אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חקר ביצועים: השבוע של קק"ל, גלקסי אלפא והטלוויזיה של סלקום

וגם: מדד S&P 500 סיים שנה שביעית של עליות, דודו זקן נתן להוראה לבנקים להגדיל את רזרבות הכסף שלהם וחגיגה אזרחית מתערבבת עם צום דתי

01.01.2015, 09:09 | כתבי כלכליסט

"ראיון סוף" יצא לקולנוע

השבוע הגיע לקולנוע "הראיון" ("ראיון סוף" זה התרגום המטופש בכל הזמנים). כמה מבקרים כתבו שלא מצחיק לעשות סרט על רצח של ראש מדינה, אבל הסרט המטופש להפליא, המלא הומור בתי שימוש ובדיחות מין של בני 13, הוא אחד הסרטים החשובים של השנה, ואולי של תקופתנו בכלל. למה הוא חשוב? כי הוא לוקח דיקטטור אכזר שמרעיב את בני עמו, מחזיק 200 אלף אסירים פוליטים ומאיים בנשק גרעיני, ומראה אותו מחרבן במכנסיים בגלל שיר של קייטי פרי. ובזה הוא מזכיר לנו את התפקיד של קומדיות בחברות מתוקנות: להגחיך את השליטים, ללעוג לגדולים מהחיים, ולחזור באוזני השליטים על מה שהם רוצים שנשכח. הם לא מושלמים, ואפילו לא קצת יותר טובים מאיתנו. הם בני אנוש כמונו. ואם הם יעזו לטעון אחרת נשלח עליהם את סת רוגן וג'יימס פרנקו.

אוריאל דסקל

 

מתוך הסרט, צילום: איי פי מתוך הסרט | צילום: איי פי מתוך הסרט, צילום: איי פי

מתחרה האייפון 6 נגנז

סיפורו קצר הימים של הסמארטפון גלקסי אלפא מדגים מה קורה כשחברת ענק מאלתרת מתוך פאניקה. אחרי שנים שבהן הקניטו את סמסונג על מסגרת הפלסטיק של מכשירי גלקסי S, החברה הקוריאנית העריכה נכון שאפל תשיק בספטמבר טלפון גדול מקודמיו, אייפון 6, והחליטה לנצל את ההזדמנות. במקביל לאפל סמסונג השיקו טלפון בעל עיצוב דומה, נאה לא פחות, ועם מסגרת מתכת שתסתום את פיות המלעיזים. אלא שמבחינה טכנית האלפא לא הרשים, מחירו התקרב לזה של המתחרה מבית אפל, והצרכנים המבולבלים לא הבינו למה הוא טוב. השבוע, לפי הדיווחים, החליטה סמסונג להפסיק את ייצור האלפא. את הצחוק של טים קוק אפשר לשמוע עד דרום קוריאה.

דור צח

היסטריית קניות כריסמס

מתנות חג מולד לא רצויות בשווי מוערך של 60 מיליארד דולר יוחזרו בשבועיים הקרובים לחנויות ברחבי ארצות הברית, יעליבו את מי שנתנו אותן וייצרו כאב ראש לא קטן לעובדי הקמעונאיות שיידרשו למיין אותן. לפי נתוני הרשתות, כ־70% מהן יחזרו למדפים מיד בתום בדיקות ותיקונים. כמה מהקמעונאיות ידלגו על השלב הזה וימכרו את המתנות המוחזרות במכירה פומבית. משם הן יתגלגלו לשוקי פשפשים ובתי עבוט, ויהפכו למציאות הנפלאות של הכריסמס הבא. אם גם באפכם עולה צחנת צרכנות היתר, עצרו וחשבו על נתוני הצמיחה המשמחים של ארצות הברית ברבעון השלישי, 5%. ככה עושים את זה באמריקה.

תמר טוניק

קניות חג המולד, צילום: בלומברג קניות חג המולד | צילום: בלומברג קניות חג המולד, צילום: בלומברג

שיא כל הזמנים בוול סטריט

מדד S&P 500 סיים שנה שביעית של עליות, רצף שלא נרשם מאז 1875. דאו ג'ונס בשיא כל הזמנים, ואפילו נאסד"ק החבוט כמעט שב לרמת 5,000 הנקודות, שבה נגע לאחרונה ערב התפוצצות בועת הדוט.קום. שוק המניות האמריקאי מצוי בעיצומו של גל עליות חסר תקדים. בעיצומו - או בסיומו. גם מי שאופטימי במיוחד לגבי הכלכלה האמריקאית ב־2015 צריך להביא בחשבון שרוב האופטימיות כבר מגולמת במחירי המניות. ירידה נוספת במחיר הנפט אמנם תיתן זריקת מרץ נוספת לתעשייה ולצריכה הפרטית, אבל גם תתדלק מחדש את עליית מחירי המניות. וכשבמחירי המניות נוצרת בועה, היא כזכור לא מתרוקנת לאט ובהודעה מראש. אם אובמה לא רוצה לסיים באקורד פיננסי דומה לזה שקודמו בתפקיד ג'ורג' בוש חווה ב־2008, הוא צריך לקוות שג'נט ילן תתחיל להעלות את הריבית בארצות הברית. ועדיף עכשיו.

