אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הא"ב של הגיאוגרפיה

הא"ב של הגיאוגרפיה

"אריאל בולד" הוא פרויקט מרתק שמחפש צורות של אותיות בתצלומי אוויר כדי להפוך אותן לפונט חדש. והכל התחיל במעצב שישב במטוס והסתכל על בריכות

23.12.2014, 10:03 | נמרוד צוק

בתחילת 2013 ישב המעצב הגרמני בנדיקט גרוב במטוס שהנמיך לנחיתה בלוס אנג'לס. מבעד לחלון נצנצו אלפי בריכות שחייה פרטיות, וגרוב מצא את עצמו מרותק. כמה שבועות לאחר מכן, אחרי ששיתף בסוגיה את חברו הגיאוגרף ג'ואי קיי־לי, הפכה השאלה לפרויקט אמנותי־טכנולוגי בשם "האטלס הגדול של בריכות לוס אנג'לס", שהשתמש בסריקה ממוחשבת של תצלומי אוויר כדי למצוא ולקטלג 43 אלף בריכות בעיר ובסביבותיה.

הפרויקט הוביל למיזם שאפתני יותר: "אריאל בולד" (Aerial Bold - משחק מילים על שם הפונט הפופולרי והמונח האנגלי ל"אווירי"), יוזמה שמטרתה לאתר בתצלומי אוויר מבנים, אגמים, חורשות ודרכים שנראים כאותיות הא"ב הלועזי. בפיילוט לפרויקט אפשר למצוא, לדוגמה, מבנה בברלין בצורת האות A, מגרש חניה בקליפוניה שיוצר את האות C, גג בסולט לייק סיטי שמציג צורת K, ומבנים אחרים, תמימים למראה במבט מהרחוב, שהופכים לאותיות ומספרים כשמגביהים את נקודת המבט.

קמפיין בקיקסטארטר

"כשעבדנו על פרויקט הבריכות שמנו לב להמון צורות גיאומטריות שנראות כמו אותיות, והבנו שיש פה משהו גדול יותר. פנינו לחברות טכנולוגיה גדולות בניסיון לעניין אותן בפרויקט, אבל כולן טענו שזה יקר ומסובך מדי, אז החלטנו לפתור את זה בעצמנו", סיפר גרוב בראיון ל"כלכליסט".

באמצע אוקטובר הם לקחו את המיזם לאתר מימון ההמונים קיקסטארטר וגייסו באמצעותו עשרת אלפים דולר תמורת שלל תשורות כמו "חסות" על אותיות מסוימות, כתיבת שם התורם באותיות שיאותרו וערכת פונטים למחשב שתיוצר מהאותיות. אף שהקמפיין הסתיים רשמית, גיוס הכספים לפרויקט עדיין נמשך.

מתוך הפיילוט לפרויקט: בניין בברלין בצורת A, בית הספר לעסקים של קופנהגן בצורת B, ומגרש חניה בקליפורניה בצורת C מתוך הפיילוט לפרויקט: בניין בברלין בצורת A, בית הספר לעסקים של קופנהגן בצורת B, ומגרש חניה בקליפורניה בצורת C מתוך הפיילוט לפרויקט: בניין בברלין בצורת A, בית הספר לעסקים של קופנהגן בצורת B, ומגרש חניה בקליפורניה בצורת C

 

מגבלות קניין רוחני

"הופתענו מהיקף התגובות והחשיפה התקשורתית שקיבלנו בזכות קמפיין הקיקסטארטר", אומר גרוב. "חלק מהעניין מבחינתנו היה לבדוק אם גם אחרים מלבדנו מתעניינים ברעיון, וכמות התגובות הוכיחה שאנחנו בכיוון הנכון".

בין היתר פנו אליהם מהוצאת ספרים גדולה בהצעה להפיק ספר ילדים שיתבסס על הפרויקט; מגוף ממשלתי בבריטניה שעוסק בקידום השימוש בתצלומי לוויין בקרב תלמידים וראה ב"אריאל בולד" דרך להפוך את הנושא למהנה יותר; ולא מעט האקרים ומתכנתים שהציעו רעיונות ליישומים נוספים.

"הקושי המרכזי הוא יצירת אלגוריתם מספיק טוב, שיוכל לנתח ביעילות כמות עצומה של תצלומי לוויין ולאתר בהם את צורות האותיות", מסביר גרוב.

אתגר נוסף מציבות המגבלות החוקיות והמסחריות על שימוש בתצלומי לוויין. אף שתצלומי אוויר של כמעט כל אזור בכדור הארץ זמינים כיום לכל באמצעות כלים כמו Google Earth ושירותי מפות, כל שימוש לא פרטי בחומרים כרוך באישורן של החברות המפעילות אותם ואלה שמחזיקות בקניין הרוחני. קיי־לי וגרוב זכו לשיתוף פעולה של מפתחת שירות המפות mapbox ולגישה לשירות המפות הפתוח Open Street Map, וכרגע נמצאים במשא ומתן עם גורמים נוספים.

תוצאות הפרויקט יכללו מאגר מידע מבוסס קוד פתוח שיהיה זמין לכל באינטרנט, ערכת פונטים שייווצרו מחלק מהאותיות שיתגלו, וייתכן שגם ספר או תערוכה, בדומה לאלה שתיעדו את פרויקט הבריכות. גרוב מספר על תורמים שהציעו ליצור שעון ובו ספרות שיישאבו מתוך המאגר או מכתבים שייכתבו באמצעות האותיות. "אנחנו פתוחים לרעיונות", הוא מסכם.

תגיות