אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התקציב האמריקאי החדש: יותר לחיילים, פחות להגנת הסביבה צילום: בלומברג

התקציב האמריקאי החדש: יותר לחיילים, פחות להגנת הסביבה

הצבא וסוכנות החלל נאס"א הם המרוויחים הגדולים בתקציב 2015 עם תוספות של מאות מיליארדי דולרים, אך שמחת המנצחים אולי מוקדמת. שינוי הרכב הקונגרס ב־1 בינואר יקשה את יישום ההסכמות שהושגו

21.12.2014, 22:35 | רן אברמסון

הקונגרס האמריקאי אישר החודש את התקציב הפדרלי של ארה"ב לשנת 2015. ההסכמות על חוק התקציב בין המפלגה הרפובליקנית והמפלגה הדמוקרטית הושגו בצל השבתת שירותי הממשל בשנה שעברה, שנמשכה 16 ימים והחלה לאחר שנציגי המפלגות לא הצליחו לגשר על הפערים ביניהם.

קראו עוד בכלכליסט

נראה שזיכרון אותה השבתה, ובעיקר הרושם הרע שהיא הותירה בציבור, עשה את שלו. המחוקקים עשו הכל כדי לגבש הסכם ולהימנע משחזור הפארסה של השנה שעברה. התקציב שגובש זכה לביקורות מצד גורמים בשתי המפלגות, אך נראה ששתיהן העדיפו לבלוע את הצפרדעים שבישלו. עם התקציב הזה, 1.1 טריליון דולר, יצטרך לעבוד הקונגרס גם כשהרכב שני בתיו — הסנאט ובית הנבחרים — יתחלף ב־1 בינואר. החלוקה הנוכחית של הקונגרס, רוב דמוקרטי בסנאט ורפובליקני בבית הנבחרים, צפויה להשתנות. בעקבות תוצאות בחירות אמצע הקדנציה שנערכו בנובמבר יהיה בשני הבתים רוב רפובליקני.

פייסנות כלפי חוץ

 

אם ניתן להצביע על מנצחים בתקציב הפדרלי, אלה יהיו כנראה הצבא וסוכנויות ביטחון הפנים. בניגוד לרושם שעשוי להתקבל ממדיניות החוץ הפייסנית שמובילים הבית הלבן והנשיא אובמה, ארה"ב לא מוותרת על כושר ההרתעה שלה. עם ההחלטות שהתקבלו בחוק התקציב החדש נמנות הקצאת 5 מיליארד דולר למלחמה בארגון הטרור דעאש (המדינה האסלאמית), העברת כחצי מיליארד דולר למשרד ההגנה לשם רכישת 38 מטוסי קרב מסוג F35 מתוצרת חברת לוקהיד מרטין ואפילו הקצאת 3 מיליארד דולר לרכישת מערכות נשק חדשות מבלי שמשרד ההגנה דרש זאת. מתוך תקציב זה יועברו 144 מיליון דולר לקרן מיוחדת לשיפוץ מסוקי קרב מסוג אפאצ'י. החברה שתרוויח מכך היא מתחרתה של לוקהיד מרטין, יצרנית המטוסים בואינג. החיילים והאזרחים שעובדים בצבא האמריקאי נמנים גם הם עם המרוויחים מהתקציב, שכולל העלאה גורפת של 1% במשכורתם.

מנצחת גדולה אחרת היתה סוכנות החלל האמריקאית נאס"א, שזכתה לתוספת של 18 מיליארד דולר. הסוכנות, שבשנים האחרונות סבלה מקיצוצים בתקציבה, קיבלה כמעט את כל הכספים שדרש עבורה הבית הלבן. סכום זה אמור להספיק למימון כל המיזמים והמחקרים שהיא תכננה להוציא לפועל בשנה הבא.

