אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשבון נפש: הבחירות בקריירה שתצטערו עליהן בעוד 20 שנה צילום: שאטרסטוק

חשבון נפש: הבחירות בקריירה שתצטערו עליהן בעוד 20 שנה

לבסס החלטות רק על כסף, לעבוד 80 שעות בשבוע או להאמין שתוכלו לשנות את התפקיד מן היסוד; אם לא נדע מהן הטעויות שעשינו השנה בקריירה, איך נימנע מלחזור עליהן בשנה החדשה?

03.01.2015, 18:50 | נטלי ריער
דברים שרואים ממרומי הגיל וניסיון החיים, לא תמיד ברורים לנו בשנות העשרים והשלושים של החיים. הקלישאה הזו נכונה גם בנוגע לקריירה - מי מאיתנו לא שמע את ההורים שלו מביעים חרטות לגבי הקריירה שלהם? משפטים כמו "הייתי צריך לעזוב את העבודה ההיא מזמן" או "חבל שלא ביליתי יותר זמן בבית" הם שכיחים, אך לא תמיד אנחנו יכולים לדעת אם חזרנו על אותן הטעויות בעצמנו.

קראו עוד בכלכליסט

ברנרד מאר, מחבר ספרי עסקים ומומחה ליעילות ארגונית, פרסם לאחרונה פוסט בלינקדאין, שבו הוא מציג את החלטות הקריירה שעליהן נצטער כולנו בעוד 20 שנה.

אז רגע לכבוד השנה האזרחית החדשה, זו הזדמנות טובה לעצור לרגע את המרוץ ולבחון, האם גם אנחנו שוגים בדברים הבאים:

1. להעמיד פנים שאתם מישהו אחר

האם העמדתם פנים שאתם מישהו אחר השנה? אולי הצגתם את עצמכם כמומחים בתחום שאינו בדיוק 'כוס התה' שלכם, רק כדי למצוא חן בעיני הבוס, או סתמתם את הפה כדי לשמור על השלווה? כך או כך, מאר סבור שהעמדת פנים עקבית, משמעותה לא להיות נאמנים לעצמכם, ולכן, לאורך זמן היא תגרום לכם לחוש ריקנות.

כסף הוא חשוב, אבל הוא לא הדבר היחיד, צילום: שאטרסטוק כסף הוא חשוב, אבל הוא לא הדבר היחיד | צילום: שאטרסטוק כסף הוא חשוב, אבל הוא לא הדבר היחיד, צילום: שאטרסטוק

2. לבסס החלטות רק על כסף

אנחנו חיים בעידן מאוד חומרני, שבו כל ההצלחות כמעט נמדדות על פי פרמטרים מספריים, שבסופם שורה אחת תחתונה: "כמה כסף זה הביא לי?". אך למרות שהתרגלנו לבסס החלטות על פי כסף, מאר מציע להיזהר מלהפוך את זה להרגל אוטומטי. "בין אם אנחנו מדברים על המשכורת האישית שלך או על תקציב של פרויקט חדש, קבלת החלטות שמבוססת רק על כסף היא כמעט אף פעם לא רעיון טוב. נכון, זה חשוב לנהל את המספרים, אבל יש עוד המון משתנים - כולל תחושת הבטן שלכם - שתרצו לקחת בחשבון".

3. לחשוב שאפשר לשנות משהו לגבי התפקיד

"כמו בזוגיות" אומר מאר, "אם אתם נכנסים לתפקיד במחשבה של 'המשרה הזו יכלה להיות מושלמת לו רק...' זהו דגל אדום. רוב הסיכויים (כל עוד לא מדובר בתפקיד ניהולי) שלא תוכלו לשנות דברים ששגויים ביסודם". אין הכוונה לכך שהמשרה צריכה להיות תפורה אליכם לגמרי, אבל במידה והיא מגיעה עם בעיות בסיסיות מאוד, כמו למשל התנהלות שגויה שנובעת מאופי הארגון כולו - צריך להפנים שיש דברים שלא ישתנו לעולם, ולשקול אם החבילה הזו מתאימה לנו.

4. להתפשר

תמיד כשמייעצים נגד פשרות בהקשר של ניהול קריירה, אנשים רבים מתרעמים. זה מובן, כי לא לכולנו יש את האפשרות לברור ולבחור. אז נכון, לפעמים באמת חייבים להתפשר למשך תקופה מסוימת, אבל לא חייבים להתפשר לנצח. כדאי תמיד לשאוף לשיפור ולחפש אחר הזדמנויות טובות יותר - כי אם לא נחפש, הן לא יגיעו אלינו לבד. בסעיף זה, מאר מתייחס לא רק למובן מאליו, כמו משרה בלתי נסבלת בעליל, אלא גם לעבודות שהן בגדר "בסדר" ותו לא. הוא מסביר: "יש לכם עבודה 'בסדר', עם משכורת 'בסדר', ותנאים 'בסדר', אבל מה שאתם באמת רוצים זה יותר. אתם לא עושים לעצמכם טובה כשאתם מתפשרים על משהו שהוא רק 'בסדר'. האמינו בעצמכם מספיק כדי לחפש את מה שאתם ראויים לו, בין אם זה משרה חדשה, העלאה בשכר, או הזדמנות".

