אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר: המשבר הרוסי יפגע בעיקר בתיירות במסגרת "ביקורי יום" צילום: רויטרס

האוצר: המשבר הרוסי יפגע בעיקר בתיירות במסגרת "ביקורי יום"

התיירים הרוסים היוו כ-17% מסך התיירים הנכנסים ב-2013 כאשר רבע מהם הגיעו במסגרת "ביקורי יום". בתוך כך, עד יולי השנה נרשמה ירידה של 11% בקצב כניסת תיירים לישראל. עם זאת, על פי האוצר המשק לא צפוי להפגע מהמשבר ברוסיה

29.12.2014, 13:09 | עמרי מילמן

בסקירה שבועית של הכלכלן הראשי במשרד האוצר, יואל נווה, מציג האוצר את המדדים הכלכליים של המשק הישראלי ודן בהשפעת המשבר הכלכלי ברוסיה על ישראל. על פי האוצר, מלבד תחומי החקלאות והתיירות, היקף היחסים הכלכליים שגדל בשנים האחרונות בין רוסיה לישראל לא מהווה נתח משמעותי בפעילות הכלכלית של מרבית ענפי המשק הישראלי, ולכן המשק לא צפוי להפגע מהמשבר.

קראו עוד בכלכליסט

נמל תעופה בבן גוריון, צילום: יסמין גיל נמל תעופה בבן גוריון | צילום: יסמין גיל נמל תעופה בבן גוריון, צילום: יסמין גיל

בשנת 2013 היקף יצוא הסחורות הישראלי לרוסיה, כמו גם היבוא ממנה היה בהיקף של כמיליארד דולר (1.5% מסך היצוא הישראלי). עיקר הייצוא מוטה חקלאות ומזון (34%) תרופות וחומרים כימיים (20%), ציוד מתקדם - בעיקר טלפונים (16%). עד כה, במהלך 2014, היקף הסחר רשם ירידה קלה בלבד, אך בחודש נובמבר, כאשר המשבר ברוסיה הפך חמור יותר, נרשמה ירידה משמעותית. לשם השוואה, במשבר ברוסיה ב-1998 ירד היקף יצוא הסחורות הישראלי לרוסיה ב-30%, אם זה יקרה גם הפעם, טוענים באוצר, יזה יגרה כ-0.05% מהתוצר בישראל ב2015.

גם ערך ההשקעות של ישראלים ברוסיה צפוי להפגע וההשקעות עלולות להפוך ללא נזילות לתקופה ארוכה. אולם היקף החשיפה של ההשקעות הישראליות למשבר הרוסי הוא די נמוך. בשנת 2012 עמדו ההשקעות הישירות של ישראלים על 46 מיליארד דולר (0.06% מסך יתרת ההשקעות הישירות של ישראלים בחו"ל) ואילו היקף החשיפה של המוסדיים עמד ב-2012 על 5-10 מיליארד שקל מתוך 1.5 טריליון שקל בעיקר דרך מניות ואג"ח של חברות הפועלות בשוק הרוסי (כמו כלכלית ירושלים של אליעזר פישמן שפועלת באמצעות חברת הבת "מירלנד", חברות אפריקה ישראל ו"אפי פיתוח" של לב לבייב.

רוסיה מהווה חלק חשוב בשוק התיירות הישראלי, והתיירים הרוסים היוו כ-17% מסך התיירים הנכנסים ב-2013 (בדומה לארה"ב) כאשר רבע מהם הגיעו במסגרת "ביקורי יום" - מבקרים שיוצאים ונכנסים לארץ באותו היום, בדרך כלל כאלו שמטיילים במדינות שכנות ועוברים דרך ישראל (60% מכלל מבקרי היום הם רוסים). עד יולי השנה נרשמה ירידה של 11% בקצב כניסת התיירים בכלל כמו גם מרוסיה בפרט. בעוד שבמשבר ב-1998 הפגיעה בתיירות הרוסית הייתה מתונה (כ-10%) באוצר מעריכים כי ייתכן והפגיעה כעת תהיה חמורה יותר בעקבות התרחבות התיירות מרוסיה בשנים האחרונות.

מהסקירה עולה כי בחודש נובמבר נרשמה ירידה של 3.3% בייצוא הסחורות, שבולמת למעשה את ההתאוששות שהחלה בספטמבר. הירידה הורגשה בכל גושי הסחר המרכזיים (אסיה, האיחוד האירופי וארה"ב) אך הייתה משמעותית ביותר ביצוא לאיחוד האירופי שהתכווץ ב-13.6% (כך שמתחילת השנה ירד הייצוא לאיחוד מ-33.2% מסך היצוא הישראלי ל-28.6%), ירידה שמוסברת על ידי מצבן הכלכלי הבעייתי של מדינות האיחוד ועל ידי שיפור במצבה של ארה"ב (שכן הגידול בייצוא אליה מ-19% ל-24.5% מתחילת השנה מקטין את שיעור הייצוא לאיחוד האירופי מסך הייצוא).

מדד פדיון ענפי הכלכלה ומדד הייצור התעשייתי ירדו, לפי סקירת הכלכלן הראשי, בחודש אוקטובר בשיעורים של 1.6% ו-1.9%, כאשר הירידה נרשמה גם בתעשיות הטכנולוגיה המסורתית וגם בתעשיית ההיי טק (לגבי חודש נובמבר אין נתונים בשלב זה)

מדד המחירים לצרכים ירד בחודש נובמבר בשיעור של 0.2%, כפי שצפו התחזיות מה שהביא לעלייה בקצב האינפלציה ממינוס -0.3% למינוס 0.1%, אך עדיין הותיר אותו נמוך באופן משמעותי מהגבול התחתון של בנק ישראל ליעד האינפלציה (1%)

תגיות