אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טכנו־מאניה: חברות הטכנולוגיה הגדולות חוזרות לתמונה צילום: בלומברג

השורה התחתונה

טכנו־מאניה: חברות הטכנולוגיה הגדולות חוזרות לתמונה

מדד נאסד"ק 100 מסכם שנה: מגזר הטכנולוגיה תרם יותר משני שלישים לתשואת המדד, שהוסיף 21.7% בשנת 2014. אפל הובילה עם זינוק של 45% מתחילת השנה

30.12.2014, 08:17 | לירון רוכמן ויאיר מנדלסון

מדד נאסד"ק 100 חייב הרבה לעשרת הימים האחרונים של 2014. בימים האלה עלה המדד, המורכב מ־100 החברות הגדולות ביותר בנאסד"ק, ב־5.5%. לאורך השנה האחרונה סקרנו מניות של חברות מתוך מדד נאסד"ק 100 וכעת נסכם את הביצועים של הבולטות שבהן.

קראו עוד בכלכליסט

המדד מסיים את השנה עם זינוק של 21.7%, בעוד מדד נאסד"ק הרחב עלה ב־16.5% בלבד, מה שמרמז על כך ש־2014 היתה חזקה במיוחד למניות החברות הגדולות. בשנה החולפת המגזר שתרם את התרומה הגדולה ביותר לנאסד"ק 100 היה הטכנולוגיה. המשקל של הסקטור במדד הוא 58%, וב־2014 הוא תרם יותר משני שלישים מהתשואה הכוללת של המדד, לעומת פחות מחצי ב־2013. עם זאת, הסקטור החזק ביותר במדד, בדומה ל־2013, היה הביוטכנולוגיה וזאת למרות הירידות בימים האחרונים. משקלו של המגזר במדד הוא פחות מ־12%, אך הוא תרם כרבע לתשואתו. כל אחת מחברות הביוטכנולוגיה הגדולות כדוגמת גיליאד (GILD), אמג'ן (AMGN) וסלג'ן (CELG), הוציאה לשוק לפחות תרופה אחת חדשה עם מכירות של יותר מיליארד דולר בשנה החולפת. גם בשנים הבאות חברות אלו צפויות להיות בצמרת התשואות, וכפי שנראה, מספרן ילך ויגדל - רק ב־2014 הונפקו מעל 40 חברות ביוטכנולוגיה בנאסד"ק.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

אפל הזניקה את הספקיות

2014 היתה השנה שבה אפל סגרה פערים, אחרי ביצועי חסר דרמטיים ב־2013. מנכ"ל אפל טים קוק השתחרר מקודמו בתפקיד סטיב ג'ובס, החיה את הצמיחה בחברה והצליח להחזיר את אפל למעמד של החברה עם שווי השוק הגדול בעולם - כמעט 700 מיליארד דולר. בשנה החולפת עלו מניות אפל ב־45%, כאשר ב־2013 המניות עלו ב־9% בלבד. לפני ארבעה חודשים השיקה החברה את ה־Apple watch, שעשוי לשמש כמנוע צמיחה מרכזי ב־2015 ואולי אף לשנות את תעשיית השעונים כולה. מאז שכתבנו כאן על השעון בסוף ספטמבר, עלתה אפל בעוד 13%. השיפור בביצועי אפל תרם לביצועים של שורה של ספקיות שכתבנו עליהן, בהן יצרנית הפאנלים הסלולריים LG DISPLAY שמניותיה עלו השנה 23%. יצרנית השבבים אבאגו (AVGO) זינקה הכי הרבה - מניותיה קפצו השנה ב־90%.

אחרי שנים של ירידה במכירות 2014 היתה השנה שבה הראתה אינטל לעולם כי מוקדם היה להספיד את ה־PC. בעקבות התאוששות מחודשת בהשקעה של חברות בתשתית מחשוב והחלטת מיקרוסופט להפסיק את התמיכה ב־Windows XP, הפתיעה אינטל בהעלאת תחזיות ובדו"חות חזקים. ב־2014 עלו מניותיה ב־44% (23% מאז יוני, כשכתבנו עליה כאן), ולראשונה זה עשור היא הצליחה לשבור את הרף של 30 דולר למניה ועומדת כיום על 37.5 דולר. בדומה לאינטל, גם מיקרוסופט נהנתה משנה מצוינת. על רקע החוזק של שוק ה־PC, יחד עם רכישת עסקי המובייל של נוקיה וכניסתו של המנכ"ל החדש סאטיה נאדלה, נמשך גם המומנטום החזק במניה שעלתה ב־28% מתחילת השנה, שהתווספו ל־40% שעלתה ב־2013.

חברה אחרת שנאלצה להתמודד עם הצורך בשינוי עסקי גדול היא ebay, שמניותיה דרכו השנה במקום. בתחילת יולי התרענו כי לאורך זמן הקמעונאית המקוונת לא תוכל להמשיך לפעול במבנה הנוכחי, אלא תיאלץ לפצל בין פעילות המכירות באינטרנט המאטה לבין הפעילות הצומחת של פייפאל. ואכן, אחרי מאבקים פנימיים רבים בתוך החברה, בין היתר מול המשקיע האקטיביסט קארל אייקן, הודיעה באחרונה ebay על תוכנית פיצול כזו.

