אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיסכון באנרגיה: רק באמצעות ניהול חכם

ועידת התחזיות

חיסכון באנרגיה: רק באמצעות ניהול חכם

בעולם הבינו שניהול נכון של משק האנרגיה דורש לפקח גם על הלקוחות הפרטיים

21.12.2014, 08:51 | פיליפ ברמי
בעקבות גילויי הגז של השנים האחרונות, שהעלו תקוות גדולות לעצמאות אנרגטית, השיח בישראל עוסק במקורות האנרגיה בעוד שסוגיית הניהול החכם והיעיל שלה, שיביא לחיסכון עצום למשק האנרגיה, כמעט ונשכחה.

נושא זה נעשה מרכזי ברחבי העולם. מומחים מתריעים כי הצריכה האנרגטית גדלה בקצב מדאיג, כך שההוצאה העולמית על אנרגיה ב־40 השנים הקרובות תעלה על זו שבמשך כל שנות הקיום בכדור הארץ.

בנוסף, כ־40% מהביקוש לאנרגיה בעולם המערבי מגיע מלקוחות פרטיים: בנייני מגורים, משרדים ומרכזי מסחר. אף על פי כן, למרות השפעתם העצומה על הביקוש לאנרגיה, במשך שנים כמעט לא חלה עליהם רגולציה בתחום הצריכה. מרבית התקנות והחוקים חלו על המתקנים הגדולים והתעשיות הכבדות.

קידוח גז טבעי, צילום: אלבטרוס קידוח גז טבעי | צילום: אלבטרוס קידוח גז טבעי, צילום: אלבטרוס

ברחבי העולם ניתן כבר לזהות נטייה של גופים רגולטוריים לחייב גם לקוחות פרטיים בתקנות וחוקים של המובילים להתייעלות אנרגטית. זאת מתוך הבנה שניהול יעיל של אנרגיה בכל הרמות, נמוכות כגבוהות, יביא לחיסכון רב בכלכלת המדינות ויתרום רבות לסביבה. זהו למעשה בסיס ההגדרה של מושג הקיימות. לשם הבנת הפוטנציאל, המועצה האירופית פרסמה נתונים אופטימיים, שלפיהם ניהול חכם של אנרגיה — הן ברמת התעשיות והמתקנים הגדולים והן ברמת הצרכן הסופי — יוביל לירידת תקציב האנרגיה של האיחוד האירופי ב־200 מיליארד יורו בשנה, עד 2020.

צמצום של 1,000 יורו בשנה בצריכה הביתית

 

מגמות אלו נוגעות למשק הישראלי, שנמצא בעיצומה של רפורמה במשק האנרגיה ומחפש דרכי התייעלות. מחוקק שיעגן את ההתייעלות האנרגטית בחוק, ויקבע סטנדרט ברור לגבי התעשיות הכבדות והצרכן הפרטי, הוא שיוביל למהפכה החברתית הבאה בישראל.

חקיקה זו תשפיע גם על האזרח. על פי נתוני האיחוד האירופי, המעבר לניהול אנרגיה חכם יביא לצמצום של כ־1,000 יורו בשנה בצריכה הביתית.

השחקניות העיקריות בשוק ניהול האנרגיה הישראלי הן יצרניות החשמל, משתמשי הקצה (התעשייה והצרכנים הפרטיים) והממשלה — הרגולטור. הנושא העיקרי שנידון הוא ייצור והולכת האנרגיה, בעוד ניהולה הוא שיוביל להורדת מחירי האנרגיה ויאפשר לאזרחים לצרוך הרבה יותר: להשיג יותר, להשתמש בפחות ‑ באמצעות פתרונות חכמים.

התייעלות פסיבית לצד התייעלות אקטיבית

 

העשייה בתחום תצליח אם תכלול התייעלות פסיבית: החלפת מוצרי צריכת אנרגיה בזבזניים למוצרים יעילים יותר, כבר ברמת הפרט, והתייעלות אקטיבית: שיפור באמצעות חיוב הטמעת מערכות בקרה ואוטומציה שימנעו צריכה מיותרת, כמו גם שילוב מערכת ניטור צריכה, שתנתח בזמן אמת את אופי הצריכה של כל ספקטרום במשק ותצביע על ליקויים שמצריכים שיפור ותיקון.

עשייה המשלבת עיגון חקיקתי של ההתייעלות האנרגטית ושיתוף פעולה מצד הגורמים תוביל לצמצום משמעותי של ההוצאות במשק, הן ברמת המדינה והן ברמת התעשייה והפרט ‑ לטובת כולנו.

הכותב הוא מנכ"ל שניידר אלקטריק ישראל העוסקת בניהול אנרגיה

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
איך מצמצמים צריכה בבניינים משרדים ודירות? - זה בעצם פרויקט ציבורי עצום
על מה עיקר צריכת האנרגיה הזו? חימום וקירור אויר; חימום מים; כביסה; קירור מזון (כנראה בסדר הזה). כדי להקטין זאת משמעותית, צריך לבנות בניינים חדשים ולשפץ קיימים באופן שמבטיח בידוד איכותי; מבטיח הצללה מן השמש, חצרות פנימיות, וכולי - כפי שבנו במאות עברו וכפי שבונים במקומות מסוימים בעולם. וכמובן, לא עוד גגות מקרטון וקירות בעובי אצבע. צריך להעביר מערכות קירור וחימום לרמת הבניין , למשל, בארצות אירופאיות רבות החימום הוא מרכזי. צריך שירות כביסה ברמת הבניין או אפילו יותר מכך; צריך לחמם מים באופן מרכזי ותוך ניצול מירבי של פאנלים סולאריים. צריך להוליך אור פנימה לתוך בניינים באמצעות חלונות, סיבים אופטיים, מראות וכולי. אלף ואחד דברים שאינם "ניהול חכם". (אבל גם נכון שיש חשיבות לניהול צריכה חכם.)
קורא  |  23.12.14