הפסיונים הפסידו

 

כמו בכל תקציב, גם בזה שעבר בוושינגטון היו מפסידים. רשויות המס הפדרליות, למשל, ייאלצו להסתדר עם סכום הנמוך ב־346 מיליון דולר מזה שקיבלו בשנה שעברה, ואילו הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה תיפרד מ־60 מיליון דולר.

כשהם מודעים היטב לשינוי המתקרב, הדמוקרטים עשו הכל כדי לעצור ניסיונות שאפתניים של הרפובליקנים לסנדל יוזמות שהנהיג הנשיא ברק אובמה. כך למשל, הם הצליחו למנוע ביטול של תקנות להפחתת הרגולציה על זיהום מים, סחר בשנהב ופליטות גזי חממה — גולת הכותרת של יוזמות אובמה בקדנציה הנוכחית.

מנגד, הרפובליקנים הצליחו למנוע את יוזמת הסוכנות להגנת הסביבה להכניס לרשימת החיות המצויות בסכנת הכחדה מין של פסיון שנפוץ באזורים במערב ארה"ב שחברות האנרגיה מעוניינות לחפש בהם מצבורי נפט וגז.

הרפובליקנים רשמו ניצחון נוסף כשהצליחו להכניס שינויים בחוק דוד־פרנק, אשר נועד לוודא שיש הפרדה בין הפעילות המסחרית ובין פעילות ההשקעות של בנקים וחוקק בעקבות המשבר הגדול שהחל ב־2008. אמנם התיקון שהכניסו הרפובליקנים קטן והפחית את הפיקוח על סחר בנגזרים בשוק ההון, אבל המהלך היה איתות ברור למה שצפוי בקונגרס החדש, שיתמוך הרבה יותר בהפחתת הפיקוח של וושינגטון על ענף הפיננסים. "יצרנו מודל חדש לשיתוף פעולה בין־מפלגתי, שיוכל לשמש לפתרון מחלוקות אחרות סביב ענף השירותים הפיננסיים", אמר לבלומברג בשבוע שעבר קווין יודר, חבר הקונגרס שיזם את התיקון לחוק.

חיילים אמריקאים בליבריה, השנה. עלייה של 1% בתלוש, צילום: אי פי איי חיילים אמריקאים בליבריה, השנה. עלייה של 1% בתלוש | צילום: אי פי איי חיילים אמריקאים בליבריה, השנה. עלייה של 1% בתלוש, צילום: אי פי איי

דבריו של יודר על שיתוף הפעולה בין המפלגות וההסכמה על התקציב בצל החשש משיתוק אולי משדרים אופטימיות, אך ברור לכל כי ההרמוניה שעל פני השטח תסתיים ב־1 בינואר.

הרוב שהרפובליקנים זכו לו בשני הבתים יניע את הפלגים הקיצוניים והשאפתניים של המפלגה לנסות לחתור תחת מהלכים חברתיים וכלכליים גדולים שהוביל הנשיא ברק אובמה, ובראשם רפורמת הבריאות שהוא יזם ונודעה בכינוי אובמה־קר.

הנשיא, מצדו, יעשה הכל כדי להצר את צעדי הקונגרס ולא יהסס להשתמש בזכות הווטו שיש לו על הצעות חוק, אשר משמעה שלכל אישור הצעת חוק כזו יידרש רוב של שני שלישים מחברי בית הנבחרים. הדמוקרטים, שהפכו למיעוט בסנאט בשל 54 מושבים, ישתמשו ככל הנראה בנשק הישן של הפיליבסטר כדי לחסום הצעות חוק שזקוקות לאישור של 60 מתוך 100 החברים בבית.

על כל אלה יש להוסיף את העובדה שבשנת 2016 יחל המירוץ לקראת הבחירות לנשיאות שיתקיימו בסוף אותה השנה. זה לא פרט שניתן להתעלם ממנו כאשר לפחות חמישה חברי קונגרס שוקלים להתמודד בהן. 

תגיות