אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוקרים לחשודים בחברת החשמל: "אורן אהרונסון הפליל אתכם" צילום: אוראל כהן

החוקרים לחשודים בחברת החשמל: "אורן אהרונסון הפליל אתכם"

מנכ"ל סימנס ישראל לשעבר שימש כעד המדינה בפרשת השוחד שקיבל דן כהן. הוא נחקר ביוני ברשות ני"ע, בחשד שלא מסר את מלוא המידע על מקבלי השוחד מסימנס שעומד על כ-20 מיליון דולר. הרשות זימנה היום לחקירה חשודים נוספים

29.12.2014, 22:00 | תומר גנון

"אורן אהרונסון הפליל אתכם", כך הטיחו חוקרי רשות ניירות ערך בחלק מהחשודים בפרשת השוחד בחברת החשמל, שבמסגרתה שילמה סימנס כ־20 מיליון דולר לבכירי החברה תמורת מידע וסיוע בזכייה במכרזים. אהרונסון, מנכ"ל סימנס ישראל לשעבר, ששימש בעבר כעד מדינה נגד השופט והדירקטור לשעבר בחברת החשמל, דן כהן, נעצר בחודש יוני השנה על ידי הרשות - זאת בחשד שלא חשף את שמות כל בכירי החברה מלבד כהן שקיבלו שוחד מסימנס. כהן הודה והורשע בשנת 2013 במסגרת הסדר טיעון בקבלת שוחד בהיקף של 1.1 מיליון יורו כדי להטות מכרז לרכישת טורבינות גז.

 

קראו עוד בכלכליסט

בקיזוז כספי השוחד שהעביר אהרונסון לכהן, מדובר בכ-16 מיליון דולר נוספים שעל פי החשד זרמו לכיסי הבכירים בחברת החשמל והמעורבים הנוספים בפרשה. חלקם נחקרו בחודש יוני השנה, וחלקם - 5 בכירים - נעצרו לראשונה שלשום. יחד עם אהרונסון נחקר בחודש יוני גם איש הקש בפרשת כהן, גיסו שלמה דניאל, שבאמצעות חשבונותיו בשוויץ הועבר לכאורה בין השנים 2000-2005 שוחד לבכירים הנוספים בחברה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני שבועיים, דניאל ניהל מגעים לחתום על הסכם עד מדינה.  

אנטוניו דלין, צילום: אוראל כהן אנטוניו דלין | צילום: אוראל כהן אנטוניו דלין, צילום: אוראל כהן

היום זומנו לחקירה ברשות חשודים נוספים בפרשה מלבד חמשת הבכירים שנעצרו שלשום. בין הנחקרים: חיים בר-נר, סגן מנהל אגף תכנון בחברת החשמל בין השנים 2002-2005 ועד לאחרונה מנהל היחידה לפיתוח עסקי-יצור, ואיש העסקים האנגלי-ישראלי אנטון דלין, חברו של אהרונסון. השניים נחקרו לראשונה ברשות בחודש יוני. בר נר חשוד בקבלת שוחד, ודלין חשוד בסיוע ותיווך לשוחד.

בדלין, כך לפי החשד, עשה אהרונסון שימוש כאיש קש נוסף מלבד גיסו דניאל. בשנת 2001 דלין קיבל מאהרונסון לחשבונותיו באנגליה מיליון דולר, לאחר שטען בפניו שבכוונתו להסתיר את הכסף מאשתו. את הכסף פרט דלין למזומן, והפקיד אותו בכספת שבבעלותו בלונדון. אהרונסון קיבל מדלין גישה לכספת, ועל פי החשד הוציא ממנה מזומן כדי להעביר שוחד לבכירים בחברת החשמל.

יאשה חאין, צילום: אוראל כהן יאשה חאין | צילום: אוראל כהן יאשה חאין, צילום: אוראל כהן

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בחודש אוגוסט, אחד המכרזים החשודים מלבד מכרז הטורבינות, הוא ה-DMS - מערכת האחראית על יציבות המתח הארצי. סימנס זכתה במכרז להטמעת המערכת בספטמבר 2002. עלותו הוערכה אז בכ-75 מיליון דולר, אולם היא גדלה במשך השנים לכחצי מיליארד שקל.

אחד החשודים בפרשה הוא עו"ד שלמה נס, לשעבר יו"ר חברת החשמל, שנחקר באזהרה בחודש יוני.

