אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"האצטדיון על שם משלמי הארנונה של חיפה" צילום: החברה הכלכלית חיפה

"האצטדיון על שם משלמי הארנונה של חיפה"

מדוע עיריית חיפה לא מצמצת את התלות האדירה של אצטדיון סמי עופר בתושביה משלמי המיסים?

04.01.2015, 11:49 | אוריאל דסקל

בשבוע שעבר פורסם דו"ח מבקר המדינה שאישר סופית נתונים שפורסמו בעבר ב"כלכליסט" לפיהם תקציב אצטדיון סמי עופר בחיפה נופח, בזמן שמרכיבי הפרויקט צומצמו: "במהלך ההקמה צומצמה תכולת הפרויקט ובוטלו חלק ממרכיביו, וחרף זאת גדלה עלותו בשיעור ניכר, ובמועד סיום הביקורת היא הסתכמה בכ-600 מיליון שקלים, נכתב בדו"ח. "בפרויקט בסדר גודל כזה ייתכנו טעויות" מסרו מעיריית חיפה. וזה נכון. בפרויקטים גדולים כאלו יש טעויות - אבל השאלה המהותית לאחר קריאת הדו"ח היא 'האם בעיריית חיפה עושים הכל כדי לצמצם את התשלום על הטעויות, שתושבי חיפה משלמים עליהן אשר מסתכמים בכ-404 מיליון שקל מעלות הבנייה?

קראו עוד בכלכליסט

אצטדיון סמי עופר. על פי החישובים, אצטדיון סמי עופר הוא אחד מחמשת האצטדיונים בני 30,000 המושבים הכי יקרים בעולם - לצד אצטדיון בגרוזני (רוסיה), אסטנה (קזחסטן) ובטשקננט (אוזבקיסטן), צילום: החברה הכלכלית חיפה אצטדיון סמי עופר. על פי החישובים, אצטדיון סמי עופר הוא אחד מחמשת האצטדיונים בני 30,000 המושבים הכי יקרים בעולם - לצד אצטדיון בגרוזני (רוסיה), אסטנה (קזחסטן) ובטשקננט (אוזבקיסטן) | צילום: החברה הכלכלית חיפה אצטדיון סמי עופר. על פי החישובים, אצטדיון סמי עופר הוא אחד מחמשת האצטדיונים בני 30,000 המושבים הכי יקרים בעולם - לצד אצטדיון בגרוזני (רוסיה), אסטנה (קזחסטן) ובטשקננט (אוזבקיסטן), צילום: החברה הכלכלית חיפה

קודם כל, נשווה את העלות של "סמי עופר" לפרויקטים בסדר גודל דומה. האצטדיון מכיל כ-30 אלף מושבים ועלותו בחישוב דולרי עומדת על 152 מיליון דולר. מדובר על מחיר של 4,931 דולר לכיסא.

בהשוואה למחירים בעולם, ניתן לראות שתושבי חיפה, שמימנו את רוב העלות של האצטדיון, שילמו יתר על המידה: בלייפציג, למשל, שילמו 3,743 דולר לכיסא עבור אצטדיון של 44,345 מושבים; יובנטוס בנתה אצטדיון של כ-40 אלף מושבים ב-151 מיליון דולר, כלומר 3,689 דולר לכיסא; אצטדיון פטר אמקובה הדרום אפריקאי עלה 3,666 דולר למושב (41,733 דמושבים ועלות של 153 מיליון דולר).

זאת ועוד: אספניול בנתה אצטדיון של 40 אלף מקומות בעלות של 111 מיליון דולר; במרקש, מרוקו, בנו אצטדיון של 45 אלף מקומות ב-113 מיליון דולר; בורוסיה מנשנגלדבאך בנתה אצטדיון של 54 אלף מקומות ב-103 מיליון דולר ובקלוז', רומניה, בנו אצטדיון של 30 אלף מושבים ב-55 מיליון דולר - עלות של 1,833 דולר לכיסא - שהם כ-3,000 דולר (או 11 אלף שקל) פחות מעלות מושב ב"סמי עופר". בלה הארב, צרפת, KSS Architects שתכננה את האצטדיון בסמי עופר, בנתה אצטדיון דומה (25 אלף מקומות) בעלות של 120 מיליון דולר, וזאת בשנתיים בלבד.

בכל מקרה, על פי החישובים, אצטדיון סמי עופר הוא אחד מחמשת האצטדיונים בני 30 אלף המושבים הכי יקרים בעולם - לצד אצטדיון בגרוזני (רוסיה), אסטנה (קזחסטן) ובטשקננט (אוזבקיסטן). כבוד.

שמכבי חיפה ישלמו הוצאות שוטפות? אין צורך, התושבים ישלמו

 

האצטדיון כבר נבנה והוא באמת ברמה גבוהה, אך מה עושים בקשר לעלויות השוטפות? כמו לאורך הפרויקט כולו, גם בקשר עלות התחזוקה השנתית של האצטדיון אין בהירות מספקת. הערכות הן שהעלות השנתית של האצטדיון היא כ-10 מיליון שקל.

מכבי חיפה והפועל חיפה, המשתמשות הקבוועת באצטדיון, לא מכסות את העלויות. בעירייה מדברים על קיום חתונות ואירועים שם ליצירת הכנסה.

ומה בקשר לשטחי המסחר הגדולים? ידוע שמכבי חיפה מעוניינת לשכור במקום אלפי מטר מרובעים. הם רוצים להקים את המשרדים שלהם באצטדיון, את החנות שלהם, את המוזיאון וגם את הקליניקה לספורט שלהם, שתשמש גם לקוחות פרטיים. בעיריית חיפה סירבו להצעה של מכבי חיפה. מדוע? הרי זה כסף שיכול לסייע לצמצם את העלויות למשלמי הארנונה החיפאיים.