5. לעבוד 50, 60, 80 שעות בשבוע

גם לגבי שעות נוספות, הדעה הרווחת היא שמדובר בגזירה משמיים. אך המציאות מראה שמדובר בעצם בסדר עדיפויות שלנו, כמו גם בבחירה שלנו להישאר במקום עבודה תובעני מדי, כאשר קיימות בחוץ אלטרנטיבות גמישות יותר. “אתם אולי חושבים שאתם חייבים לעבוד כל כך הרבה - בגלל שזה מצופה מכם, בגלל שאתם צריכים את הכסף, בגלל שאתם רוצים להיראות טוב בעיני הבוס - אבל אף אחד לא מגיע לערש דווי ואומר 'חבל שלא ביליתי יותר זמן בעבודה'." מסביר מאר.

לעבוד 80 שעות בשבוע, ככל הנראה לא תצטערו על כך שתעבדו פחות, צילום: שאטרסטוק לעבוד 80 שעות בשבוע, ככל הנראה לא תצטערו על כך שתעבדו פחות | צילום: שאטרסטוק לעבוד 80 שעות בשבוע, ככל הנראה לא תצטערו על כך שתעבדו פחות, צילום: שאטרסטוק

6. להזניח את החברים והמשפחה

בהמשך ישיר לסעיף הקודם - עוד שעות בעבודה משמען גם הזנחה של האנשים סביבכם שחשובים לכם. מאר מציין את חשיבותה של הסביבה האנושית שמקיפה אותנו ועד כמה חשוב לתעדף את האנשים הללו בחיינו. זכרו, אם תגיעו אל הפסגה אבל תהיו שם לבד, יכול להיות שזה לא היה שווה את זה.

7. לא לדעת לשחרר

לרבים מאיתנו קשה עד בלתי נסבל כשמישהו אחר עושה את העבודה ומקבל את ההחלטות במקומנו ובקיצור - כשהשליטה אינה בידינו. אבל לדברי מאר, גם לשליטה בקריירה ובחיים - יש מחיר. זה גוזל זמן, זה הופך אותנו לדאגנים וזה גם לא מאפשר לאחרים לבוא לידי ביטוי. וכשמנהלים הכל מבלי לאפשר לדברים פשוט לקרות, מגיעים למצב שבו אנחנו שרויים במלחמה תמידית על שליטה, חרדים, ומוצפים יתר על המידה במשימות שלא איפשרנו לאחרים לבצע במקומנו.

נטוורקינג, חפשו הזדמנויות לעזור לאחרים, צילום: שאטורסטוק נטוורקינג, חפשו הזדמנויות לעזור לאחרים | צילום: שאטורסטוק נטוורקינג, חפשו הזדמנויות לעזור לאחרים, צילום: שאטורסטוק

8. ללכת רק על בטוח

מאר מציין את החיסרון של הימנעות מוחלטת משגיאות. "ללכת על בטוח" זו אמנם שיטה שיכולה למנוע את הנפילה, אבל יכול להיות שהמחיר שלה הוא להישאר כלואים בבינוניות נצחית. "אם אתם נמנעים באופן אקטיבי מעשיית טעויות בקריירה שלכם, אז אינכם לוקחים סיכונים. בעוד שמחד אתם אולי שומרים על הסטטוס קוו, מאידך, גם לא תזכו לתגמולים. קחו את הסיכון. עשו את הטעות ולמדו ממנה", ממליץ מאר.

9. לחשוב רק על עצמכם

כולם מדברים על נטוורקינג, וזה דבר שנשמע גם מאוד אינטרסנטי - ליצור קשרים כדי להיעזר בהם מבחינה מקצועית. אבל לא חייבים להסתכל על זה ככה. אפשר להפוך את הנטוורקינג ליחסי גומלין שבתוכם נעניק גם לאחרים. "אסטרטגיית הנטוורקינג הטובה ביותר שתוכלו לסגל לעצמכם, היא שבאופן פעיל תחפשו הזדמנויות לעזור לאחרים. אם אתם תמיד שמים את עצמכם ואת הצרכים שלכם קודם, תגלו שלא תגיעו רחוק מדי". דבריו של מאר יכולים לעזור גם למי שמנסה למצוא עבודה ללא ניסיון. אחת העצות שניתנות במקרים כאלו היא לעזור מקצועית לאנשים אחרים, וכך מלבד עשיית דבר טוב, מקבלים על הדרך גם הערכה, ואולי המלצה חשובה לרזומה.

10. לא להעריך את האושר האישי שלכם

לסיום, מסמן מאר את האושר האישי כדבר שכדאי לשים במקום הראשון ולא לדחות למחר. זה אולי נשמע בנאלי, אבל לא צריך לחכות לפנסיה כדי ליהנות מהחיים. "האמת העצובה היא שאנשים לעתים קרובות מאמינים שניתן לדחות את האושר לאחר כך, אבל לפעמים אותו אחר כך לא מגיע. תעדפו את האושר שלכם עוד היום. יכול להיות שהמשמעות של התעדוף הזה היא החלפת עבודה, או אפילו פשוט לבחור להיות מאושרים בעבודה שיש לכם".

זו אגב, אמנם הטעות האחרונה ברשימה, אך בדיוק המחשבה שבעיני כדאי להתחיל איתה את 2015.

הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs

תגיות