כאמור, שלשום עצרה רשות ניירות ערך לארבעה ימים חמישה בכירים בהווה ובעבר בחברת החשמל בחשד לקבלת שוחד בפרשה: המשנה למנכ"ל כיום, יאשה חאין; המשנה למנכ"ל עד שנת 2004, דוד קון; סמנכ"ל פיתוח וטכנולוגיה כיום, דוד אלמקיס; סגן מנהל אגף התכנון, צבי אייל; ומנהל אגף התכנון בחטיבת הפרויקטים, יונה שוויצר. הם חשודים בעבירות שוחד, קבלת דבר במרמה, הפרת אמונים והלבנת הון. החמישה נחקרו אתמול ברשות לגבי החשדות. מעצרם יסתיים מחר, והרשות תחליט האם לשחררם בתנאים מגבילים או לבקש מבית המשפט להאריך את מעצרם.

בנוסף עצרה הרשות שלשום את יצחק הירש, מנהל חטיבת האנרגיה בסימנס ישראל לשעבר. הירש חשוד שסייע בתיווך השוחד לבכירים בחברת החשמל. במהלך הדיון להארכת מעצרו שלשום בערב, טען עורך דינו, עו"ד מוטי לזר, כי חוקרי הרשות אמרו להירש שאהרונסון הפליל אותו. בנוסף נחקר הירש על פגישה שנערכה בעבר בלונדון בינו לבין קון, כאמור המשנה למנכ"ל חברת החשמל עד לשנת 2004. על פי החשד, בפגישה זו קיבל קון שוחד מסימנס באמצעות הירש.

ההתפתחויות שהובילו למעצרים

לפני יותר מ־13 שנים נכנס לחדרו של מנהל מחלקת החקירות של רשות ני"ע דאז גיורא הרטוג החוקר הצעיר ניר בר און. במחלקה שקלו אם לפתוח בחקירה סביב רוגוזין תעשיות שהיתה בשליטת עזרא הראל, ובר און גילה שהחברה העבירה כספים לחברות הקשורות לדן כהן, דירקטור בחברת החשמל. החשד היה כי רוגוזין העניקה שוחד לכהן כדי שיסייע להראל למכור לחברת החשמל קרקע באשדוד.

לימים בר און מונה למנהל מחלקת החקירות, וגילה שפרשת רוגוזין היתה רק קצה הקרחון. כשברשות הגיעו לאהרונסון, מנכ"ל סימנס ישראל דאז, הם הבינו שכהן הוא משוחד סידרתי שניהל מערכת יחסים מושחתת גם עם סימנס הגרמנית בתיווכו של אהרונסון.

אלא שב־2005 נתקעה החקירה. אהרונסון הפך אמנם לעד מדינה, אבל כהן נמלט לפרו, שאיתה לא היה לישראל הסכם הסגרה. ב־2008 גילו ברשות שאהרונסון עבד עליהם: הוא סיפר על כ־4 מיליון דולר שנתן לכהן בשם סימנס, אבל חקירה שערכה רשות ני"ע האמריקנית העלתה שהחברה הגרמנית שילמה בכלל 20 מיליון דולר כשוחד בישראל דרך המנגנון שאהרונסון הקים.

ב־2013 התרחשה התפנית הראשונה. ג'יפ עצר בחריקת בלמים ברחובות לימה ליד כהן, ולפני שהספיק להבין מה קורה, הוא כבר היה על מטוס בדרך לישראל. הפרואנים נענו להפצרות הפרקליטות והסגירו אותו. כהן חתם על הסדר טיעון ונשלח לשש שנות מאסר, אך סירב לספר מי עוד בחברת החשמל קיבל כסף.

בפברואר 2014, התרחשה התפנית השנייה. הרשויות בשוויץ נעתרו להעביר מידע על חשבונותיו של איש הקש שלמה דניאל לאור חקירה פלילית שניהלו נגדו בגין השימוש שעשה בחשבונותיו כדי להעביר כספים לכהן.

המידע החדש שכלל העברות כספים מחשבונות דניאל לגורמים נוספים בחברת החשמל, פתח שוב את קופת השרצים. ביוני ביצעה הרשות גל מעצרים ראשון, ואתמול, בעקבות התפתחות משמעותית נוספת, היא ביצעה את הגל השני והגדול יותר.

תגיות