"זה לא יקרה", אומרים בעיריית חיפה, "אין את זה בשום מקום בעולם שבו המשרדים והמועדון נמצא באצטדיון העירוני. אנחנו משווקים את שטחי המסחר והתוכנית של מכבי חיפה לא תצא לפועל".

ובכן, זה לא נכון ש"אין את זה בשום מקום אחר בעולם". באצטדיונים עירוניים או חצי עירוניים רבים נמצאים המשרדים של מועדוני ספורט. כך למשל בבנפיקה באצטדיון האור שבליסבון, ריאל מדריד בסנטיאגו ברנבאו, פנרבחצ'ה באיסטנבול וגם סן פרנסיסקו פורטיניינרס, שהעבירו את משרדיה לאצטדיון החדש שלה "אצטדיון ליוויס" בסנטה קלרה, ובבוסטון רד סוקס שמשרדיה בפנוויי פארק המפורסם. רשימת הקבוצות שמשרדיהן או חלק ממשרדיהן נמצאים באצטדיונים שלהן היא ארוכה ביותר. אז הסירוב על הרקע הזה פשוט לא הגיוני - במיוחד לאור העובדה שמכבי חיפה תשלם סכומים נכבדים כדי להעביר את משרדיה לאצטדיון.

"עיריית חיפה החליטה שהאצטדיון הוא אצטדיון עירוני ולכן לא תאשר משרדים של קבוצה כזו או אחרת", מסר עופר עמר, דובר אצטדיון סמי עופר. "וזאת כדי שלא יהיה לו אופי של קבוצה אחת. אף אחד לא מנע ממכבי חיפה לשכור שטחים מסחריים מהאצטדיון. אני יודע שמכבי חיפה החליטה לא לעשות בהם שימוש בהם. גם בקשר לתאי הצפייה זה ככה. הייעוד של האצטדיון הוא להיות קריית בידור וספורט. הוצאנו למכרז את השטחים המסחריים החיצוניים. השטחים הפנימיים מיועדים לספורט".

אגב, הטיעון של עיריית חיפה נגד השימוש באצטדיון של מכבי חיפה הזוי במיוחד כשחושבים על זה שמשרדי קבוצת הכדורסל של העיר נמצאים באולם הכדורסל העירוני שברוממה.

סמי עופר מימן רק 4,500 מושבים

ומה בקשר לשם? ייתכן גם שעיריית חיפה יכולה להכניס הרבה יותר כסף ממכירת שם האצטדיון. משפחת עופר שילמה כ-75 מיליון שקל על קבלת השם של האצטדיון לנצח. הדרך הטובה ביותר להנציח שם של איש במחיר נמוך יחסית - ע"ע בלומפילד, שנקרא כך על שם האחים ברנרד ולואיס בלומפילד. חברה מסחרית היתה יכולה לתרום סכום דומה לרכישת השם לשני עשורים. בכל העולם, הסכמי חסות שם מסייעיים במימון העלות השנתית של האצטדיון אבל בחיפה חסות השם "סגורה" לתמיד.

האם צריך לשנות את שמו של האצטדיון ולפתוח מכרז מחדש על השם? ייתכן. לא מכובד כלפי משפחת עופר? ובכן, אם השם היה ניתן למי ששילם יותר על האצטדיון אז לאצטדיון בחיפה היו צריכים לקרוא "אצטדיון משלמי הארנונה". סמי עופר יכול לקבל על שמו יציע, גם זה משהו. בכל זאת, על פי החישובים רק 4,500 מושבים מומנו על ידו.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
ראש עיר הזוי - עד שבטעות יצא לו משהו כמעט מוצלח, הוא אינו יודע לנהל אותו - עיין ערך
תערוכת הפרחים - כל הארץ הייתה שם ואנחנו יצאנו בהפסדים. במקום לכסות את שטח גג האיצטדיון בלוחות סולאריים כמו רוב האיצטדיונים החדישים בעולם , הוא בחר לצפותו בלוחות צבע זהב ועוד ההין להתרברב על כך בתקשורת. לכל מי שבא לחיפה בתור אורח או תייר דרך כביש 2 מדרום, אנא היצמד לנתיב השמאלי של הכביש, מתחת לגשר יתחיל ראשך להקיש בגג רכבך קשות. הכבישים מרובדים רק לקראת בחירות וגם כך לא כולם - רק את המרכזיים, אלו שבשימוש - השאר שיחכו. העיר התחתית, פרויקט הדגל של ראש העיר, התגלה כפלופ אחד גדול. ראש עיר יותר איכפתי וכוחני לא היה מאבד מקורות כוח ופרנסה לטובת המרכז, ולא היה מתרכך בנושא שיקוע הרכבת... להצטלם על רקע מנהרות הכרמל בטענה שאתה נגד העלאת המחירים לא עושה לנו את זה..הצטרפותך למאבק בתחלואי זיהום האויר רק לאחר 11 שנות כהונה גם לא עושה את זה.. "והילדים באים, והילדים הולכים, משאירים אחריהם תמימות ונעורים"..
ההוא משם , חיפה  |  05.01.15
10.
גל פלג מהחברה הכלכלית -אבי הכישלון.
גל פלג חסר יכולת ניהולית אמתית, ניהול הפרויקט של האצטדיון היה כישלון אדיר. מבקר המדינה אמר את דברו - משמעות בדיוק כמו פסק דין של שופט. בכל חברה עסקית היה גל פלג מפוטר לאלתר. אין שום פרויקט בחברה הכלכלית חיפה מאז כניסתו לתפקיד. עיקר עבודתו התאמה ליונה וחכים וחיפוש עבודה בחברות כ"א עבור עצמו.
05.01.15
לכל התגובות