אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת התחזיות

ציון קינן: "המגזר העסקי פועל לאחרונה תחת אי-ודאות גבוהה במיוחד"

מנכ"ל בנק הפועלים בוועידת תחזיות 2015 של כלכליסט: "שיעור הצמיחה של המשק הישראלי צפוי לעמוד בשנת 2014 על מעט יותר מ-2% - וזה רחוק מלהיות משביע רצון. אנו מקווים שהממשלה שתיבחר תוכל להתוות מדיניות כלכלית אמינה וארוכת טווח"

24.12.2014, 09:36 | תומר ורון

"הוועידה הנוכחית עוסקת בניסיון לחזות את העתיד. בימים בהם המציאות משתנה בקצב מהיר כל כך, מדובר באחד האתגרים המשמעותיים ביותר של כל ארגון. מנהלים בכירים בחברות גלובליות, שהכינו תחזיות לעתיד, היו מנהלים טובים ומוצלחים ביותר בתחומם. הם הובילו את החברות שלהם לשיאים עסקיים וטכנולוגיים. ולמרות זאת, הם טעו לחלוטין בחיזוי העתיד", כך אמר היום ציון קינן, מנכ"ל בנק הפועלים בוועידת תחזיות 2015 של "כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

"ובכל זאת, אין לנו ברירה, ועלינו להמשיך ולנסות לחזות את העתיד, לנבא את המגמות הצפויות, ולהיערך כראוי לקראתן. מי שלא ייחדש, יעלם! בדיוק כמו שקרה לנוקיה .קצב ההתפתחות הטכנולוגית בעשורים האחרונים הוא המהיר ביותר בהיסטוריה האנושית, והוא צפוי עוד להאיץ בעשורים הבאים. מי שלא יצליח לרוץ, יישאר מאחור. אני מאמין שזה נכון גם בתחום הבנקאות", אמר קינן.

לדבריו, "העקרונות הבסיסיים בעולם הבנקאות הם שמרנות וזהירות, ובצדק: אנו מופקדים על כספם של לקוחותינו, והם מצפים מאיתנו לשמור עליו, אך גם לייעץ להם כיצד להתנהל נכון מבחינה פיננסית, לחסוך לטווח ארוך, ולהתמודד בהצלחה עם אתגרי היום-יום".

"אנו נמצאים בעיצומה של מהפכה דיגיטלית המאתגרת את כולנו: מצד אחד, חובתנו להמשיך לפעול בזהירות, בתבונה ובהקפדה, ומצד שני, עלינו להתאים את עצמנו לָחדשנות שמביאה עימה את המהפכה הטכנולוגית, וזאת, על מנת להעניק ללקוחותינו את השירות הטוב ביותר. בבנק הפועלים ייחדנו הרבה מחשבה לדרך שבה נוכל להתמודד עם האתגר הגדול הזה".

ציון קינן, מנכ"ל הפועלים, צילום: נמרוד גליקמן ציון קינן, מנכ"ל הפועלים | צילום: נמרוד גליקמן ציון קינן, מנכ"ל הפועלים, צילום: נמרוד גליקמן

"הלקוח שלנו דיגיטלי יותר, מודע יותר, מעוניין לקחת חלק בהחלטות, להבין יותר, ורוצה לשלוט בעתידו הפיננסי. הנה כמה נתונים שיבהירו לנו את התמונה: כ- 57% מן הישראלים מחזיקים "סמארטפונים", ומרביתם גולשים באינטרנט מדי יום. כ-80% מהישראלים מעידים כי ביצעו רכישה באינטרנט בשנה החולפת. הנתונים אינם שונים גם בכל הנוגע לפעולות בנקאיות".

"ממחקר שערכנו עולה כי כיום ישנם למעלה ממיליון לקוחות בבנקאות הישראלית, המנהלים את עיקר פעילותם באמצעים דיגיטליים, והמספר הזה צפוי כמעט להכפיל את עצמו עד שנת 2020. הנתונים הללו מעידים בראש ובראשונה שרוב הלקוחות שלנו יכולים, וגם רוצים, לקבל שירות באמצעים דיגיטליים.

"הם מצפים לשירות אישי, שיתבטא בעיקר בהקשבה לצרכים, להעדפות, ולהצעות ערך שיותאמו עבורם באופן אישי. ההתאמה האישית אותה דורשים הלקוחות, הופכת לאפשרית בזכות כלים דיגיטליים מתקדמים, ותורמת גם להוזלת השירות הבנקאי ולהפחתת העומס בסניפים. חשוב להבין שהדיגיטל אינו מחליף את הסניף, המשאב האנושי והמגע האישי והמקצועי, אלא מוסיף עליו כלים תומכים. הבנקאים יתמקדו במתן ייעוץ מקצועי ואישי ללקוחות, כדי ללוות אותם בהחלטות המשמעותיות ביותר בחייהם.