מי שתידרש לשינויים גדולים בשנה הקרובה היא יאהו. ליאהו היה אקזיט גדול ב־2014: ההנפקה של עליבאבא, שבה היא החזיקה 24%, יצרה ליאהו מזומנים בהיקף של יותר מ־5 מיליארד דולר. כשהערכנו כאן בתחילת יולי כי משקיעים רבים ירכשו את המניה לפני הנפקת עליבאבא, לא צפינו כי היא תזנק ביותר מ־40% בפרק זמן קצר כל כך. העובדה שיאהו עדיין מחזיקה ב־15% מעליבאבא היתה הגורם המרכזי בעליית המניה לאחר ההנפקה, אך נראה כי ב־2015 יהיה עליה לחץ גדול לחדש את הצמיחה, אולי באמצעות רכישות חדשות - מה שעשוי להיטיב עם המניה בהמשך, שכן כרגע המחיר והמכפיל שלה אינם תואמים את פוטנציאל הצמיחה הנוכחי.

התנודתיות הגדולה בחברות הסיניות, בדומה לשוק המניות הסיני כולו, מרמזת שטרנדים לעתים חוצים גבולות. מדד חברות האינטרנט מחוץ לסין ירד ב־2% בשנת 2014, אך שתי החברות הגדולות בו הפגינו ביצועים סבירים - באידו (גוגל הסינית), שנסחרת גם בנאסד"ק 100, עלתה אמנם 55% מאז שכתבנו עליה לראשונה במרץ, אך את השנה היא סיימה בתשואה של 32%. טנסנט, העוסקת בין השאר במשחקי אונליין ופרסום באינטרנט, ירדה בדצמבר ב־10% והיא סוגרת את השנה בתשואה של 14%. שתי החברות הפגינו צמיחה חזקה ב־2014, שצפויה להמשיך גם ל־2015.

טים קוק, מנכ"ל אפל, צילום: בלומברג טים קוק, מנכ"ל אפל | צילום: בלומברג טים קוק, מנכ"ל אפל, צילום: בלומברג

המאכזבות הגדולות השנה

בשנה האחרונה בלטו לרעה הכוכבות של 2013, בהן גוגל שנפלה ב־3.5% (אחרי שב־2013 עלתה ב־58%), אמזון שאיבדה 22% השנה אחרי עלייה של כ־60% ב־2013 ונטפליקס, שאחרי זינוק של 300% ב־2013, איבדה השנה 7%. באופן כללי, למעט פייסבוק (שעלתה ב־47%), סקטור האינטרנט, שהיה חזק מאוד ב־2013, אכזב השנה. ה־ETF העוקבת אחר חברות האינטרנט של נאסד"ק (PNQI), נשארה השנה ללא שינוי, אחרי שעלתה ב־65% ב־2013. מאכזבת גדולה נוספת היתה סמסונג, שמניותיה ירדו ב־7% במהלך השנה, אך בניגוד לאחרות היא אכזבה גם ב־2013 כשירדה 6%. כשכתבנו עליה במאי, ציינו כי במבט קדימה החברה תמשיך להיות דומיננטית בשווקים שבהם היא פועלת, אך גם תמשיך להתמודד עם אתגרים גדולים בשל היעדר מוצרים חדשניים וציפיות גבוהות של משקיעים.

בתחילת דצמבר כתבנו כאן על החברה שמטריפה את המשקיעים, יצרנית מצלמות האקסטרים GoPro. מההנפקה בתחילת יוני ועד תחילת אוקטובר היא זינקה ב־300%, אך מאז היא איבדה כרבע משווייה. הרחבנו על הפופולריות של מוצריה ועל הצמיחה המהירה של החברה, אך הערכנו כי לאור המכפילים הגבוהים והתמקדותה במוצר בודד אחד, השוק עשוי לבחון אותה מקרוב ולהעניש אותה על כל אכזבה או חשש מאחת כזו.

מה צפוי ב־2015?

המכפיל הכולל של חברות נאסד"ק 100 לשנה הבאה הוא 18.1, קרוב מאוד לזה שהיה לפני שנה (18). בדומה ל־2013, גם הפעם המכפיל הנוכחי של סקטור הטכנולוגיה אינו גבוה, 16.3. המכפיל הנמוך ביותר הוא בתת־סקטור החומרה וציוד טכנולוגיה (חברות כמו אפל, סיסקו, F5, סנדיסק וקואלקום), והוא עומד על 14. המכפיל הגבוה ביותר הוא בתת־סקטור קמעונאות דיגיטלית (אמזון, נטפליקס ופרייסליין), שרשם בשנה האחרונה את הביצועים החלשים ביותר והמכפיל העתידי שלו כרגע הוא 31. מנגד, דווקא מי שהניב את הביצועים החזקים ביותר, הביוטכנולוגיה, עדיין אינו יקר והמכפיל שלו לשנה הקרובה עומד על 17.4.

השורה התחתונה:

המכפיל הנוכחי של סקטור הטכנולוגיה אינו גבוה והמכפיל של תת־הסקטור החומרה והציוד הוא הנמוך ביותר. חברות הביוטכנולוגיה עדיין לא יקרות

לירון רוכמן, מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא. יאיר מנדלסון, מנהל מחקר יועצים בהראל פיננסים

תגיות