר, יראו בור תקציבי של יותר מ-30 מיליון שקל, שנובע מ-22 מיליון שקל ש"נעלמו" - וייתכן שגם עקב אירוח יורו 2013 לנבחרות צעירות.

קראו עוד בכלכליסט

שטרן חלובה (מימין), אבי לוזון ורותם קמר. לאן נעלמו 22 מיליון שקל? , צילום: ראובן שוורץ שטרן חלובה (מימין), אבי לוזון ורותם קמר. לאן נעלמו 22 מיליון שקל? | צילום: ראובן שוורץ שטרן חלובה (מימין), אבי לוזון ורותם קמר. לאן נעלמו 22 מיליון שקל? , צילום: ראובן שוורץ

אותם אחראים לכך שנעלמו 22 מיליון שקל עדיין נמצאים בהתאחדות לכדורגל - יו"ר המזכירות, אבי לוזון, רותם קמר המנכ"ל, שטרן חלובה חבר המזכירות וחבר ההנהלה, יו"ר ועדת הכספים אריה זייף; אורי שילה, המנכ"ל עד 2013, עובד כיום עם ההתאחדות במסגרת הסטארט-אפ שלו FanZone.

אלה אותם אנשים שיושבים בגוף ציבורי וסירבו לפרסם את הדו"חות חרף בקשות של כלכליסט והתנועה לחופש המידע - אולי מתוך החשש ששקיפות אמיתית תכניס את כולם לצרות.

כעת, עופר עיני, יו"ר ההתאחדות החדש, ייאלץ לבצע סדרת קיצוצים שתביא ככל הנראה לאי המשך ההתקשרות עם מיכאל ניס, המנהל הטכני של הנבחרות הצעירות, וככל הנראה לביטול טורניר אליפות אירופה לנערות (ניתן רק לשער שלא היו מוותרים על אירוח יורו לנבחרות צעירות של גברים); הקיצוצים יסתיימו, אולי, רק אם נבחרת ישראל תעפיל ליורו 2016 ותכניס עשרות מיליוני יורו בכספיי זכייה. אולי.

אז איך זה שאנשים שאחראים לבור כזה גדול עדיין נמצאים בהתאחדות לכדורגל?

אגב, חבר נוסף במזכירות: העבריין המורשע אלי טביב. בהנהלה ניתן למצוא את אבנר קופל, שהתפטר מתפקיד כיו"ר איגוד הכדורסל והואשם בהעלמות מיסים, ואחמד חילו, שהורשע בניסיון לקנות משחק (הורשע!).

שקיפות בקבוצות?

בימים אלו מתפרסמים מספרים כאלו ואחרים של משכורות שחקנים ומאמנים אבל אלו הדלפות שמביאות לכותרות ואולי מסיתות את תשומת הלב ממה שחשוב באמת - לדעת מה קורה עם הכסף שלנו בקבוצות הכדורגל בישראל.

ארגון היציע שלח מכתב אזהרה להתאחדות לכדורגל, לעיני, ליועץ המשפט אפרים ברק ולמנכ"ל קמר, בו הוא דורש ממנה לעמוד בהחלטתה מאוגוסט 2013 לפרסם את הדו"חות של הקבוצות.

תזכורת: ההתאחדות לכדורגל אישרה במוסדותיה המוסמכים באוגוסט 2013, הוראות חדשות בתקנון בקרת תקציבים, אשר נקבע כי ייכנסו לתוקף בעונת המשחקים 2014/15. המדובר בהוראות סעיף 15ז' וסעיף 15ח' לתקנון, המחייבות את התאגידים המחזיקים בזכויות הבעלות והניהול בקבוצות, לפרסם דוחות כספיים וכן דו"ח מילולי על פעילות התאגיד והקבוצה:

15ז: "תאגיד, כהגדרתו בתקנון העברת זכויות, יפרסם בכל שנה, במועד שייקבע על ידי הנהלת ההתאחדות, דו"ח רווח והפסד ותזרים מזומנים, כדי להביאם לידיעת הציבור".

15ח. "התאגיד יפרסם דין וחשבון על פעילותו. דו"ח זה יכלול את כל האירועים החשובים בפעילותו שהתרחשו בשנה שקדמה לפרסום הדו"ח, לרבות תיאור ההחלטות שהשפיעו על פעילות התאגיד וקבוצת הכדורגל, דרך קבלתן ואישורן".

