אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לערוץ טלוויזיה בסכנה דרוש מישהו שאכפת לו צילום: נועם מושקוביץ'

לערוץ טלוויזיה בסכנה דרוש מישהו שאכפת לו

אף שבעוד שבוע אמור להסתיים הזיכיון של ערוץ 10, שום גורם לא לוקח אחריות כדי למנוע את סגירתו. משרדי האוצר, המשפטים והתקשורת מגלגלים את האחריות לרשות השנייה, שמצדה טוענת כי רק הם יכולים ליזום שינוי חקיקה

24.12.2014, 08:55 | אופיר דור

ביום רביעי בעוד שבוע בדיוק אמור להסתיים הזיכיון של ערוץ 10 על פי חוק. ללא הארכת זיכיון, קבלת רישיון ל־15 שנה או פתרון קסם אחר, עלול הערוץ להפסיק את שידוריו.

קראו עוד בכלכליסט

הפגנת עובדי ערוץ 10 (ארכיון), צילום: אוראל כהן הפגנת עובדי ערוץ 10 (ארכיון) | צילום: אוראל כהן הפגנת עובדי ערוץ 10 (ארכיון), צילום: אוראל כהן

אלא שלוח הזמנים העומד בפני הערוץ אפילו קצר יותר, ובפועל עומד לרשותו פחות משבוע. הסיבה: מועצת הרשות השנייה הודיעה לערוץ כי כבר ביום ראשון בכוונתה לחלט את הערבויות שהעמיד לערוץ בנק לאומי, עקב חוב זיכיון בגובה 36 מיליון שקל.

חילוט הערבויות עלול ליצור תגובת שרשרת שתביא לקריסה פיננסית של הערוץ. תגובה כזאת עלולה להתרחש אם נושים אחרים של הערוץ כמו קרן אוריגו, שלה חייב הערוץ 30 מיליון שקל, ידרשו פירעון מיידי של החוב כלפיהם, או שהבנקים יחסמו את חשבונות הערוץ.

ערוץ 10 הוא כמובן עסק פרטי, ולכן האחריות לעמידה בהתחייבויותיו מוטלת קודם כל עליו. אף שבקרב רוב הגורמים הממשלתיים קיימת אי־נוחות נוכח האפשרות שבישראל יפעל רק ערוץ מסחרי אחד עם חברת חדשות אחת, במיוחד בזמן בחירות, כל מי שיכול להציל את ערוץ 10 מעדיף לגלגל בשלב זה את האחריות ולא לנקוט שום צעד שיתיר את הסבך.

הרשות השנייה

הערוץ לא עומד בתנאים לקבלת רישיון, רק הכנסת יכולה להצילו

ברשות השנייה מנסים להעביר בימים האחרונים את המסר שלפיו הגיעו לקצה גבול היכולת שלהם לסייע לערוץ מבחינה חוקית. הערוץ שב והגיש בתחילת השבוע תיקון לבקשה לקבלת רישיון ל־15 שנה. אלא שפרט לשינוי התאריך על גבי המסמכים, דבר לא השתנה מאז הגיש הערוץ את בקשת הרישיון המקורית שלו בסוף 2013.

הערוץ עדיין לא שילם את חובו לרשות השנייה, ולמרות הבטחות והתחייבויות מצד נציגת בעלי המניות אירית אילוז ומצד המנכ"ל יוסי ורשבסקי, הערוץ לא הכניס משקיע חדש שיספק לו גב פיננסי ארוך טווח. ברשות השנייה שבים ומבהירים כי על אף הלחצים המופעלים עליהם, לא ניתן לאשר לערוץ 10 רישיון בסיטואציה שבה אחד מבעלי המניות, המפיק ארנון מילצ'ן (23.5%), לא מקיים עם הערוץ קשר; בעל השליטה יוסי מימן (51%) אינו יכול לגבות פיננסית את הערוץ; ושאר המניות מוחזקות בנאמנות על ידי משרד עורכי דין מאז שרון לאודר עזב את הערוץ.

החוק דורש כי ערוץ שמעוניין בקבלת רישיון לטווח ארוך יוכיח איתנות פיננסית, וברשות סבורים כי גם אם ישלם הערוץ את חובו, בתנאי זה הוא לא יוכל לעמוד בשבוע הקרוב.

