אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר קבע: השימוש בסמארטפון משנה את מבנה המוח שלך צילום: ניצן סדן

מחקר קבע: השימוש בסמארטפון משנה את מבנה המוח שלך

חוקרים משווייץ גילו שמסך המגע של הטלפון החכם יוצר במוח פעילות חשמלית חריגה שמכשירים אחרים אינם מסוגלים ליצור. מסקנת המחקר: ככל הנראה שכל טכנולוגיה דיגיטלית משנה את מבנה המוח האנושי

25.12.2014, 11:55 | נמרוד צוק

השימוש בממשק מסך המגע של סמארטפונים יוצר שינויים בקשר בין האצבעות למוח ובאופן פועל החלק במוח שאחראי לשליטה בתנועתן - כך קובע מחקר חדש של אוניברסיטת ציריך שנחשף אמש. 

קראו עוד בכלכליסט

החוקרים מצאו כי קיימת פעילות מוגברת במוח בכל פעם בה משתמשים במסכי המגע של הטלפון החכם, אשר מתבצעת בדפוס קבוע שחוזר על עצמו. הדפוסים הללו לא זוהו כאשר השתמשו הנסיינים בטלפונים ללא מסכי מגע. עדיין מוקדם מדי לדעת אם השינוי הוא לטובה או לרעה, אך עצם היותו כה בולט וטוטאלי מראה שהפכנו לתלויים בטכנולוגיה יותר משנדמה - גם ברמה הפיזיולוגית.

אתם מקלידים, המוח שלכם ממפה עצמו מחדש, צילום: שאטרסטוק אתם מקלידים, המוח שלכם ממפה עצמו מחדש | צילום: שאטרסטוק אתם מקלידים, המוח שלכם ממפה עצמו מחדש, צילום: שאטרסטוק

"היקף השינויים בפעילות המוחית הפתיעה אותנו מאוד, והיינו די בהלם כשגילינו עד כמה מובהק הקשר בין דפוסי השימוש במכשירים להשפעה שלהם על המוח - אפשר לנבא במידה גבוהה של דיוק את השינויים שיתרחשו בפעילות המוחית באמצעות רישומי השעות של האינטראקציה של המשתמש עם הסמארטפון", אמר ארקו גוש, אחד החוקרים.

המחקר של השפעת פעילויות והרגלים שונים על פעילות המוח אינו חדש, אבל במשך שנים הוא התמקד בקבוצות אוכלוסיה ספציפיות כגון מוזיקאים או גיימרים, עד כה נערכו מעט מחקרים מסוג זה סביב פעילות שכיחה ורחבת היקף כמו שימוש בטלפונים סלולריים.

החוקרים השתמשו בציוד EEG כדי לנטר את הפעילות המוחית של הנבדקים בעת נגיעת הבוהן, האצבע המורה והאצבע האמצעית במסכי הסמארטפונים שלהם. לצדם נבדקה קבוצה נוספת של משתמשי טלפונים פשוטים, נטולי מסך מגע. מידת הפעילות באיזורים של גזע המוח שקשורים לבוהן ולאצבע המורה הראתה קורלציה ישירה לאינטנסיביות של השימוש במכשיר, כאשר הפעילות באיזורים הקשורים לבוהן התעצמה ככל שמשכי הזמן בין שימוש אחד במכשיר למשנהו התקצרו.

מסקנות החוקרים עד כה הן כי השימוש במסך המגע מעצב מחדש את האופן בו המוח מפענח את האותות המגיעים מהאיזורים הרלוונטיים של מערכת העצבים, וכי השינויים מתרחשים בתדירות יומיומית - שורה תחתונה שהובילה את החוקרים למסקנה מרחיקת לכת אף יותר, לפיה לכל טכנולוגיה דיגיטלית ישנו פוטנציאל ליצור שינויים דומים במוח ובמערכת העצבים.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
נו באמת זה אולי משפיע על פעילות המוח אבל לא על המבנה
מבנה המוח לא משתנה. מה שמשתנה זה שאזורים מסוימים במוח מגיבים אחרת. וזה הרי הגיוני כי מדובר בשימוש שונה של אחד החישנים הכי יעילים בגוף (כריות האצבע). דבר שני תגידו איפה פה בדיוק נוצרת תלות ? זה שהמוח מגיב איך שהוא מגיב זה עדיין לא הופך לתלות - האם החוקרים טענו שיש כאן מצב של תלות או שזו פרשנות של מי שכתב את הכתבה ? ודבר שלישי במחקר הראה שתגובה כזו מתרחשת רק עם מסך מגע אז מה פתאום המסקנה שכל טכנולוגיה דיגיטלית משנה את מבנה המוח ? למעשה המחקר הוכיח ההפיך שרק טכנולוגיות ספציפיות משנות את פעילות המוח (שוב פעילות המוח ולא מבנה המוח)
קצת פיספסתם  |  25.12.14
לכל התגובות