אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירושלים: אי סדרים במירוץ פורמולה 1 הראשון בעיר צילום: אם סי טי

ירושלים: אי סדרים במירוץ פורמולה 1 הראשון בעיר

מבקר המדינה מציג תמונה קשה המעלה חשש לאי קיום חובת המכרז ולהעדפה לא ראויה של חברת "עיצוב במה", שכן החברה ביצעה עבור העירייה פרויקטים רבים, חלקם בפטור ממכרז

29.12.2014, 16:01 | דוד רפאלי

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, מבקר קשות את התנהלות עיריית ירושלים והחברה היזמית שלה "אריאל" בכל הקשור לארגון אירוע הפורמולה 1 הראשון שהתקיים בעיר בשנת 2013.

"השתלשלות הפעולות וסדר קבלת ההחלטות בעירייה מציגים תמונה קשה המעלה חשש כבד לאי-קיום חובת המכרז ולהעדפה לא ראויה", כתב המבקר באשר לבחירת חברות "עיצוב במה" לארגן את האירוע.

ניר ברקת ראש עיריית ירושלים, צילום: גיא אסיאג ניר ברקת ראש עיריית ירושלים | צילום: גיא אסיאג ניר ברקת ראש עיריית ירושלים, צילום: גיא אסיאג

נראה כי בעיריית ירושלים מאד אוהבים את עבודתה של חברת "עיצוב במה", שכן החברה ביצעה עבור העירייה פרויקטים רבים, חלקם בפטור ממכרז. כך החברה ביצעה במשך חמש שנים ברציפות עבודות בינוי הקשורות ליריד חוצות היוצר, הקימה בשנים 2008-2013 את יציע הטריבונה בבריכת הסולטן בפטור ממכרז, בשנים 2012-2013 השתתפה בהפקת פסטיבל עיר הקרח ללא כל הליך מכרזי, ועוד. המבקר מתח ביקורת על העירייה במה שהוא כינה "התקשרות חוזרת ונשנית של העירייה עם אותם ספקים ונותני שירותים".

מעורבותה של חברת "עיצוב במה" באירוע הפורמולה 1 שאורגן בעיר הייתה קשורה בשורה של אי סדרים חמורים. "עיצוב במה" (שהתקשרה עם חברת "בימות" לצורך האירוע, ופעלה מול העירייה כגוף אחד) החלה לפעול ולקדם את מיזם הפורמולה בירושלים יחד עם העירייה לפני שנבחרה באופן רשמי. רק לאחר שההתקשרויות עם עיצוב במה ובימות בוצעו ועמדו כעובדה מוגמרת החלו בעירייה לקדם את ההתקשרויות באופן מוסדר. על אף שהחברות החלו לפעול כבר ב-2012, רק בפברואר 2013 כאשר עיצוב במה כבר הייתה בעיצומה של העבודה בנוגע לאירוע הפורמולה, הציע ראש העירייה ניר ברקת בדיון בדירקטוריון "אריאל" (החברה היזמית של ירושלים) לקיים את האירוע באמצעות חברה יזמית מהמגזר הפרטי.

בהמשך העירייה ביקשה לתת לעיצוב במה ובימות פטור ממכרז, בנימוק שהן ספק יחיד בכל הנוגע להפקת האירוע. ואולם לצורך כך נדרשה חוות דעת של מומחה. משלא נמצאה חוות דעת כזאת, גובש פתרון יצירתי אחר: הקמת "מיזם משותף" להפקת האירוע והגדרתו כמיזם שלא למטרות רווח – כך שלא יידרש מכרז. על פי החוק, מיזם משותף דורש כי מפיקי האירוע יתרמו ממקורותיהם סכום שאינו נמוך ממחצית עלות המיזם – דבר שלפי מבקר המדינה לא נעשה. לפי המבקר – בהצעות התקציב חולקו ההכנסות לטובת המיזם באופן מלאכותי בין העירייה ובין החברות, ובפועל החברות לא תרמו כל הכנסות לטובת מיזם הפורמולה.

כך, הוצגו כספי הכרטיסים לאירוע כתרומה של היזמים, וגם תרומה אנונימית של מיליון שקל שהשיג ראש העיר הוצגה כהכנסה שהעניקו החברות. "הכספים שהתקבלו ממכירת כרטיסים לאירוע הם כספי הציבור ששולמו תמורת צפייה בו, ולא כספים שתרמו היזמים." כתב המבקר. "החמור מכול, מיליון השקלים שגייס ראש העירייה, מקורם בתורמים ולא ביזמים".