נכון להיום, מועצת הרשות השנייה אינה מתכוונת לדון בבקשת הרישיון של ערוץ 10, וקבלתו כרוכה על פי חוק גם בשורה של תנאים נוספים - כמו הגדלת הערבויות הבנקאיות שיעמיד הערוץ ללפחות 67 מיליון שקל, ותשלום למדינה עבור הזכות להמשיך ולשדר באפיק 10 בשנים הקרובות. ברשות סבורים כי הצלת ערוץ 10 מוטלת לפתחם של משרדי התקשורת, האוצר והמשפטים, שצריכים ליזום שינוי חקיקה אשר יאפשר להאריך את הזיכיון של הערוץ באופן דחוף.

יוסי ורשבסקי , צילום: נועם מושקוביץ יוסי ורשבסקי | צילום: נועם מושקוביץ יוסי ורשבסקי , צילום: נועם מושקוביץ

משרד ראש הממשלה

האחריות של הרשות השנייה, בינתיים לא מתערבים במשבר

אחת הבעיות היא שבאף אחד מהמשרדים הרלבנטיים (תקשורת, אוצר ומשפטים) אין כרגע שר ממונה, וכולם למעשה כפופים למשרד ראש הממשלה. במשרדים עצמם, כמו גם במשרד ראש הממשלה, מבהירים כי האחריות לטיפול במשבר בערוץ 10 מוטלת על הרשות השנייה, וכי הם לא פועלים לכינוסה של הכנסת בתקופת פגרת הבחירות לצורך שינוי החוק.

נראה כי במשרד ראש הממשלה מעדיפים כעת לגעת כמה שפחות בתפוח האדמה הלוהט שנקרא ערוץ 10. ראש הממשלה נתניהו "הואשם" בעבר שפעל לסגירת הערוץ, ולכן אנשיו מעדיפים שלא לנקוט שום צעד — לא כזה שיתרום למותו של הערוץ וגם לא כזה שיציל אותו.

ערוץ 10

לא מוכנים לפתרון קצר מועד ודורשים לקבל רישיון קבוע

הבעיה הופכת מורכבת אם מביאים בחשבון שבערוץ 10 עצמו לא מוכנים לפתרון קצר מועד ודורשים רישיון קבוע. גורמים בערוץ שבו והתחייבו אתמול כי החוב לרשות השנייה יכוסה בימים הקרובים. אף שבבנק לאומי הבהירו כי אינם מתכוונים לאשר הלוואה לערוץ 10, בערוץ בוחנים אפשרויות אחרות לקבלת המימון, כולל מקדמות ממשרדי פרסום והלוואות מבנקים אחרים. בערוץ לא באמת מאמינים שקיימת אופציה ריאלית אחרת על השולחן פרט לקבלת רישיון, ולכן מתכוונים להפעיל לחץ אדיר על הרשות השנייה כדי שתאשר אותו. לדברי גורמים בערוץ, "כרגע הערוץ רווחי ולכן אין מניעה לתת לו רישיון. mתמיד אפשר לקבוע נקודת בדיקה אחרי שנה ולשלול את הרישיון אם הערוץ לא יעמוד במחויבויותיו". הערוץ עצמו סובל מבעיה מעגלית: אף שהבטחת עתידו תלויה בקבלת אשראי מגופים בנקאיים, אלה נרתעים מלתת לו אשראי כל עוד עתידו אינו ברור.

עם הגשת הרישיון בסוף 2013 העביר הערוץ המחאה של 3 מיליון שקל, שהוגדרה כדמי רצינות, וביקש שלא לפדות אותה. עד כה עמדת הערוץ ביחס להמחאה לא השתנתה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
המדינה חייבת להעניק רישיונות שידור לערוצים חדשים
הרשות השנייה רכשה ציוד DVB-T2 במיליוני אירו, אך אין בו שימוש כיוון שלא התקיימו מכרזים לערוצים. ממשלת טורקיה שאנו מזלזלים בה, העניקה 33 רישיונות T2 והכניסה 178 מיליון אירו לקופת המדינה. כמו כן יש לשבור את המונופול של הוט על תשתית הכבלים. בהולנד יש חמש חברות. יש פה כשל מתמשך של כל שרי התקשורת. רפורמה שלישית נחוצה היא הפעלת שידורי רדיו ספרותיים - DAB. ב-FM יש הפרעות רבות מהשטחים. בעבר התקיימו שידורי ניסיון בהצלחה אך משרד התקשורת אסר על בזק להשתתף במכרז והפרויקט נגנז.
אסף  |  25.12.14