סופי שולמן

קרן קיימת לישראל החמקן הלאומי

השבוע גילינו שהצוות שמינה ראש הממשלה כדי להגיע להסכמות בנוגע להכפפת קק"ל לביקורת מלאה של מבקר המדינה התפזר ללא תוצאות. הקרן, המנהלת עשרות אלפי דונמים של קרקעות מדינה בשווי מיליארדים, תמשיך להתנהל ללא פיקוח מלא, שריד כמעט אחרון מעידן הטרום־שקיפות. זה ה"ניצחון" השני שלה בחודשים האחרונים, לאחר שחמקה גם מהכוונה להעביר מקופתה מיליארד שקל מדי שנה לטובת תקציב המדינה. אפשר להניח שבהבטחות כלכלת הבחירות של הימים הנוכחיים לא נשמע מילה על קק"ל. והשתיקה הזאת מאפשרת כבר לסמן את הזוכה הגדולה הוודאית מהקדמת הבחירות.

נעמה סיקולר

אפי שטנצלר יו"ר קק"ל, צילום: עמית שאבי אפי שטנצלר יו"ר קק"ל | צילום: עמית שאבי אפי שטנצלר יו"ר קק"ל, צילום: עמית שאבי

הבנקים מתבקשים להיזהר

השבוע נפל האסימון בפיקוח על הבנקים, ודודו זקן החל לחוש טירדה ממסיבת נטילת האשראי של משקי הבית. הטירדה תורגמה להוראה לבנקים להגדיל את רזרבות הכסף שלהם, ההפרשה להפסדים על האשראי שהם נותנים ברוחב לב. יותר מדי רוחב לב לדעתו של זקן. המפקח דואג ליציבות הבנקים, אך הוא כפוף לבנק ישראל. בנק ישראל הוא היועץ הכלכלי של הממשלה, ובמסגרת תפקידו הוא אמור להיות זה שמתריע אם משקי הבית לווים יותר מדי ומסכנים את עצמם. והאזהרה לציבור צריכה להינתן בזמן אמת, לא בדרך המסורתית של מחקר שיבדוק בדיעבד איך קרה שמשקי הבית מינפו את עצמם לדעת במשכנתאות, אוברדראפטים ו"הלוואות לכל מטרה".

גולן פרידנפלד

היצירה הישראלית - תשלם את המחיר

הכניסה של סלקום לענף הטלוויזיה הדואופולי עתידה להתסיס את התחרות בו. מבחינה צרכנית זו תהיה שנה מבורכת של יותר בחירה בפחות כסף. HOT ו־yes כבר הגיבו בהרחבת היצע התוכן שלהן, והן יצטרכו לנער גם את מערכי השירות שלהן. כמו שקורה בשוק תחרותי אמיתי. כמו שקרה לסלקום. האם המהלך טוב גם ליצירה הישראלית? בשונה מ־HOT ו־yes, סלקום לא מחויבת להשקיע בתוכן מקורי, ואם לקוחות יתחילו לנדוד אליה היצירה הישראלית עטורת השבחים היא שתשלם את המחיר. בקרוב הוועדה שעוסקת בנושא תגיש את מסקנותיה, ומי יודע, אולי עד אז יהיה גם שר תקשורת שיוכל להתייחס אליהן.

אופיר דור

מנכ"ל סלקום ניר שטרן , צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל סלקום ניר שטרן | צילום: נמרוד גליקמן מנכ"ל סלקום ניר שטרן , צילום: נמרוד גליקמן

שנה אזרחית חדשה

רחרחו מעט את סובביכם במשרד. כמה מהם עדיין אפופים בריח האלכוהול ממסיבות ליל אמש. אבל הבל הפה של כמה מהם עכור מסיבה אחרת: צום עשרה בטבת. אכן, היום אמנם ראש השנה האזרחית. אבל בלוח השנה העברי מציינים היום דווקא את תחילת המצור על ירושלים בימי בית המקדש הראשון, אותה מערכה אומללה שהסתיימה כעבור חצי שנה, בט' באב. י' בטבת מוכר בחוגים מסוימים גם כיום הקדיש הכללי, שבו יהודים דתיים אומרים קדיש על נספי השואה. אז מה היה לנו כאן? חגיגה אזרחית וצום דתי, ביכוי העבר והתחלות חדשות, יהדות ונצרות שלפעמים נדמה ששתיהן קרובות לישראלי המצוי באותה המידה. ובקיצור, יום של התנגשות ציביליזציות, ואנחנו בכלל לא הרגשנו. ואולי דווקא כך, בברכת צום קל ושנה אזרחית טובה, ציביליזציות צריכות להתנגש.

אורי רוזביץ

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
לאופיר דור,מהכתבה על כניסת סלקום לטלויזיה הרב ערוצית.
אתה כותב שמי שיפגע מזה זה היצירה הישראלית. ובכן,אני בתור אזרח שעובד קשה מהבוקר עד הערב,לא אמור לממן את היצירה הישראלית. אם תציץ לתלושי השכר של השחקנים של "היצירה הישראלית" תראה שחקנים שמרוויחים גם 60 אלף שקל בחודש. לא אני אמור לממן זאת ולא זוג הזקנים שמתפרנס מהביטוח הלאומי ושהבילוי היחיד שלהם זה לשבת מול הטלויזיה בערב ושהוט ויס גובות מיהם במהלך מונופלליסטי עד 10 אחוזים מקצבת הביטח הלאומי. אם אתה רוצה לממן את "היצירה הישראלית" תעשה זאת, אבל אל תכריח אותי לעשות זאת באמצעות מס חובה עקיף שנגבה דרך הוט ויס ושממן תעשייה שלמה על כל משכורות העתק שבה ושנקראת "היצירה הישראלית" אני רוצה מוצר זול שמתאים לי ושאני בוחר מה לראות בו. ואין לי חשק לממן סדרות שחקנים אנשי צוות ותעשייה שלמה באופן מלאכותי. זה מהות השוק החופשי וזו מהות הדמוקרטיה.
מוטי  |  01.01.15