אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוסיה מתכוננת לתסריט הבלהות: "חוששים מצניחה של 9% בתמ"ג" צילום: איי פי

רוסיה מתכוננת לתסריט הבלהות: "חוששים מצניחה של 9% בתמ"ג"

הציפיה מפני ירידה נוספת במחירי הנפט מביאה את הרוסים להיערך לשנה קשה במיוחד. בין הצעדים - קיצוץ רוחבי בתקציב והשקעה מאסיבית במגזר הבנקאי. אנליסט: במקרה של 40 דולר לחבית נפט, התמ"ג עלול לצנוח ב-9%

26.12.2014, 12:17 | מיכאל פרל

משרד האוצר הרוסי הכין תוכנית להתמודדותה של כלכלת המדינה עם מחירי נפט של 40-60 דולר לחבית, כך דיווח העיתון הרוסי Gazeta.ru. שר האוצר הרוסי, ויקטור סילואנוב, הציג תחזיות, לפיהן הצמיחה בשנה הקרובה תהיה שלילית. יוזמי התכנית מתכוונים לשים את מלוא כובד המשקל על חיזוק המטבע המקומי - הרובל מול הדולר, שאותו הם מקווים לשמר סביב ה-54 רובל לדולר אחד. 

קראו עוד בכלכליסט

על פי התחזית, אם מחירי הנפט בשנת 2015 יתייצבו על המחיר של הימים האחרונים - 60 דולרים לחבית, הכלכלה הרוסית צפויה להיכנס למיתון, לאחר שהתמ"ג שלה יקטן ביותר מ-5%. אם מחיר הנפט ימשיך לרדת ויגיע עד ל-40 דולרים לחבית, התמ"ג צפוי לצנוח בשיעור חד אף יותר.

מדובר בתחזית עגומה אף יותר מזו שהציג לאחרונה שר האוצר לשעבר אלכסיי קודרין, שסבר כי התמ"ג יקטן רק ב-4%, תחזית שקיבלה חיזוק גם מהאנליסטים של הבנק המרכזי. תחזית דומה הציגה גם סוכנות הדירוג Moody's, אשר לפיה התמ"ג יצנח ב5.5% בשנה הקרובה. לעומתן, סוכנויות הדירוג JP Morgan ו-HSBC היו אופטימיות יותר וחזו כי הירידה תעמוד על 3% בלבד.

בתחילת חודש דצמבר, דחה משרד האוצר תחזיות אלה וכינה אותן "פסימיות מידי". ואולם, התחזיות הקודמות של המשרד נשענו על מחיר נפט של 80 דולר לחבית, מה שנראה היום כמו היסטוריה רחוקה.

"מבחינתי חבית נפט יכולה להגיע גם למחיר של 20 דולר"

בתוך כך, יש מי שמשמיע תחזיות פסימיות אף יותר. "במחירים של 40-60 דולר לחבית, המיתון הוא עובדה מוגמרת", אמר לעיתון פרופ' ולרי מירונוב סגן נשיא המכון למחקר הפיתוח הכלכלי בביה"ס הגבוה לכלכלה של מוסקבה. "הצניחה בתמ"ג במקרה של 60 דולרים לחבית תהיה סביב 4%-5%, ואילו ב-40 דולר לחבית הוא כבר צפוי לרדת ב-9%, שזה אף יותר מהמיתון של 2009", הוא הוסיף.

אם נשפוט לפי כוונותיה של יצרנית הנפט הגדולה בעולם, סעודיה, המצב לא מבשר טובות עבור רוסיה. השבוע הכריז שר הנפט הסעודי, עלי אל-נעימי, כי ארצו לא תצמצם את הפקת הנפט, ובכך סתם את הגולל על התקווה לייצוב מחירו של הזהב השחור. "מבחינתי חבית נפט יכולה להגיע גם למחיר של 20 דולר", אמר השבוע לעיתון Middle East Economic Survey.