לדעת משרד מבקר המדינה לא היה מקום לפטור ממכרז במקרה דנן, ובנוסף הצגת הדברים כמיזם משותף נועדה להשגת פטור ממכרז במטרה להבטיח כי "עיצוב במה" ו-"בימות" יהיו החברות שיפיקו את האירוע.

"משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את השימוש הפסול של עיריית ירושלים וחברת אריאל במתווה המיזם המשותף, שאין לו אחיזה בנורמות החוקיות החלות על מכרזי העירייה ועל אריאל. חמור לא פחות הוא אופן ההצגה של נתוני ההכנסות, היוצר מצג של חלוקה שוויונית אשר אינה מתקיימת בפועל. משרד מבקר המדינה מעיר כי ההכנסות ממכירת כרטיסים אשר שילם ציבור הצופים אינם כספים שגייסו המפיקים ממקורותיהם לטובת מיזם משותף שהוקם שלא למטרות רווח; כך גם כספים שגייס ראש העירייה מתורמים עבור המופע לא יכולים להיחשב כספים שתרמו החברות הפרטיות ממקורותיהן."

התשלומים של העירייה לחברות היו אמורים לכסות את הוצאות החברות ולהיות מגובים בקבלות של הוצאות שהוצאו בפועל – ואולם החברות לא הציגו לעירייה קבלות כנדרש. "משרד מבקר המדינה העיר כי דווקא סירובה של עיצוב במה להעביר קבלות על התשלום היה צריך לעורר את חשדה של העירייה". מבקר המדינה הזהיר כי הדבר עלול לאפשר "ניפוח הוצאות" וייתכן שאף גניבה. המבקר מעלה את החשש כי הועברו סכומים על מנת להגיע לסך ההוצאות שנקבע בין הצדדים של 15 מיליון שקל, למרות שלא היו הוצאות בסך 15 מיליון שקל בפועל.

המבקר מזכיר אפיזודה נוספת שבה העירייה הייתה אמורה להעביר תשלום לחברה איטלקית שהייתה מעורבת בהפקת המופע. במעמד העברת התשלום עלתה דרישה של רשויות המס לשלם מס על התשלום. בעקבות זאת, החליטה העירייה להעביר את הכספים האמורים לחברת עיצוב במה על מנת שזו תעבירם לתשלום ישירות לחברה הזרה, "באופן המעורר חשש ממשי שמטרת ההחלטה לא הייתה אלא להימנע מתשלום המס."

"בדיקת התנהלות העירייה וחברת אריאל בכל הנוגע למופע הפורמולה מעלה כשלים חמורים – פיקוח לקוי על כספי ציבור והפרה בוטה של עקרונות המינהל התקין", מסכם המבקר. "על עיריית ירושלים וחברת אריאל לפעול לאלתר למניעת הישנות הכשלים שנמצאו בניהול מופע הפורמולה באירועי תרבות אחרים שיופקו על ידי חברת אריאל".

מעיריית ירושלים נמסר: "לעירייה כבוד והערכה רבים למשרד מבקר המדינה ולעבודת הביקורת שבוצעה. על אף שאנו חולקים על חלק מממצאי הביקורת, אנו מקבלים את המלצותיה העיקריות. ראש העיר הנחה, לפיכך, עוד במהלך הביקורת, לא להמתין לדוח הסופי, אלא לפעול מיד לתיקון הליקויים, ככל שהתגלו כאלה. בעניין הליקויים עליהם הצביעה הביקורת במופע הפורמולה הראשון, הרי שהם נבעו, בעיקרם, מאופיו המיוחד של הפרויקט, שלא היה לו תקדים בארץ ולכן היה כרוך ב- 'לימוד תוך כדי תנועה' - הליקויים תוקנו, ברובם המכריע, כבר במהלך ההיערכות למופע הפורמולה השני, שהתקיים, בהצלחה רבה ובין היתר ההתקשרות עם המפיק בוצעה לאחר הליך תחרותי פומבי. כך גם באשר לשאר המלצות הביקורת".

בתגובה לשאלה איזו חברה זכתה במכרז לאירוע השני שנערך ב-2014 נמסר: "באירוע הפורמולה השני נערך מכרז פומבי בהתאם להנחיות מבקר המדינה. הוגשה רק הצעה אחת לאירוע על-ידי "בימות" ו-"עיצוב במה" וזאת בשל המורכבות הרבה של אירוע מסוג זה".

תגיות