"השירותים הבנקאיים שנציע ללקוחות שלנו, כבר בשנים הקרובות, יתבססו על ריכוז כלל הפעילות הפיננסית של הלקוח על גבי פלטפורמה אחת, המאפשרת תמונה פיננסית מלאה ומספקת כלים להתנהלות פיננסית נכונה. במסגרת ההיערכות שלנו למהפכה הדיגיטלית, קיבלנו החלטה להוסיף למערך הסניפים שלנו, כבר בזמן הקרוב, סניפים דיגיטליים מתקדמים, שיאפשרו ללקוחות לבצע פעולות פשוטות או מורכבות, באמצעים טכנולוגיים חדשים.

"הסניפים הדיגיטליים החדשים יעניקו חוויית לקוח חדשנית, שמותאמת למהפכה הדיגיטלית, כמו למשל המעבר ל"סניפים ללא נייר". כמובן שהאופציה של השירות המסורתי תמשיך לעמוד לרשותם של אלה מלקוחותינו שירצו בה. אולם להערכתנו, ככל שהאינטרנט, מחשבי הטאבלט ובעיקר הסמארטפונים הולכים ומעמיקים את חדירתם בכל בית ובכל משפחה בישראל, כך גם יגדל שיעור הלקוחות המעוניינים לבצע בעצמם ובזמנם החופשי את רוב הפעולות הבנקאיות הפשוטות.

"אנו כמובן נלווה את אותם לקוחות בהדרכה, סיוע וליווי בשימוש בערוצים הישירים. על מנת שנוכל להציע את אותם שירותים מתקדמים, אנו עתידים להשקיע משאבים אדירים בהתאמת התשתיות הטכנולוגיות שלנו, בשימוש בכלֵי Big Data, ובשיתופי פעולה עם קהילת ההייטק הישראלית".

"לא מכבר נסתיימה תחרות ה-"BankAPP" שהבנק הוביל, שמטרתה היתה לתת לציבור הישראלי הזדמנות להציע אפליקציות חדשות בתחום הפיננסי. תחרות זו זכתה להצלחה עצומה, הרבה מעבר לציפיות. השלב הבא יהיה לשתף את הציבור הישראלי כולו, בתכנון המִמשק שבין הלקוח, המובייל שלו, והסניף הדיגיטלי שלנו. על כן, אנו מכריזים על תחרות אפליקציות נוספת, שתתמקד הפעם בסניפים הדיגיטליים החדשים. זו גם ההזדמנות שלנו לחזור ולהביע את ההערכה שאנו רוחשים למקוריות והחדשנות של ה-"Start-up Nation" שהינם גאווה למדינת ישרא"ל.

"תחום נוסף שבכוונתנו לקדם בתקופה הקרובה הוא עולם החיסכון לטווח ארוך. השינויים הדמוגרפיים בעולם, בשילוב סביבת הריבית הנמוכה במרבית השווקים המפותחים, יוצרים אתגר עצום עבור ציבור החוסכים".

"כבנק המוביל בישראל, אנו מחויבים לקדם את תרבות החיסכון בניסיון לשנות את סדר היום הציבורי בתחום, ולהמשיך ולעודד את הציבור לחסוך בצורה נבונה. בתקופה הקרובה נפעל להנגיש את מדף המוצרים החדש שלנו, כך שהבחירה במוצרי חסכון, בין אם באמצעות הבנקאי האישי, או באמצעות הערוצים הישירים, תהיה קלה ונגישה יותר. אני רואה בחסכון כלי מרכזי בהתנהלות פיננסית נבונה, וּמרכיב משמעותי בִּשמירה על איכות החיים של הציבור בישראל".

"בשנה האחרונה גברו הסיכונים למיתון ודפלציה בגוש היורו"

"ומכאן, אני מבקש לומר כמה מילים על מצבה הכלכלי של ישראל, ועל האתגרים העיקריים העומדים בפנינו. מאז פרוץ המשבר הגלובלי שהחל בשנת 2008, הכלכלה העולמית מתאפיינת ברמת אי-ודאות גבוהה מבעבר. בשנה האחרונה גברו הסיכונים למיתון ודפלציה בגוש האירו וביפן, וזאת, למרות המאמצים של הבנקים המרכזיים במערב, להפחית את הריבית לשיעורים נמוכים ביותר, ולהזרים נזילות בסכומים עצומים".