בהיעדר שליטה על מחירי הנפט, ההנהגה הכלכלית של רוסיה צפויה לשים את מלוא כובד משקלה על ניסיונותיה לרסן את עליית הדולר והיורו ולחזק את הרובל. הזיכרון מ"יום שלישי השחור", ה-16 בדצמבר, שבו הרוסים הסתערו על החנויות כדי לקנות כל דבר בניסיון להציל את כספם המתאדה, עודנו רענן. הממשל מבין כי הציבור שההשלכות של 80 רובל לדולר ו-100 רובל לאירו הן הרסניות עבור הציבור הרוסי.

המשבר ברוסיה רחוק מסיום, צילום: אם סי טי המשבר ברוסיה רחוק מסיום | צילום: אם סי טי המשבר ברוסיה רחוק מסיום, צילום: אם סי טי

שר האוצר סילואנוב ציין בעבר כי אין לדעתו גורמים שיכולים להחליש עוד את הרובל. במסיבת עיתונאים שנערכה אמש אמר כי "אין סיבה לחשוב ששער הרובל ירד. הגורמים להחלשתו נוטרלו וכעת אנו מצפים להתחזקותו.

אם נשפוט לפי הימים האחרונים, הרובל אכן הציג התחזקות מרשימה והצליח לחזור לשער שאפיין אותו בתחילת החודש הנוכחי. עם זאת, אין ערובה שהצעדים הדראסטיים שנקט הבנק המרכזי, שעיקרם העלאת הריבית בשער של 6.5% ומכירת 15.7 מיליארד דולר מתוך רזרבות המט"ח של המדינה שעומדות על 415 מיליארד דולר, מה שהביא את רזרבות המט"ח של המדינה לשפל של 5 שנים, יסייעו לשמר את ערך המטבע לטווח הארוך".

במסיבת העיתונאים שערך לפני כשבוע, אמר הנשיא פוטין כי אין בכוונתו להורות על מכירה נוספת של מט"ח לטובת ייצוב הרובל. לכן, לא ברור אלו צעדים נוספים מחזיק סילואנוב בארסנל לטובת טיפול בפיחות המטבע הרוסי.

בתוך כך, סילואנוב הסביר כי הירידה במחירי הנפט מחלישה את הרובל, "משום שפחות כסף זר נכנס למדינה, מה שגרם לרכישה מאסיבית של מט"ח". סילואנוב ציין כי אם מחירי הנפט ימשיכו לרדת, ערכו של הרובל צפוי לרדת גם כן. לכן, המדינה תצטרך לנקוט בצעדים נוספים לייצוב המטבע.

חוששים מפאניקה של הציבור

המציאות העגומה, תשפיע באופן ודאי על תקציבה של רוסיה, בעיקר בהיבט הוצאותיה של הממשלה. בקרב ההנהגה הכלכלית והאנליסטים, יש תמימות דעים על כך שרוסיה צריכה לבצע קיצוצים נרחבים כדי לעמוד בנחשול האתגרים שעומדים מולה. מוקדם יותר החודש, הורה הנשיא פוטין לקבינט הכלכלי שלו להכין תכנית לקיצוץ רוחבי בתקציב של "לא פחות מ-5%".

לדברי מירונוב, המיקוד של חבילות התמריצים של הממשלה בשנה הקרובה צריך להיות המגזר הבנקאי, שעומד בפני קריסה. "במקרה של ירידה נוספת במחירי הנפט, הבעיה שלנו תהיה לא המיתון, אלא הפאניקה של האנשים שיסתערו על הבנקים בדרישה לקבל את כספם", כך לדבריו.

מוקדם יותר השבוע, הבנק המרכזי של רוסיה כבר חילץ בנק אחד מפני קריסה, כשהחליט להזרים 30 מיליארד רובל (532 מיליון דולר) לטראסט בנק, הבנק ה-16 בגודלו במדינה. על פי ההערכות, לא מדובר בחילוץ האחרון שהבנק המרכזי יצטרך לעשות.

תגיות