לפי אזהרת התביעה של היציע שנכתבה ונשלחה על ידי עו"ד דור ליאונד מזאב ליאונד ושות': "חרף העובדה כי מצויים אנו בעיצומה של עונת המשחקים 2014/15, וכי התקנות כבר נכנסו לתוקפן, לא ידוע למרשתנו כי ההתאחדות מילאה חובתה לקביעת מועד לפרסום הדוחות הכספיים, וכן לא ידוע על פרסום דו"ח מילולי (כאמור בסעיף 15ח) על ידי איזו מן הקבוצות. מתגנב החשש כי לו הדבר יהיה תלוי בהתאחדות ובראשי הקבוצות בלבד, סעיפים אלו יהפכו ל"אות מתה", וזאת על חשבונם של האוהדים וציבור חובבי הענף, שאינם מיוצגים במוסדות ההתאחדות, ושלהם אינטרס מובהק בהבטחת ניהול תקין ושקוף של הקבוצות".

עוד מכתב האזהרה: "התעלמות מן החובה המשפטית לפרסום הדוחות, המהווה מחדל פסול כשלעצמו, מבטאת גם התעלמות מן האוהדים, ומקפחת את האינטרס הציבורי מכוחו נקבעה חובת פרסום הדוחות מלכתחילה".

ההתאחדות לא הגיבה לנושא.

מחאה נגד פיפ"א. אם כל אחד יגיד שהוא מחרים את קטאר 2022 אולי זה יזיז משהו?, צילום: איי אף פי מחאה נגד פיפ"א. אם כל אחד יגיד שהוא מחרים את קטאר 2022 אולי זה יזיז משהו? | צילום: איי אף פי מחאה נגד פיפ"א. אם כל אחד יגיד שהוא מחרים את קטאר 2022 אולי זה יזיז משהו?, צילום: איי אף פי

לומדים מפיפ"א

יש לה ממי ללמוד להתאחדות לכדורגל: פיפ"א, ארגון הספורט המושחת בכל הזמנים.

אתמול התפטר מייקל גארסיה, החוקר המיוחד שמונה לחקור את פרשות השחיתות בארגון ובעצם טען כי פיפ"א זה ארגון מושחת ו"חסר מנהיגות".

זה לא מפתיע.

ביוני 2014 ארגון Transparency International , שגם כן התבקש על ידי פיפ"א "לסייע ברפורמות" וויתר על העניין כי לא היה יכול לשנות את הארגון הרקוב. "אם הארגון שמנהל את הכדורגל נראה כמושחת, כולם מפסידים מזה", טען הארגון שמקדם שקיפות ברחבי העולם.

הבעיה היא שפיפ"א, אולי על רקע פרשיות השוחד לכאורה בקטאר וברוסיה, לא מפסידה כסף ואין לה באמת אינטרס להשתנות. למה להשתנות כשיושבים על מיליארדים?

מה אפשר לעשות? מי יכול לגרום לפיפ"א לאבד כסף?

יש כמה גורמים.

התאחדויות הכדורגל הגדולות והנקיות יחסיות יכולות להיפרד מפיפ"א ולהקים "מונדיאל" משלהן. המונדיאל אחראי ליותר מ-90% מההכנסות של פיפ"א ואם גרמניה, צרפת, אנגליה, ספרד, הולנד, ארה"ב ועוד התאחדויות גדולות ונקיות יחסית יודיעו על הקמת טורניר משלהן ביחד עם נבחרות אחרות - פיפ"א תהיה חייבת לעשות משהו בנידון. יו"ר ההתאחדות ההולנדי כבר העלה את ההצעה הזאת בראיון לתקשורת. "בשביל לשנות דברים צריך לעשות צעדים של פורצי דרך", אמר מיכאל ואן פראח. "בשביל לשנות את הכל צריך להקים ארגון כדורגל עולמי חדש. רק ככה אפשר להתחיל משהו מחדש לחלוטין. אי אפשר לחכות יותר לעבוד בצינורות המקובלים".

מי עוד יכול לשנות? הספונסרים של פיפ"א. ארגונים כלכליים ענקיים שיש להם אינטרס לא להתלכלך מהתדמית המגעילה של פיפ"א. אם אדידס, ויזה, קוקה קולה ואחרות יגידו שהן מפסיקות את המימון עד החלפת השלטון בפיפ"א והחלת רפורמות, זה עשוי לקרות.

גם חברות המדיה שמשלמות מיליארדים לפיפ"א יכולות להודיע שלא מתאים להן לשדר מונדיאל בחורף 2022 ושרוסיה זה לא רייטינג. אולי זה ישנה משהו גם.

וגם כל אחד מאיתנו יכול לשנות משהו. אולי אם כולנו נחתום על עצומות נגד פיפ"א וספונסרים של פיפ"א, אולי אם נודיע שנחרים את רוסיה 2018 וקטאר 2022, אולי אם כל אחד מאיתנו יודיע בפייסבוק וטוויטר שלו שהוא לא יקנה יותר קוקה קולה ולא יצפה יותר במשחקי המונדיאל שמקדמים עבדות וטרור, משהו ישתנה. אולי אז פיפ"א באמת תתחיל לאבד כסף.

תגיות