"בשווקים המתעוררים הצמיחה איטית, בראש ובראשונה בסין, שעד לפני שנים מעטות הצמיחה בה היתה בשיעורים של תשעה אחוזים לשנה, וירדה לשבעה אחוזים בלבד. לעומתן, בולטות ההתפתחויות החיוביות בארה״ב, שמצביעות על התאוששות נאה מנקודת השפל אליה צנח המשק האמריקני בשנים 2009-2010".

"התנודתיות הגבוהה התבטאה, בין היתר, בירידה החריפה במחירי הנפט. סביר להניח שירידה זו תשפיע לטובה על סין והודו, שהינן יבואניות הנפט הגדולות בעולם, אך תפגע קשות ברוסיה, ובחלק ממדינות המזרח התיכון".

"גם הכלכלה הישראלית סובלת מאותם חששות כמו הכלכלה הגלובלית, ולמוֹתר לציין שמערכת הבחירות, שאת תוצאותיה קשה מאוד לצפות מראש, רק מגבירה את רמת אי-הוודאות. שיעור הצמיחה של המשק הישראלי צפוי לעמוד בשנת 2014 על מעט יותר מ-2% וזה רחוק מלהיות משביע רצון.

אני מאמין שכולנו, ללא הבדל בהשקפותינו הפוליטיות, מקווים שהממשלה שתיבחר בחודש מרץ הקרוב תהיה יציבה, ויהיה בכוחה להתוות מדיניות כלכלית אמינה וארוכת-טווח".

"אם הממשלה הבאה והמערכות הרגולטוריות ישכילו לקבע כללי משחק עסקיים לשנים הקרובות, המגזר העסקי יוכל לממש את הפוטנציאל האמיתי שלו, ולהחזיר את תנופת הצמיחה למשק הישראלי".

"ומכאן, אעבור לפרט את מנועי הצמיחה המרכזיים שעלינו להתרכז בהם בשנים הבאות: ראשית, המגזר הטכנולוגי ימשיך להוות מרכיב מרכזי בצמיחה בישראל. אולם, מגזר זה משתנה במהירות, ומדינות רבות משקיעות מאמצים וכספים גדולים כדי לחדור אליו. אנו נידרש למאמץ, השקעה ותכנון מתוחכם כדי לשמור על מעמדנו במגזר זה".

"תחום קריטי נוסף להמשך צמיחת הכלכלה הישראלית הוא ההשקעה בתחום האנרגיה והתשתיות. בשנים האחרונות אנו עדים להשקעה אדירה בפרויקטי ענק בישראל החל מתשתיות הגז, דרך הרחבת תשתיות הכבישים והרכבות, פרויקטים סולאריים, עיר הבהדים בנגב ומיזמי בנייה בכל הארץ".

"אני גאה שבנק הפועלים הוא השותף המוביל במימון והשקעה בפיתוח תשתיות לאומיות, המהוות גם הן מנוע צמיחה בכלכלת ישראל. מחובתנו, כגוף הפיננסי הגדול והמוביל בארץ, לקחת חלק פעיל בקידומם של פרויקטים נוספים גם בעתיד. וזו ההזדמנות לקרוא למעצבי המדיניות להמשיך, לְעודד וּלקדם פרויקטי תשתית לאומיים, שיניעו את גלגלי המשק הישראלי. אחד הגורמים המשמעותיים המרכיבים את הפוטנציאל של המשק הישראלי, הוא מגזר העסקים הקטנים".

"אנו רואים בעסקים הקטנים את הלב הפועם של המשק, ואנו מחויבים להשקיע בהם במימון, בייעוץ ובליווי מקצועי. אני מאמין, כי אותם עסקים קטנים, אשר תרומתם לתוצר הלאומי עומדת על כחמישים אחוזים, ימשיכו להוות מנוע צמיחה מרכזי במשק הישראלי".

"בנק הפועלים היה הראשון שהוביל והציב, כבר לפני ארבע שנים, את העסקים הקטנים במוקד העשייה של הכלכלה הישראלית. אני מאמין, כי העסקים הקטנים יוצרים צמיחה בכל שכבות האוכלוסייה, מייצרים מקומות עבודה חדשים, ותורמים לחיזוק המרקם החברתי.

לסיום, כמה משפטים על מצב המשק בתקופה הקרובה. אין ספק שהמגזר העסקי בישראל פועל לאחרונה תחת רמת אי-ודאות גבוהה במיוחד. לכל אלה מצטרפת עתה אי הוודאות הפוליטית, על רקע הקדמת הבחירות. אסור לנו להזניח את המשק בתקופת הביניים הזו.

על קברניטי המשק מוטלת אחריות כלפי כלל אזרחי ישראל, לעשות את כל הצעדים הנדרשים על מנת לעבור את תקופת אי-הודאות ללא זעזועים מיותרים. ידענו לעשות זאת בעבר, ואני משוכנע שנדע לעשות זאת גם הפעם".

תגיות